Στην Ελλάδα η διάδοση και η χρήση των ηλεκτρονικών βιβλίων βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, τόσο σε όρους αγοράς βιβλίου (παραγωγή και διακίνηση περιεχομένου και ηλεκτρονικών εκδόσεων) όσο και σε όρους χρηστών. Η γενική εικόνα που είχαμε, πριν την εκπόνηση της μελέτης, έδειχνε ότι οι λαϊκές βιβλιοθήκες (Δημόσιες και Δημοτικές) στη χώρα δεν παρέχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικά βιβλία στους χρήστες τους (εκτός από ψηφιοποιημένα έργα των οποίων έχει λήξει η προστασία ή έργα ελεύθερα δικαιωμάτων). Εξαίρεση αποτελεί το ηλεκτρονικό αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας, το οποίο θα δούμε αναλυτικότερα στην παρούσα μελέτη. Στο πεδίο των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών της χώρας η εικόνα έδειχνε ότι μία σειρά από νομικά εμπόδια αναγκάζουν τις βιβλιοθήκες να μην ασχοληθούν με την ανάπτυξη αυτών των υπηρεσιών ιδιαίτερα.
Πιο συγκεκριμένα, η εμπειρία έδειχνε ότι οι βιβλιοθήκες δεν είναι σε θέση να παρέχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικά βιβλία — κυρίως αυτών στην ελληνική γλώσσα— συμπεριλαμβανομένων της παιδικής λογοτεχνίας, της λογοτεχνίας, των επιστημονικών έργων και των εγχειριδίων.
Καθώς το πρόγραμμα KR21 ενδιαφέρεται για τις αλλαγές που πρέπει να εισαχθούν σε κάθε χώρα, ούτως ώστε να διασφαλίζεται το δικαίωμα των πολιτών στην πρόσβαση στην επιστήμη και τον πολιτισμό μέσα από τις βιβλιοθήκες, κρίθηκε αναγκαίο να γίνει μία εκτεταμένη μελέτη/έρευνα του σχετικού πεδίου στη χώρα, για να μπορέσουν έτσι να τεκμηριωθούν οι θέσεις και οι προτεινόμενες αλλαγές. Πιο συγκεκριμένα, η παρούσα μελέτη θέλει να εξερευνήσει τους παράγοντες που επηρεάζουν την υιοθέτηση των ηλεκτρονικών βιβλίων σε δύο βασικές κατηγορίες βιβλιοθηκών (λαϊκές και ακαδημαϊκές), καθώς επίσης και τους λόγους που επηρεάζουν την ωριμότητα της ελληνικής αγοράς του ηλεκτρονικού βιβλίου.
Στους στόχους της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση των πραγματικών δεδομένων για να μπορέσουν να προταθούν οι βέλτιστες λύσεις, τόσο για την υιοθέτηση των ηλεκτρονικών βιβλίων (κύρια ελληνικού περιεχομένου) από τις βιβλιοθήκες όλων των ειδών, όσο και για την αύξηση της χρήσης τους από τους ενδιαφερόμενους πολίτες.
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.