Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ του βιβλίου στο «Βιβλιοπωλείο ΠΟΛΙΤΕΙΑ».
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ του βιβλίου στο «Βιβλιοπωλείο ΠΟΛΙΤΕΙΑ».
Βαρδάρης: Ποιητική συλλογή δομημένου ρεαλισμού
Βιβλίο Νεοελληνική ποίηση - Συλλογές >> Κυκλοφορεί
Για να γράψετε και εσείς την κριτική σας για αυτό το βιβλίο, πρέπει πρώτα να συνδεθείτε.
Σύνδεση Τώρα

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
19-03-2023 10:52
Υπέρ  Ενδιαφέρον
Κατά  
Βαρδάρης-Ποιητική συλλογή δομημένου ρεαλισμού-Εκδόσεις Γράφημα

Γράφει η Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη

Μια ποίηση που δεν κρατιέται γερά από τον ρεαλισμό δεν είναι ποίηση

Ντίνος Χριστιανόπουλος

Έλαβα τη νέα ποιητική συλλογή του Φιλολογικού Ομίλου Θεσσαλονίκης «Βαρδάρης-ποιητική συλλογή δομημένου ρεαλισμού» από τις εκδόσεις Γράφημα. Με όμορφο εξώφυλλο που εικονίζει μια από τις γειτονιές του Βαρδάρη.

Μια ομάδα νέων ανθρώπων που δεν σταματά να δημιουργεί, να εκδίδει και να παρουσιάζει βιβλία στο αναγνωστικό κοινό, πεζογραφία και ποίηση, ξεχωριστή. Εκτός από τα βιβλία, εκδίδει και το λογοτεχνικό δελτίο, το οποίο έχει φτάσει αισίως στο εικοστό πέμπτο τεύχος. Μια πολύ σοβαρή δουλειά, που τους αξίζουν συγχαρητήρια. Όλα τα βιβλία του Φιλολογικού Ομίλου, έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις Γράφημα και θέλω να τις συγχαρώ, γιατί τολμά, σε δύσκολες εποχές για το βιβλίο, να προχωρά σ’ αυτές τις ιδιαίτερες, υψηλού ποιοτικού εκδόσεις.

Το εν λόγω βιβλίο έχει σαράντα δυο σελίδες, με είκοσι ποιήματα, και μια εισαγωγή του Αντώνη Χαριστού, συγγραφέα, μέλος της ομάδας των συγγραφέων του Ομίλου που μας εξηγεί ποιος είναι ο δομημένος ρεαλισμός κάνοντας την ανάλυση των ποιημάτων, άκρως ενδιαφέροντα, χωρίς στολίδια και λέξεις πλουμιστές. Όπως γράφει ο Αντώνης Χαριστός στον πρόλογο της συλλογής, «ο Φιλολογικός Όμιλος Θεσσαλονίκης, το καλοκαίρι του 2022 είχε εκδοθεί το θεωρητικό έργο «Μανιφέστο/Δυο σχολές του ρεαλισμού», το οποίο αποτέλεσε τη θεωρητική καταγραφή των πρώτων φιλολογικών αιτιάσεων γύρω από το ρεύμα του ρεαλισμού στη λογοτεχνία». Όσοι ενδιαφέρονται να ενημερωθούν πιο ειδικευμένα για το ρεύμα αυτό της λογοτεχνίας, μπορούν να το αναζητήσουν από τις εκδόσεις. Όπως επίσης διαβάζουμε, «ο πνευματικός δημιουργός που ακολουθεί αυτό το ρεύμα, οφείλει να είναι στρατευμένος, όχι με ιδεολογικές και πολιτικές αναφορές αλλά με γνώμονα την παρέμβαση στο δημόσιο λόγο με όρους κατασκευής και ανακατεύθυνσης. Ο ποιητής του δομημένου ρεαλισμού, πρέπει να είναι απομονωμένος από επιφανειακές αναγνώσεις της πραγματικότητας αλλά να εμβαθύνει στις αιτίες του γεγονότος».

