Γράφει: Παναγιώτης Σιδηρόπουλος
Κύριο χαρακτηριστικό τού Bookia είναι οι χαρακτηρισμοί των βιβλίων απευθείας από τους αναγνώστες που τα διάβασαν. Διαβάζουμε ένα βιβλίο και το βαθμολογούμε, γράφουμε τη γνώμη μας (κριτική) ή συζητάμε για αυτό. Έτσι, άλλοι αναγνώστες συμβουλεύονται τη γνώμη μας και αποφασίζουν ασφαλέστερα αν θα το διαβάσουν και οι ίδιοι. Ποια όμως είναι η διαφορά των τρόπων χαρακτηρισμού ενός βιβλίου;
Πως;
Πρώτ’ απ’ όλα όμως αξίζει να δούμε από που μπορούμε να χαρακτηρίζουμε τα βιβλία.
Στην αρχική οθόνη
- Στο Χρονολόγιο τής αρχικής σελίδας, κάτω από κάθε βιβλίο υπάρχουν 5 αστέρια:
- Μετακινούμε το δρομέα πάνω στα αστέρια τα οποία και φωτίζονται.
- Κάνουμε κλικ στο αστέρι που χαρακτηρίζει τη βαθμολογία που θέλουμε να δώσουμε.
- Ξεδιπλώνεται η υπόλοιπη φόρμα χαρακτηρισμού τού βιβλίου (δείτε παρακάτω).
Στη σελίδα ενός βιβλίου
- Ενεργοποιούμε με ένα κλικ, την καρτέλα “Γνώμες όσων το διάβασαν”.
- Μετακινούμε το δρομέα πάνω στα αστέρια τα οποία και φωτίζονται.
- Κάνουμε κλικ στο αστέρι που χαρακτηρίζει τη βαθμολογία που θέλουμε να δώσουμε.
- Ξεδιπλώνεται η υπόλοιπη φόρμα χαρακτηρισμού τού βιβλίου (δείτε παρακάτω).
Ακολουθεί συνοπτική περιγραφή των τρόπων χαρακτηρισμού των βιβλίων.
Κριτικές
Βαθμολογία
Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε σε ένα βιβλίο που διαβάσαμε, είναι να το βαθμολογήσουμε. Η βαθμολόγηση γίνεται σε κλίμακα από 1 έως 5, επιλέγοντας τα αντίστοιχα αστέρια. Όσο περισσότερα αστέρια, τόσο περισσότερο μας άρεσε.
- Μετακινούμε το δρομέα πάνω στα αστέρια τα οποία και φωτίζονται.
- Κάνουμε κλικ στο αστέρι που χαρακτηρίζει τη βαθμολογία που θέλουμε να δώσουμε.
- Τα αστέρια παραμένουν φωτισμένα.
- Κάνουμε το ίδιο αν θέλουμε να αλλάξουμε τον αριθμό των επιλεγμένων αστεριών.
Η βαθμολογία μας συμμετέχει στη συνολική βαθμολογία τού βιβλίου.
Γίνεται ένας από το “Σύνολο των σχολιασμών” και διαμορφώνει τη μέση βαθμολογία που εμφανίζεται είτε με απόλυτο αριθμό είτε με αστέρια.
Εάν θέλουμε μόνον να βαθμολογήσουμε το βιβλίο, επιλέγουμε Αποθήκευση και ολοκληρώνουμε τη διαδικασία.
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
Είναι ένας ειδικός χαρακτηρισμός που δείχνει αν άσχετα από τη βαθμολογία που δώσαμε σε ένα βιβλίο, θα το προτείναμε σε κάποιο φίλο-η μας να το διαβάσει. Π.χ. μπορεί να μην μας άρεσε τόσο πολύ ένα βιβλίο αλλά πιστεύουμε ότι αξίζει να το διαβάσει κάποιος.
Η επιλογή είναι ένα check box το οποίο αναβοσβήνουμε με το ποντίκι. Η αρχική θέση είναι “αναμμένο”.
Έτοιμοι χαρακτηρισμοί
Βαθμολογώντας το βιβλίο επιλέγοντας τον αριθμό αστεριών, ξεδιπλώνεται η φόρμα με όλους τους χαρακτηρισμούς που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Οι έτοιμοι χαρακτηρισμοί μας βοηθάνε να βρούμε τις λέξεις για να εκφράσουμε το πως μας φάνηκε το βιβλίο.
