Γράφει: Παναγιώτης Σιδηρόπουλος
Ομιλία Δημήτρη Καλοκύρη, Προέδρου τής Εταιρείας Συγγραφέων, στην εκδήλωση απονομής τού βραβείου Διδώ Σωτηρίου 2014.
Eδώ και 33 χρόνια, η Εταιρεία Συγγραφέων, συγκεντρώνοντας στο σώμα της τους κατά τεκμήριο αρίστους (άρρενες και θήλεις) χειριστές του λόγου, παράγει πολιτισμικό έργο πολλών επιπέδων, με κύριους αρωγούς τα επίλεκτα μέλη της. Στα μέλη αυτά προστέθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια, μετά από εμπεριστατωμένες εισηγήσεις, συνηγορίες και ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης, 26 καινούργια μέλη από παλαιότερες όσο και νεότερες γενιές, πολλά από τα οποία είναι μαζί μας απόψε:
Τακτικά μέλη εξελέγησαν: ο ποιητής και εκδότης του περιοδικού Φρέαρ Δημήτρης Αγγελής. Η πρόσφατα βραβευμένη συγγραφέας και μεταφράστρια Μαρία Αγγελίδου. Ο κεφαλλήνιος ποιητής, βραβευμένος με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης Τάσος Γαλάτης. Ο εκ Κομοτηνής πεζογράφος Κώστας Καβανόζης. Από τη Θεσσαλονίκη: ο περφόρμερ ποιητής Βασίλης Αμανατίδης, ο συγγραφέας και εκδότης του περ. Εντευκτήριο Γιώργος Κορδομενίδης και η ποιήτρια Χλόη Κουτσουμπέλη. Ο κύπριος ποιητής Βάκης Λοϊζίδης.
Ο πολυσχιδής Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης συνεκδότης του περιοδικού Κορέκτ. Ο ποιητής και μεταφραστής Γιώργος Μπλάνας. Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και βραβευμένη μεταφράστρια Μαρία Παπαδήμα. Η συγγραφέας και Ιστορικός της Τέχνης Ευρυδίκη Τρισόν-Μιλσανή. Ο συγγραφέας, μεταφραστής και «ντιζαϊνολόγος» Μίλτος Φραγκόπουλος και ο εκ Σερρών ηθοποιός, πεζογράφος και θεατρικός συγγραφέας Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης. (Σε όσους δεν μνημόνευσα τόπο καταγωγής νοούνται Αθηναίοι…).
Αντεπιστέλλοντα μέλη προτάθηκαν από μέλη μας και εξελέγησαν διαπρεπείς συγγραφείς, μεταφραστές και πανεπιστημιακοί δάσκαλοι: η τέως διευθύντρια του Ινστιτούτου Θερβάντες στην Aθήνα, μεταφράστρια Νατιβιδάδ Γκάλβεθ (στη Μαδρίτη), ο Στάθης Γουργουρής (ποιητής και καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν. Υόρκη), ο Μίλτος Πεχλιβάνος (από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιου του Βερολίνου), ο Τζων Τέυλορ (στη Γαλλία) και ο επίσης βραβευμένος με το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης Βινθέντε Φερνάντεθ Γκονθάλεθ καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα με μεγάλο μεταφραστικό έργο που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, Σεφέρη, Τσίρκα και Καβάφη.
Επίτιμα μέλη: οι διακεκεριμμένοι συγγραφείς και μεταφραστές: Νίνα Αγγελίδη, μεταφράστρια πολλών ελλήνων ποιητών (και ιδίως του Ελύτη) στα ισπανικά της Αργεντινής. Η βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών αλλά και με το Κρατικό Βραβείο Ελένη Λαδιά. Ο βρετανός ιστορικός και πανεπιστημιακός Μαρκ Μαζάουερ. Ο καθηγητής της Λαογραφίας, συγγραφέας Μιχάλης Μερακλής. Ο συγγραφέας, μεταφραστής και πολιτικός ακτιβιστής Σάββας Μιχαήλ. Ο αναγνωρισμένος θεατρικός συγγραφέας και πεζογράφος Μάριος Ποντίκας και ο πολυγραφότατος βιεννέζος ιστορικός και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χάγκεν Φλάισερ.
Καλοσωρίζουμε με χαρά τα νέα μέλη, ποιητές, πεζογράφους, μεταφραστές, ιστορικούς και μελετητές της λογοτεχνίας και ελπίζουμε στην ενεργό συμμετοχή τους για την ενδυνάμωση του πολιτιστικού έργου της Εταιρείας με τη δυναμική παρουσία τους και με τις νέες ιδέες που θα συνεισφέρουν.
To 1994 η η σπουδαία, πολύ αγαπητή και πολυμεταφρασμένη συγγραφέας Διδώ Σωτηρίου, ίδρυτικό μέλος της ΕΣ, καί ο ανηψιός της κ. Νίκος Μπελογιάννης χάρισαν στο Υπουργείο Πολιτισμού το σπίτι της οδού Κοδριγκτώνος 8, με όρο τη μόνιμη στέγαση της Εταιρείας σ᾽ αυτό.
Η Δ.Σ., είχε πει στον τότε πρόεδρο της Εταιρείας Σπύρο Πλασκοβίτη: «Από το διαμέρισμα αυτό πέρασαν ο Βάρναλης, ο Σβώλος κι άλλοι πολλοί σ᾽εκείνα τα χρόνια τα σημαδιακά. Πρέπει να μείνει στους συγγραφείς του δικού τους κόσμου, του κόσμου μας…».
