Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
 

Το Bookia αναζητά μόνιμους συνεργάτες σε κάθε πόλη τής χώρας για την ανάδειξη τής τοπικής δραστηριότητας σχετικά με το βιβλίο.

Γίνε συνεργάτης τού Bookia στη δημοσίευση...

- Ρεπορτάζ.
- Ειδήσεις.
- Αρθρογραφία.
- Κριτικές.
- Προτάσεις.

Επικοινωνήστε με το Bookia για τις λεπτομέρειες.
Λευτέρης Γιαννακουδάκης, μιλάει στη Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη για «Τα φαντάσματα του Δεκέμβρη»
Διαφ.

Γράφει: Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη

Ο Λευτέρης Γιαννακουδάκης γεννήθηκε το 1972 στο Ηράκλειο. Έχει σπουδάσει βιολογία, θέατρο και κινηματογράφο, ενώ έχει μεταπτυχιακό στη δημιουργική γραφή. Ζει στο Ηράκλειο, όπου διδάσκει δημιουργική γραφή, ενώ παράλληλα σκηνοθετεί για το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Το μυθιστόρημα του Λευτέρη Γιαννακουδάκη «Τα φαντάσματα του Δεκέμβρη» έχει τη φρεσκάδα του νέου, έχει πρόσφατα ιστορικά στοιχεία αφού η υπόθεση εκτυλίσσεται τον Δεκέμβρη του 2008, έχει το αστυνομικό μυστήριο αλλά και πολύ ροκ ηχόχρωμα. Με τράβηξε ο τίτλος, ο σχεδιασμός του εξώφυλλου από τις εκδόσεις Καστανιώτη και φυσικά η υπόθεση του που είναι ζωντανή ακόμη στη μνήμη μας. Ο Αλέξης των Εξαρχείων, το πρώτο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, η άνοδος της Χρυσής Αυγής, ο Μέγας Αλέξανδρος και οι στωικοί φιλόσοφοι μπλέκονται ώστε να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Φωτιές, σύγκρουση και αγώνας. Οι PinkFloyd και πολλά άλλα ροκ συγκροτήματα μας συνοδεύουν κατά την ανάγνωση. Το γιατί γράφτηκε και πολλά άλλα για το συγγραφικό ταξίδι θα μας τα πει ο ίδιος ο συγγραφέας.

Λευτέρης Γιαννακουδάκης, Τα φαντάσματα του Δεκέμβρη, Καστανιώτης

Στο μυθιστόρημα μπλέκονται οι Στωικοί φιλόσοφοι με τους σημερινούς ήρωες σου. Ποιο είναι το κοινό τους σημείο για σένα ώστε να τους παραλληλίσεις στο βιβλίο;

Οι ήρωές μου παλεύουν για ένα καλύτερο σήμερα, για να επικρατήσει η λογική έναντι του σκοταδισμού και της μισαλλοδοξίας. Ο Ζήνων διδάσκει την ολιγάρκεια, την ανεξαρτησία από τα πράγματα του κόσμου, την απαλλαγή από τα πάθη και το “ζην κατά φύσιν”, (“ομολογουμένως τη φύσει ζην, όπερ ταυτό του κατ’ αρετήν ζην”). Για να μπορέσει όμως ο άνθρωπος να ζει κατά φύσιν, να ζει δηλαδή υγιώς θα πρέπει πρώτα να τη γνωρίσει. Και για να γνωρίσει κάποιος τη φύση του απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αταραξία και η γαλήνη της ψυχής. Εδώ στηρίζεται, κατά τους στωικούς, η έννοια της Ηθικής. Για να μπορέσει κατά τη γνώμη μου να φτάσει κάποιος στην αταραξία αυτή οφείλει να συμφιλιωθεί με το παρελθόν του, με τα φαντάσματά του.

Εξάρχεια, η συνοικία που μεγάλωσα. Μια γειτονιά που η Τέχνη, η αντίδραση, η αντίσταση συνυπάρχουν. Πολυτεχνείο, μπλε πολυκατοικία, Κάβουρας, βιβλιοπωλεία, λόφος του Στρέφη, και πολλά άλλα. Μια συνοικία που οι περισσότεροι «φοβούνται» να μείνουν εκεί. Ποια είναι η σχέση σου με τα Εξάρχεια; Ή τα «χρησιμοποίησες» λόγω των γεγονότων του Δεκέμβρη του 2008;

