Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
29-11-2018 19:27
Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρού παιδιού, ενός φοιτητή για να βουτήξω στο πώς βλέπει την κοινωνία, υπό το πρίσμα της οπτικής της, η νέα γενιά. Η γενιά όσων βρίσκονται στις τελευταίες τάξεις του σχολείου, η γενιά της οποίας οι γονείς βρίσκονται ή κοντεύουν στη σύνταξη, η γενιά που τώρα ετοιμάζεται ν’ ανοίξει τα φτερά της σε όσον ουρανό της έχουν αφήσει…
“…Ο πρωταγωνιστής μας είναι ένας μαθητής λυκείου, ο Παύλος, που αντιμετωπίζει προβλήματα στο σπίτι, στο σχολείο και γενικά στη ζωή του. Η αισιοδοξία έχει πάρει την κατιούσα, όταν εμφανίζεται στη ζωή του ο έρωτας, μία κοπέλα στην ίδια ηλικία με εκείνον από το καινούριο του σχολείο…Έτσι η ζωή του ανατρέπεται από εκεί που δεν το περίμενε…”
Ο Γιάννης Κυζιρόπουλος, με το Από μέσα πεθαμένοι, μου γνώρισε τον Παύλο, ένα δεκαεξάχρονο μαθητή με άγχη, με αδυναμίες, με συναισθηματικές διακυμάνσεις, που παλεύει με τους δικούς του δαίμονες στην αποστειρωμένη πραγματικότητα. Μελαγχολική μοναξιά που αγγίζει την κατάθλιψη, εκούσια απόσταση και αποχή από κάθε είδους ημίμετρο, ο Παύλος μαραζώνει σιωπηλός, βλέποντας τον άνεργο πατέρα του να τριγυρίζει μέσα στους τοίχους του σπιτιού του, με όνειρο να ξεφύγει από τον παράδεισο/φυλακή του δωματίου του, για να ξαναμπεί στην Ελλάδα του ρατσισμού, των προκαταλήψεων, του εξαθλιωμένου εκπαιδευτικού συστήματος, της βίας και των εκφοβισμών.
Πρόκειται για ένα βιβλίο-καταγγελία στο χάσμα των γενεών. Ένα βιβλίο γραμμένο από κάποιον κοντά στα είκοσι, για όσους βρίσκονται γύρω στα είκοσι, αλλά και όσους ξέχασαν ανεπιστρεπτί(;) πώς είναι να είσαι είκοσι. Στην ηλικία που όλα τα συναισθήματα γιγαντώνονται, στην ηλικία που βουλιάζεις μέσα στο αβάσταχτο χάος των σκέψεών σου, στην ηλικία που είσαι “αναγκασμένος” να προκαθορίσεις την πορεία του μέλλοντός σου.
Με ένα ξεχωριστό θέμα που λίγοι ασχολούνται μαζί του, με ένα ιδιαίτερα πλούσιο λεξιλόγιο και με χιλιάδες συναισθήματα να ξεχειλίζουν, γινόμαστε μάρτυρες της νεανικής ιδιοσυγκρασίας, που έχει την ικανότητα να μαραίνεται και ν’ ανθίζει πάλι, το επόμενο λεπτό, μέσα στις πόλεις των “θαμμένων” ζωντανών που βολεύτηκαν στη ρουτίνα ή στην κούραση των 50+ ετών. Εκεί όπου η αγάπη μπλέκεται με τον έρωτα και το πάθος χωρίς όρια, εκεί όπου η συγκίνηση γίνεται απόγνωση, εκεί όπου η νοσταλγία συμπορεύεται με τη ματαιότητα, εκεί όπου τα ολέθρια ιδανικά κατεστημένα βγάζουν κοροϊδευτικά τη γλώσσα στα εφηβικά όνειρα.