Κατά τη διάρκεια των επισκευαστικών εργασιών στους χώρους του διαμερίσματος διαδραματίστηκε μια μικρή… Αμφίπολη: Κάποιος εργάτης ανακάλυψε πίσω από το σοβατεπί μια τρύπα που κάτι έκρυβε. Ψάξαμε προσεκτικά και ανακαλύψαμε κάποια χειρόγραφα. Παρέδωσα τα χειρόγραφα αυτά στη Διδώ που τα πήρε με ενθουσιασμό: ήταν μέρος ενός χαμένου της μυθιστορήματος…
Σήμερα, τιμώντας τα 10 χρόνια από το θάνατο της Διδώς Σωτηρίου, θα μιλήσουν για κείνην η φίλη της, μέλος της Εταιρείας, συγγραφέας κ. Άλκη Ζέη, εκ μέρους του ΔΣ της Εταιρείας η συγγραφέας κ. Νένα Κοκκινάκη και ο γιος του «ανθρώπου με το γαρύφαλο» και της Έλλης Παππά, ανηψιός της Διδώς και συν-δωρητής του σπιτιού στην Εταιρεία, κ. Νίκος Μπελογιάννης.
Εδώ και 13 χρόνια, η Εταιειρεία Συγγραφέων απονέμει το Βραβείο Πολιτισμού «Διδώ Σωτηρίου» σε ξένο ή Έλληνα συγγραφέα, που με τη γραφή του αναδεικνύει την επικοινωνία των λαών και των πολιτισμών μέσα από την πολιτισμική διαφορετικότητα. Σε μια εποχή ισοπέδωσης των εθνικών, φυλετικών, θρησκευτικών τοπικών, πολιτισμικών κ.ά. ιδιαιτεροτήτων στο όνομα της παγκόσμιας αγοράς, εποχή κατά την οποία η πνευματική δημιουργία δέχεται ισχυρή την πίεση της μαζικής κουλτούρας και των υποπροϊόντων της, εποχή όπου οι γλώσσες με μικρή διάδοση δυσκολεύονται να ανταγωνιστούν τις λεγόμενες «ισχυρές» γλώσσες στην κυκλοφορία της πνευματικής τους παραγωγής, το βραβείο «Διδώ Σωτηρίου» υποστηρίζει την οικουμενικότητα των ιδεών και της δημιουργίας μέσα από την εθνική, φυλετική, θρησκευτική, πολιτισμική διαφορετικότητα του κάθε έργου -την παγκόσμια γλώσσα μέσα από τις διαφορετικές γλώσσες της τέχνης και της δημιουργίας.
Με το βραβείο αυτό έχουν μέχρι τώρα τιμηθεί συγγραφείς, όπως ο Κλαούντιο Μάγκρις, ο Μαρκ Μαζάουερ, η Τζίνα Πολίτη, ο Εμμανουήλ Κριαράς, ο Ηρακλής Μήλλας, ο Δημήτρης Ραυτόπουλος, ο Ενμουντ Κίλι, η Σόνια Ιλίνσκαγια και ο Μάριο Βίττι.
Φέτος, το ΔΣ της ΕΣ, μετά από πρόταση του προέδρου του, αποφάσισε ομόφωνα να τιμήσει με την ανώτατη διάκριση που διαθέτει, το βραβείο «Διδώ Σωτηρίου», τον Ισπανό καθηγητή και ήδη βραβευμένο με το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης της χώρας του κ. Πέδρο Μπάδενας δε λα Πένια. Γνωστός στη χώρα μας και από την επιτυχημένη θητεία του ως διευθυντής του Ινστιτούτου Θερβάντες στην Αθήνα, αλλά και ως μορφωτικός ακόλουθος της Ισπανίας στην Ελλάδα, ο Πέδρο Μπάδενας έχει μεταφράσει στα ισπανικά τα Άπαντα του Καβάφη, καθώς και Σεφέρη, Ελύτη, Ρίτσο κ.ά., αλλά και κλασικούς, όπως Αισχύλο, Πίνδαρο, Αίσωπο και Μένανδρο).
(Καθηγητής στο Κέντρο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Συμβουλίου Επιστημονικής Έρευνας της Ισπανίας, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης της χώρας του, ο Πέδρο Μπάδενας συνέβαλε επίσης στη σπουδή της ελληνικής γραμματείας με την ίδρυση του περιοδικού «Eρύθεια», που είναι αφιερωμένο στη μελέτη του βυζαντινού και του νεότερου ελληνικού πολιτισμού, καθώς και με τη σειρά «Νέα Ρώμη» (40 τεύχη μέχρι τώρα) που προβάλλει μελέτες για βυζαντινά, μεταβυζαντινά, λατινικά και γενικότερα ανθρωπιστικά θέματα.
«Πένια» σημαίνει τον βραχότοπο, αλλά και τον κύκλο των φίλων. Μέσα από τον κύκλο τέτοιων φίλων του επιλεγμένοι, θα μιλήσουν για την προσωπικότητα και το έργο του δύο «ισπανίζοντα» μέλη μας: η κ. Νίνα Αγγελίδου και ο κ. Φίλιππος Δρακονταειδής.
Το έπαθλο που συνοδεύει τη βράβευση έχει φιλοτεχνηθεί από τον γλύπτη Θόδωρο.