Γράφει: Γιάννης Ρουσιάς
Ένας σημαντικός Αμερικανός συγγραφέας, ο Ντον ΝτεΛίλλο, παρουσιάστηκε στη Στέγη γραμμάτων και Τεχνών του ιδρύματος Ωνάση. Συνομιλητής του ήταν ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Ηλίας Μαγκλίνης.
Στη διάρκειας μιας ώρας συνέντευξη ο ΝτεΛίλλο έκανε μια αναδρομή σε ότι τον επηρέασε, είτε αυτό λεγόταν κινηματογράφος, είτε ζωγραφική, είτε η τζαζ. Στάθηκε σε τρία σημεία που τον βοήθησαν σημαντικά στο έργο του.
Το πρώτο είναι η αμερικανική ενδοχώρα, επηρεάστηκε πολύ από τις εικόνες της, από την έρημο, από την απόκοσμη ηρεμία που επικρατεί εκεί και αυτό προσπάθησε να περάσει μέσα στα μυθιστορήματά του.
Το δεύτερο σημαντικό γεγονός είναι η δολοφονία του Κέννεντυ, μια δολοφονία την οποία παρουσιάζει αρκετά μέσα στο έργο του και που τον έσπρωξε να περάσει από τη μικρή φόρμα, το διήγημα, στο μυθιστόρημα και να πιστέψει ότι είναι συγγραφέας.
Το τρίτο σημείο είναι η παραμονή του στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του 70, όταν είχε την ευκαιρία να εμναθύνει στο ελληνικό αλφάβητο και να κατανοήσει καλύτερα τη τέχνη της γραφής.
Μίλησε, επίσης, για τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει και τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι διαβάζει αρκετά σε καθημερινή βάση. Αναφέρθηκε στη φιλία του με τον Νόρμαν Μέιλλερ και είπε ότι στην Αμερική υπάρχουν αρκετές αξιόλογες προσπάθειες νέων συγγραφέων, αλλά χρειάζεται υπομονή για να καθιερωθούν.
Μια αξιόλογη μορφή των αμερικανικών γραμμάτων, η οποία προσέφερε αρκετά στη σύγχρονη διανόηση. Το μόνο σημείο που απογοήτευσε αρκετό κόσμο είναι το γεγονός ότι δεν ήθελε να φωτογραφηθεί, όμως αυτό είναι χαρακτηριστικό των ανθρώπων του πνεύματος οι οποίοι μιλούν μέσα από την τέχνη τους.