Σε κάθε ύπαρξη “ό, τι αξίζει, πονάει κι είναι δύσκολο…”
Είναι ένα ξεχωριστό ανάγνωσμα ψυχογράφημα που ενδείκνυται για όσους επιλέγουν να μη θάβονται στην αστική μιζέρια, για όσους ψάχνουν τρόπους να μετατρέψουν τη σκοτεινιά της ψυχής τους σε τέχνη και δημιουργία, για όσους αντιλήφθηκαν πολύ πρόωρα και βάναυσα την πραγματικότητα. Μια πολύ προσεγμένη πρώτη προσπάθεια ανάλυσης του νεανικού ψυχισμού στο δρόμο για την εκπλήρωση των στόχων του κάθε μαθητή. Το ανησυχητικό, όμως, είναι πως, όταν το τελειώσεις, αντιλαμβάνεσαι πόσοι γονείς τελικά δεν γνωρίζουν τα παιδιά τους. Αλλά και τους μηχανισμούς κάλυψης και απόκρυψης που αναπτύσσουν τα παιδιά, για να μη φανερώνουν αυτά που πραγματικά νιώθουν.
Δυναμικό παρόν στο βιβλίο δίνουν η φιλία, οι εφήμερες κι επιπόλαιες διαπροσωπικές κι επαγγελματικές σχέσεις, τα πρώτα χτυποκάρδια αλλά και η μάστιγα της ανεργίας, της βίας και του ρατσισμού, καθώς και οι επιδράσεις τους στους νέους. Καθαρές, όμως συνάμα πολύ δυνατές περιγραφές της κρίσης, γεγονός που το συγκαταλέγει στα σύγχρονα και επίκαιρα μυθιστορήματα.
Ένας Παύλος που πιέζεται από τις μελλοντικές αποφάσεις και τις επιλογές του, που αναγκάζεται απότομα να περιορίσει έξοδα και τρόπο ζωής, που βυθίζεται στα άσχημα κατάλοιπα της πρώτης ερωτικής του απογοήτευσης, στα όρια της πάλης με τον καταθλιπτικό εαυτό του, όταν τίποτα δεν τον ικανοποιεί, τίποτα δεν τον εντυπωσιάζει.
Είχα καταλήξει στο ότι η ευτυχία είναι μια άρνηση. Η κατάργηση της επιθυμίας, και η -εθελούσια- άγνοια του πόνου.
Χάνεται μέσα σε ένα κυκεώνα αρνητικών σκέψεων, καταπιεσμένων συναισθημάτων κι ανεκπλήρωτων επιθυμιών. Μόνο εύκολος δεν είναι ο δρόμος της αυτογνωσίας. Πόσο μάλλον, όταν όλα αυτά βιώνονται παράλληλα με την κοινωνικοοικονομική κρίση! Πού να στραφείς για αληθινές αξίες και ιδανικά; Πού να βρεις διέξοδο σε μια διεφθαρμένη κοινωνία, όπου παρασιτεί η αλληλεγγύη; Πώς να αναγνωρίσεις το ταλέντο σου μέσω τυποποιημένων μεθόδων; Πώς να μην ευνοηθεί η εσωστρέφεια, όταν, σχεδόν, καταργείται η ελεύθερη βούληση;
Και τότε που όλα μοιάζουν ανώφελα, έρχεται κάποιος που μπορεί μαγικά να σε τραβήξει απ’ τα σκοτάδια σου και να σου δείξει το δρόμο προς το φως. Μόνο που μαζί του έρχονται και οι εκρήξεις, οι εξάρσεις, οι αμφιβολίες κι οι θύελλες, που φτάνουν την αφήγηση στο κρεσέντο της, οιωνοί απρόσμενου κι ανώμαλου φινάλε.
Στοίχημα πως ο συγγραφέας θα μας ξανααπασχολήσει στο μέλλον.
Τις πιο όμορφες μέρες μας δεν τις ζήσαμε ακόμη…
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;
Ναι
/
Όχι