Πρόκειται για μια επιλογή κριτικών κειμένων για τη λογοτεχνία, συνοδευόμενη από την Εργογραφία του Άρη Μαραγκόπουλου, συγγραφέα στον οποίο χρωστάμε, σε επίπεδο κριτικής, όχι μόνον τη βαθύτερη γνωριμία μας με το εμβληματικό έργο του μοντερνισμού, τον Οδυσσέα (Ulysses), αλλά και έναν κριτικό λόγο συμβατό με την πολυεπίπεδη συγγραφική του ιδιοπροσωπία. Οι εκτενείς αναγνώσεις του αφορούν, σύμφωνα με τους χαρακτηρισμούς του ίδιου, έλληνες πρωτομοντερνιστές (Σολωμός, Βιζυηνός, Παπαδιαμάντης κ.ά.) και μοντερνιστές συγγραφείς (Σεφέρης, Εμπειρίκος, Αλεξάνδρου, Τσίρκας κ.ά.), ή κινήματα όπως ο ευρωπαϊκός ρομαντισμός, ή συνθήκες όπως το μεταμοντέρνο κ.λπ. Μέσα από αυτές τις καταθέσεις διαφαίνεται το προσωπικό του θεωρητικό σχήμα για την ερμηνεία της νεοελληνικής λογοτεχνίας, το οποίο αντλεί τη δυναμική του από τις επινοήσεις, τις τεχνικές και τις αναγνώσεις του μοντερνισμού.
Ο παρών τόμος περιλαμβάνει 40 κριτικά κείμενα τα οποία εκτείνονται σε ένα μεγάλο φάσμα –χρονικό και θεματικό– του κριτικού του έργου. Κριτήριο για την επιλογή τους, πέρα από το αυτονόητο κριτήριο της πληρότητας, υπήρξε η συμβολή τους στη σκιαγράφηση του πορτρέτου του συγγραφέα ως κριτικού. Η Εργογραφία του συγγραφέα, που κλείνει τον τόμο, έχει συνταχθεί χρονολογικά, έτσι ώστε να αναδεικνύεται η συμπόρευση λογοτεχνίας και κριτικής.
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.