Οι έτοιμοι χαρακτηρισμοί είναι σε δύο ομάδες, υπέρ και κατά. Κάνοντας κλικ στα ονόματα, τους ενεργοποιούμε και τους απενεργοποιούμε. Μπορούμε να κάνουμε συνδυασμό των υπέρ και των κατά, μας άρεσε για αυτούς τους λόγους και δεν μας άρεσε για αυτούς. Οι επιλογές μας εδώ, αποθηκεύονται και εμφανίζονται όπου εμφανίζεται η κριτική μας.
Η γνώμη μου σε μία φράση
Εκτός από τα “τυποποιημένα”, μπορούμε να εκφράσουμε αναλυτικότερα τη γνώμη μας. Αρχικά με μία φράση, κάτι σαν τίτλο, μία φράση που εκφράζει τη γνώμη μας.
Η γνώμη μου αναλυτικότερα
Εδώ μπορούμε να εκφραστούμε ελεύθερα. Μπορούμε να γράψουμε ένα κείμενο με ότι θέλουμε να πούμε για το βιβλίο και θα είναι χρήσιμο σε όσους ενδιαφέρονται να το διαβάσουν.
Γενικά για τη Βαθμολόγηση και την κριτική
Εκτός από τη Βαθμολογία με τα αστέρια, όλες οι άλλες πληροφορίες είναι προαιρετικές. Σε οποιοδήποτε σημείο μπορούμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία επιλέγοντας την Αποθήκευση.
Είναι όμως πολύ χρήσιμο για όσους ενδιαφέρονται να διαβάσουν το βιβλίο, να βρουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες. Για αυτό, ας τους βοηθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε, με τους έτοιμους χαρακτηρισμούς και τη συνοπτική και αναλυτική περιγραφή τής κριτικής μας. Γράφουμε απλά, όπως θα τα λέγαμε σε ένα φίλο μας αν μας ρωτούσε, “Πως σου φάνηκε;”.
Συζητήσεις
Η κριτική μας γράφεται μία φορά και δεν αλλάζει! Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη βαθμολογία μας ή ότι γράψαμε στην κριτική μας. Όμως, τι γίνεται αν θέλουμε να πούμε κάτι παραπάνω; Αν θέλουμε να μιλήσουμε για κάτι που μας προβλημάτισε; Ένα βιβλίο πιάνεται με τόσο διαφορετικά πράγματα που δεν είναι καν θέματα κριτικής αλλά προβληματισμού και διερεύνησης.
Εδώ έρχονται οι Συζητήσεις. Οι Συζητήσεις είναι ένα ειδικό τμήμα στο Bookia όπου μπορούμε να δημιουργήσουμε μία ομάδα ή μία λέσχη συζητήσεων και μέσα σε αυτήν άπειρα θέματα προς συζήτηση. Γράφουμε κάτι, απαντάει ή σχολιάζει κάποιος άλλος κ.ο.κ..
Πως
Στις Συζητήσεις, για κάθε βιβλίο δημιουργείται αυτόματα μία γενική συζήτηση για αυτό, με όνομα τον τίτλο τού βιβλίου. Αυτή τη συζήτηση τη βρίσκουμε στη σελίδα τού βιβλίου και στην καρτέλα Συζήτηση.
Βλέπουμε το ιστορικό τής συζήτησης και γράφουμε τα δικά μας σχόλια, όσα θέλουμε, τα οποία εμφανίζονται με χρονολογική σειρά. Βέβαια, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα θέμα και να συζητήσουμε οτιδήποτε πιο ειδικό για αυτό ή με ευκαιρία αυτό.
Λοιπόν; Κριτική ή Συζήτηση;
Με μία κουβέντα:
- Η Κριτική βοηθάει τους άλλους να αποφασίσουν αν θα επιλέξουν ένα βιβλίο ή όχι.
- Η Συζήτηση βοηθάει και εμάς, να εξετάσουμε και να καταλάβουμε πλευρές τού βιβλίου, με τη βοήθεια άλλων που επίσης το διάβασαν.
Συνεπώς, βαθμολογούμε το βιβλίο και γράφουμε την κριτική μας και στη συνέχεια το συζητάμε. Βέβαια, σε αντίθεση με την κριτική, η συζήτηση για το βιβλίο μπορεί να ξεκινήσει και πριν το τελειώσουμε.