Θα μπορούσα να τα είχα χρησιμοποιήσει λόγω των γεγονότων, αυτή είναι η δουλειά μας, να χρησιμοποιούμε σκηνικά, χαρακτήρες, γεγονότα, κλπ., δε μας νοιάζει η πραγματικότητα παρά μόνο στο επίπεδο που εξυπηρετεί την ιστορία που γράφουμε, αλλά για τη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξα τυχερός να έχω ζήσει στα Εξάρχεια σχεδόν δέκα χρόνια και να είναι ο τόπος που πάντα επιστρέφω όταν επισκέπτομαι την Αθήνα. Υπήρξα και νιώθω πάντα Εξαρχειώτης. Έμεινα πρώτη φορά εκεί χρόνια πριν, που και τότε φοβόταν να μείνουν κάποιοι, 18χρονος φοιτητής από επαρχία. Έμεινα σχεδόν αναγκαστικά, καθώς εκεί βρήκα σπίτι και όχι στου Ζωγράφου που έψαχνα. Υπήρξα τόσο τυχερός, αγάπησα τη γειτονιά από την πρώτη στιγμή, τον αέρα ελευθερίας και αντίδρασης που απέπνεε και ακόμη προσπαθεί να αναπνεύσει. Όσο χρόνια έμεινα εκεί δεν ένιωσα ποτέ να κινδυνεύω, λάτρευα να περπατάω τη γειτονιά από του Στρέφη στον Μπάρμπα Γιάννη, από το Dada στο Decadance, από το Βοξ στον Φούρνο και από το Αν στην Πρωτοπορία, ήταν η αγαπημένη μου βόλτα, έβγαινα συχνά και απλά περπατούσα και αυτό μου έφτανε. Αυτή μου η αίσθηση δε θα σβήσει ποτέ, όσο και αν τα airbnb και η τρομοκρατία που ασκεί το κράτος σε σχέση με την περιοχή παλεύουν να σβήσουν αυτό το “μικρό γαλατικό χωριό” που παλεύει και αντιστέκεται. 

Από τη μια οι αναρχικοί και από την άλλη τα παιδιά με τα μαύρα μπλουζάκια και τις σιδερογροθιές. Διαφορετική ιδεολογία αλλά έχουν ένα κοινό σημείο. Την οργή, την αγανάκτηση και την ίδια φράση «όλοι ίδιοι είναι». Οι ευθύνες ανήκουν στην προηγούμενη γενιά. Αλλά αυτή η γενιά δε θα κάνει κάτι να τα διορθώσει; Πιστεύεις ότι με την ανάθεση ευθύνης και τη μοιρολατρία μπορούμε να προχωρήσουμε;

Είναι άλλο η ανάθεση ευθύνης και άλλο η μοιρολατρία. Στην ανάθεση ευθύνης λες “αναγνωρίζω ποιος φταίει”, στη μοιρολατρία λες “δεν μπορώ να κάνω κάτι”. Είμαι υπέρ της ανάθεσης ευθύνης, είναι αυτό που λείπει από αυτή τη χώρα, είμαι φανατικά κατά της μοιρολατρίας, δεν οδηγεί πουθενά. Δε βρίσκω πάντως κοινά σημεία ανάμεσα στις δύο ομάδες, σε καμία περίπτωση, εμένα αυτή η θεωρία των άκρων, ότι και καλά είναι τα ίδια, με ενοχλεί απίστευτα. Όχι, δεν είναι ίδια τα άκρα, δεν είναι ίδιος αυτός που παλεύει για την αντικατάσταση του συστήματος με ένα πιο δίκαιο και ελεύθερο για όλους, με εκείνων που μάχεται για να κυριαρχήσει ο σκοταδισμός και η ανελευθερία. Οι ευθύνες ανήκουν σε όλους μας. Εκείνος που βλέπει το έγκλημα και δε μιλά, έχει την ίδια ευθύνη με εκείνον που διαπράττει το έγκλημα.

Ως νεοέλληνες φέρνουμε συνέχεια τους Μεγάλους Έλληνες στην επιχειρηματολογία μας για να αυτοκολακευτούμε. Ποια τελικά είναι η σχέση μας μαζί τους; Στη Δημοκρατία, στις συνελεύσεις, την Τέχνη και τον Πολιτισμό;

Το ερώτημα είναι ποιοι είναι οι “Μεγάλοι Έλληνες”. Το βιβλίο αναφέρεται σε εκείνο το γκάλοπ, ψηφοφορία, όπως θέλεις πες το που είχε διοργανώσει ο ΣΚΑΙ, αν θυμάμαι καλά και στο οποίο δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι πρώτος θα έβγαινε ο Μέγας Αλέξανδρος. Όπως αναφέρω στο βιβλίο στο γράμμα Ζ, εκεί που θα άνηκε ο ιδρυτής της σχολής των Στωικών κανονιά, βρίσκεται μόνο ο Ζαγοράκης, ένας ποδοσφαιριστής. Άρα για ποιους μεγάλους Έλληνες μιλάμε; Αν τώρα λέμε για του αρχαίους, η σχέση μας είναι πρωτίστως γλωσσική -η νεοελληνική δεν είναι ίδια γλώσσα με την αρχαία ελληνική, αλλά αποτελεί τρόπον τινά μετεξέλιξή της- και κατά δεύτερον χωρική: ζούμε στα ίδια χώματα που έζησαν εκείνοι. Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι Ελλάδα και ελληνικό έθνος δεν υπήρχε στην αρχαιότητα, δεν υπήρχε πριν το 1827 και τον Καποδίστρια. Αναμφισβήτητα οι αρχαίοι Έλληνες άφησαν τεράστια κληρονομιά στην ανθρωπότητα: έργα τέχνης, την Οδύσσεια και την Ιλιάδα, τις τραγωδίες, τη δημοκρατία, όλα μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς που έχουμε την τύχη να μοιραζόμαστε, δε νιώθω ότι μου ανήκει περισσότερο απ’ ότι ανήκει στον υπόλοιπο κόσμο.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ήταν η αφορμή για την άνοδο της Χρυσής Αυγής που «ακούμπησε» στην άγνοια, στην ανεργία, τη φτώχεια, τη λήθη μεγάλου μέρους των συμπολιτών μας. Πιστεύεις ότι οι συγγραφείς, οι διανοούμενοι, η Αριστερά έκαναν αρκετά ώστε να αφανιστεί το μένος εναντίον των προσφύγων;

