Γράφει: Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη
Φωτογραφίες Γιάννης Σαμοθράκης.
Ο σπόρος της ιδέας βλάστησε το καλοκαίρι του 2010. Έκτοτε, τα καλοκαίρια, στα τέλη Ιουλίου, συγγραφείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό δίνουν ραντεβού στην Τήνο. Εφέτος, από την Πέμπτη 25 ως το Σάββατο 27 Ιουλίου. Το αναγνωστικό κοινό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τους 15 συγγραφείς από 6 χώρες και να μάθουν τους ίδιους και τη γραφή τους. Να γνωρίσουν την κουλτούρα τους και να αναζητήσουν τα βιβλία τους.
Ο εμπνευστής της ιδέας του Φεστιβάλ ο Ντίνος Σιώτης, ποιητής και εκδότης παραδίδει φέτος τη σκυτάλη του φεστιβάλ- κρατώντας την προεδρία του σωματείου Κοινωνία των (δε)κάτων, που διοργανώνει το Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου (ΔΛΦΤ)- στον ποιητή, φωτογράφο και εκδότη Βασίλη Ρούβαλη, για να το συνεχίσει και να το ανανεώσει με μπολιάσματα ποιητικού κινηματογράφου, μουσικής, φωτογραφικές/εικαστικές εκθέσεις, μουσικές βραδιές έντεχνης και κλασικής μουσικής και διάφορες άλλες παράλληλες δράσεις, ώστε οι συγγραφείς και επισκέπτες να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το νησί. Μάλιστα, ο Βασίλης Ρούβαλης έχει τη φιλοδοξία να συνεχίσει τις καλλιτεχνικές δράσεις κατά τη διάρκεια του έτους, πρόγραμμα «Μετά-Το-Φεστιβάλ» σε συνεργασία με φορείς πολιτισμού, ινστιτούτα, ιδρύματα και πανεπιστημιακές σχολές, με τη φιλοδοξία καλλιέργειας «σχέσεων συνάρτησης με την τοπική οικονομία, την ψυχαγωγία και την ευημερία των Τηνιακών αλλά και των επισκεπτών του νησιού στη διάρκεια του χρόνου. Το Bookia εύχεται ολόψυχα να το καταφέρει».
Το απόγευμα της 24ης Ιουλίου έγινε η προφεστιβαλική εκδήλωση στη Στέγη Πολιτισμού-Παιδείας, στη Μοσχούλειο σχολή, στη Χώρα της Τήνου, την οποία συντόνισε ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής Βασίλης Ρούβαλης και χαιρέτησε ο Ντίνος Σιώτης, ο οποίος μας μίλησε για το νέο καλοκαιρινό 78ο τεύχος του λογοτεχνικού περιοδικού (δ)έκατα, αφιερωμένο στα νησιά μας, με πολλές συνεργασίες που αφορούν την Τήνο. Οι τηνιακοί δημιουργοί Ο Γιώργος Αλβέρτης, συγγραφέας με εκτενή παρουσία στα γράμματα (λογοτεχνία και μελέτες), οι νεοεμφανιζόμενες Αντωνία Απέργη (με την ποιητική συλλογή Δέρμα ριζόχαρτο, εκδ. Ενύπνιον 2023) και Δήμητρα Δεσύπρη (διηγηματογράφος, συλλογή Η Βεγγέρα και άλλες ιστορίες, εκδ. Αστάρτη 2023), η ποιήτρια και φωτογράφος Ζέτα Μπελαούρη (δύο βιβλία: Η ύλη της αντοχής, εκδ. Γαβριηλίδης 2015 & Εκκρίσεις, Εκδ. 24 Γράμματα) και η ποιήτρια-φιλόλογος Γεωργία Πολυκανδριώτη (με τη συλλογή Το μανταρίνι, Εκδόσεις ΑΩ 2022). Τα ποιήματα και τα πεζά κείμενα μετέφεραν τη θαλασσινή αύρα, έδωσαν τον ρυθμό και χειροκροτήθηκαν από τους παρευρισκόμενους.
Ο Γάλλος ηθοποιός Julien Personnaz, διάβασε αποσπάσματα από το εμβληματικό βιβλίο του κορυφαίου διανοουμένου συγγραφέα Αλμπέρ Καμύ, «Το καλοκαίρι» (1954), ενώ ο Βασίλης Ρούβαλης έκανε τη μετάφραση των κειμένων που στο βιογραφικό του συγκαταλέγονται συνεργασίες με διάφορους Γάλλους σκηνοθέτες, όπως οι Frédéric Tellier, Nils Tavernier και ο Luc Besson, από μικρός διαμένει στην Τήνο για μεγάλα διαστήματα. Χάρη στην επαγγελματική ιδιότητα της μητέρας του (μεταφράστριας του Γιάννη Ρίτσου μεταξύ άλλων), έμαθε ελληνικά πολύ νωρίς. Στον ίδιο χώρο, το αναγνωστικό κοινό αλλά και φίλοι, υποστηρικτές του φεστιβάλ, είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν την έκθεση φωτογραφίας του Σπύρου Κατωπόδη που περιλαμβάνει 19 αποτυπώσεις Ελλήνων συγγραφέων.
Κλικ που έγιναν στα αγαπημένα τους στέκια-καφέ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 2009 και 2011. Πορτρέτα που συμπεριλαμβάνονται στην επικείμενη πολυτελή έκδοση του ομότιτλου τόμου με συνολικά 62 συγγραφείς, φωτογραφίες και κείμενά τους (θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο από την Κοινωνία των Δεκάτων). Η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, ο Νάνος Βαλαωρίτης, ο Γιάννης Βαρβέρης, ο Βασίλης Βασιλικός, ο Γιάννης Δάλλας, ο Μάνος Ελευθερίου, η Κατερίνα Ζαρόκωστα, ο Γιάννης Κακουλίδης, ο Γιάννης Κοντός, ο Μένης Κουμανταρέας, ο Χριστόφορος Λιοντάκης, ο Χριστόφορος Μηλιώνης, ο Μιχαήλ Μήτρας, ο Κώστας Μουρσελάς, ο Γιώργος Μπλάνας, ο Κώστας Γ. Παπαγεωργίου, ο Κωνσταντίνος Τζούμας, ο Στρατής Χαβιαράς και η Νατάσα Χατζιδάκι ζωντανεύουν και μας καλούν νοερά να πιούμε ένα καφέ μαζί τους.