Δεκατέσσερις μήνες, τα μέλη του Ομίλου, επεξεργάστηκαν γεγονότα και περιστατικά τής Θεσσαλονίκης τού 20ου αιώνα, προσαρμόζοντάς τα στα δεδομένα τής τεχνοτροπίας τού δομημένου ρεαλισμού. Ένα εγχείρημα εξαιρετικά επίπονο, αποτυπώνει τα αποτελέσματά του στις σελίδες τής εν λόγω συλλογής.

Ποιήματα του Κώστα Λίχνου, του Λουκά Αναγνωστόπουλου, της Ροζαλίας Παυλιώτη, του Πασχάλη Κατσίκα, του Γιώργου Ορφανίδη, της Μαρίας Καλογήρου, της Λεύκης Σαραντινού, του Αχιλλέα Κωνσταντίνου, της Αντωνίας Καππέ, της Αφροδίτης Διαμαντοπούλου, του Νίκου Καψιάνη, του Χρήστου Χριστόπουλου, της Μαρίας Καραθανάση, της Μάντυ Τσιπούρα, του Ευστράτιου Τζιαμπαλάνη,της Ελένης Σακκά, της Μαρίας Μπουμά, του Δημήτρη Καραγεωργίου και του Ηλία Κανελλόπουλου εμπνευσμένα από την ιστορία τα περισσότερα. Όπως για τη δολοφονία του Λαμπράκη, του Τσαρουχά και του Πολκ, το Γεντί Κουλέ, το Ανάθεμα, την απεργία, τον Χορτιάτη, το Επταπύργιο, για την 9η Μαίου του 1936, για τη συνοικία του Βαρώνου Χιρς, τη φωτιά στη συνοικία Καμπέλ και φυσικά για τον Βαρδάρη, για τις γειτονιές της Μπάρας. Ανάμεσά τους κι ένα μικρό κείμενο, εμπνευσμένο από μια ποιητική συλλογή του Γιάννη Βαρβέρη.

Τα διάβασα και τα ξαναδιάβασα γιατί μου άρεσαν. Ο φιλολογικός Όμιλος Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε μια διαρκή απόπειρα των δεδομένων στη χρήση της γλώσσας, του ύφους και της αισθητικής. Για όλη αυτή την προσπάθεια που γίνεται, τους αξίζουν συγχαρητήρια. Είναι δύσκολα χρόνια για την ιδιαίτερη αυτή λογοτεχνία που ανεβάζει συνεχώς τον πήχη, και ναι, θα το πω, είναι μια σπίθα αναγέννησης, μια ελπίδα ότι κάτι θα γίνει σε τούτη τη χώρα. Καλοτάξιδο να είναι!

Ήταν δύσκολο να επιλέξω με ποιο ποίημα θα κλείσω την πρότασή μου, αφού όλα την ξεχωριστή αξία και ιστορικό υπόβαθρο. Λόγω καταγωγής από την Πιερία, θα κλείσω με το ποίημα Γιώργος Τσαρουχάς του Κώστα Λίχνου. Ο Γιώργος Τσαρουχάς καταγόταν από τη Λεπτοκαρυά, για όσους δεν γνωρίζουν, ήταν βουλευτής της ΕΔΑ και από τους πρωτεργάτες του αντιδικτατορικού κινήματος δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια των βασανιστηρίων.

Άγνωστοι άνδρες με αδράχνουν παραμάσχαλα,

Και μ’ οδηγούν στο πλυσταριό της ταράτσας,

Με δένουν πισθάγκωνα, σφιχτά με τριχιά,

που γδέρνει τους αστραγάλους

και ματώνει τους καρπούς των χεριών μου.

Τα άκρα μελανιάζουν και πρήζονται,

καθώς κτυπούν με σιδεροσωλήνες τα πέλματά μου.

Ζητούν αυτό που στο στομάχι βρίσκεται

Το σημείωμα το οποίο και κατάπια, μόλις με συνέλαβαν.

Τα πόδια λυγίζουν

Γονατίζω στο μαρμάρινο δάπεδο.
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
0
Το έχουν
1
Το θέλουν
0
Αγαπημένο τους
1
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
1
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίων



Χορηγοί επικοινωνίας






Κοινωνικά δίκτυα