Σε αυτές τις περιπτώσεις συχνά ψέγονται οι διανοούμενοι, οι συγγραφείς, η αριστερά ότι δεν κάνει αρκετά. Εγώ νομίζω ότι κάνουν. Είτε με τα βιβλία, είτε με εκδηλώσεις, είτε με άρθρα, είτε στο δρόμο. Είναι εκεί, ως η αντίθετη φωνή, η φωνή της λογικής, η θέση τους κυβερνάται από τον συμπαντικό νόμο της Λογικής όπως έλεγαν οι Στωικοί, και θέλουν, προσπαθούν να ακουστούν. Τους δίνεται το βήμα; Δύσκολα. Ίσως το λάθος τους είναι ότι δεν αγωνίζονται όσο πρέπει για το βήμα αυτό, αλλά αγωνίζονται απέναντι σε έναν εχθρό που κατέχει μεγαλύτερο οπλισμό και κατέχει και τα μέσα επικοινωνίας. Ίσως χάνουμε γενικά, αλλά “κι αν μη νικήσουμε ποτέ θα πολεμάμε πάντα”. Κι ίσως δεν είναι τυχαίο ότι ακριβώς αυτό είναι που μαθαίνει μέσα από όλη αυτή την ιστορία ο βασικός ήρωας του βιβλίου, την αξία του αγώνα.

Γράφεις στη σελίδα 341 ότι η νέα γενιά είναι σκληρή, που μεγαλώνει με ηλεκτρονικά παιχνίδια και αστικά όνειρα που παλεύει ανάμεσα στην επαναστατική φύση της εφηβείας και την αδηφάγα συνθήκη της επαγγελματικής αποκατάστασης. Η νέα γενιά παραιτείται, διαλέγει τον εύκολο δρόμο της φυγής γιατί η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της. Από τη γενιά που αγωνίστηκε στην εθνική αντίσταση και το Πολυτεχνείο μέχρι τη σημερινή που κοιτά την προσωπική της ανέλιξη, μας χωρίζει το ΕΜΕΙΣ που έγινε ΕΓΩ. Ποια είναι η άποψη σου;

Δεν πιστεύω ότι η νέα γενιά διαλέγει τον εύκολο δρόμο. Είναι δύσκολο να φύγεις από τη χώρα σου, όπως κι αν σου φέρεται, και να ζήσεις σε μία άλλη χώρα, στην οποία, δυστυχώς, θα είσαι πάντα ξένος. Θα έπρεπε σήμερα να είναι πιο εύκολο, να μην υπάρχουν σύνορα και να μη νιώθει κανείς και πουθενά ξένος, αλλά δυστυχώς δεν ισχύει. Τα νέα παιδιά δε φεύγουν για να ζήσουν μια τρυφηλή ζωή, φεύγουν γιατί πιστεύουν ότι θα βρουν κάτι καλύτερο από ένα βασικό μισθό των 650 ευρώ και μια ζωή ανασφάλειας και μιζέριας, δεν τα κατηγορώ, είναι δύσκολο. Όσο για το “εμείς’ δεν πιστεύω ότι υπήρχε ποτέ. Πάντα οι λίγο αγωνίζονταν για να καρπώνονται οι πολλοί. Και τώρα τα παιδιά αγωνίζονται, από το δικό τους μετερίζι και με τον δικό τους τρόπο τα παιδιά είναι εδώ και παλεύουν. Και θα συνεχίσουν να το κάνουν όσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να βγάλει παράνομες τις απεργίες και τις καταλήψεις και να εγκαταστήσει την αστυνομία στον πανεπιστημιακό χώρο η νιότη και η σκέψη δεν εγκλωβίζονται.

Ποια είναι η γνώμη σου για το Bookia, όσον αφορά την προβολή των συγγραφέων και των έργων τους;

Είναι σημαντικό το έργο του Bookia για την προβολή των συγγραφέων και των έργων τους, χρειαζόμαστε να βρισκόμαστε όσο γίνεται κοντά στο αναγνωστικό κοινό μας και θα ήθελα με αφορμή αυτή την ερώτηση να σας ευχαριστώ για αυτή την πολύ όμορφη συζήτηση που είχαμε.

Ευχαριστώ Λευτέρη Γιαννακουδάκη για το αναγνωστικό ταξίδι, για τη νεανική ματιά της συγγραφής και σου εύχομαι να είναι καλοτάξιδο!

 
 
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίων



Χορηγοί επικοινωνίας






Κοινωνικά δίκτυα