Σε αυτό το βιβλίο, έρχονται στο φως για πρώτη φορά οι υπηρεσιακές εκθέσεις των ισραηλινών διπλωματών, που χειρίζονταν τη στάση της χώρας τους ως προς το Κυπριακό, κατά την περίοδο 1948-1960. Για δεκαετίες, οι εκθέσεις αυτές παρέμεναν απόρρητες.
Στο επίκεντρο της εξιστόρησης βρίσκεται η ισραηλινή Realpolitik της δεκαετίας του 50 και εξετάζονται οι παράγοντες, που την διαμόρφωσαν ως προς την κυπριακή διένεξη, μέχρι και την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, στις 16 Αυγούστου 1960.
Η ισραηλινή αφήγηση του Κυπριακού είναι πιθανό να ξαφνιάσει τον μέσο Έλληνα αναγνώστη. Για τους Ισραηλινούς, η διένεξη στην Κύπρο ήταν ακόμα ένα μεσανατολικό πρόβλημα και οποιαδήποτε άλλη πτυχή της είχε δευτερεύουσα σημασία. Για αυτόν τον λόγο, στο βιβλίο αναδεικνύονται άγνωστα μέχρι σήμερα πρόσωπα και γεγονότα, που επηρέασαν καθοριστικά τη στάση του Ισραήλ, ως προς τα τεκταινόμενα στο νησί.
Με την ανακάλυψη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, η ίδια η Γεωγραφία έρχεται να μας υπενθυμίσει την μεσανατολική διάσταση του Κυπριακού, καθώς αναφύονται ζητήματα ανάλογα με εκείνα, που απασχολούσαν τα κέντρα λήψεως αποφάσεων κατά την μακρινή δεκαετία του 1950.
Η τρέχουσα επικαιρότητα δίνει πλείστες αφορμές, ώστε η παρούσα μελέτη να διαβαστεί με μία νέα, επικαιροποιημένη ματιά.
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.