Επειδή το βιβλίο του Μιχάλη Μπουναρτζίδη Η ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ ΕΝΟΣ ΒΙΟΛΙΟΥ είναι ένα από τα πιο όμορφα, τα πιο συγκινητικά, τα πιο γοητευτικά βιβλία νέας ελληνικής λογοτεχνίας που έχω διαβάσει τα τελευταία χ
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
01-09-2024 11:19
Υπέρ Συναρπαστικό, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά
Επειδή το βιβλίο του Μιχάλη Μπουναρτζίδη Η ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ ΕΝΟΣ ΒΙΟΛΙΟΥ είναι ένα από τα πιο όμορφα, τα πιο συγκινητικά, τα πιο γοητευτικά βιβλία νέας ελληνικής λογοτεχνίας που έχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια, παίρνω το θάρρος, ως φιλόλογος (το χούι φεύγει τελευταίο) αλλά κυρίως ως αναγνώστρια που έχει αναγάγει την ανάγνωση σε σωτηρία της ψυχής, να γράψω μερικά σχόλια σχετικά με την συγκεκριμένη αναγνωστική εμπειρία. Την ένταση της γοητείας που μου ασκήθηκε θα την καταλάβαιναν όσοι έτυχε να βιώσουν στα εφηβικά τους χρόνια κορυφαίες αναγνωστικές συγκινήσεις Τότε που νόμισαν ότι συνέλαβαν ξαφνικά το νόημα του κόσμου και μπορούσαν με μία σπρωξιά να κάνουν τη γη να γυρίσει πιο γρήγορα! Κάπως έτσι, σχεδόν "αποκαλυπτικά" βίωσα την ανάγνωση "της περιπλάνησης" (και παρακαλώ ας μη θεωρηθεί υπερβολή).
Φυσικά στο κέντρο κάθε αφήγησης βρίσκεται ο μύθος και τα συγγραφικά ευρήματα που τον αφορούν. Πώς όμως, στη σημερινή εποχή, το μυθιστόρημα, έχοντας διαγράψει μία μακρά πορεία μπορεί ακόμα να γοητεύει; Πώς μπορεί να συνθέτει το "μύθο" του με παλιά χιλιοχρησιμοποιημένα υλικά (προσφυγιά, φτώχια, αγώνας για επιβίωση, έρωτες, πόλεμοι, θυσίες, φιλίες, ελπίδες, διαψεύσεις, απώλειες) και να τον καθιστά και πάλι μεγάλο και άξιο να διαβαστεί; Η απάντηση, όσον αφορά το μυθιστόρημα του Μιχάλη Μπουναρτζίδη, για μένα είναι προφανής: Ο συγγραφέας καταφέρνει να κοιτάξει τον κόσμο με "αγαθό ήθος", το ήθος που μοιράζεται και με τους ήρωές του. (Έξοχο παράδειγμα η μάνα του Θωμά, που παραβλέποντας τα βάσανα της ίδιας και της οικογένειάς της μπορεί ακόμα και πάντα να "ευλογάει τη βροχούλα").Έτσι καταφέρνει ο Μιχάλης Μπουναρτζίδης και φτιάχνει ένα κόσμο που ισορροπεί ανάμεσα στο ανθρώπινο και στο ηρωικό, ακριβώς όπως και στους αρχαίους μύθους. Με τον ίδιο τρόπο αποκτούν νόημα και οι χαρακτήρες των ηρώων του. Τα πρόσωπα ενός μυθιστορήματος καμία αξία δεν θα είχαν απλώς φορτωμένα με τις περιπέτειες του βίου τους, αν δεν κατοικούσαν σ' αυτά οι αξίες του συγγραφέα, όπως συμβαίνει στο μυθιστόρημα του Μιχάλη, που γι' αυτό το λόγο είναι βαθύτατα πολιτικό.
Ανήκω στη γενιά που έχει την πεποίθηση ότι σε κάθε έκφανση της ανθρώπινης ζωής εμπεριέχεται η πολιτική: Από το πώς λες την "καλημέρα", αν την λες, μέχρι το πού αγοράζεις το ψωμί σου...Θέλω να πω ότι το βιβλίο του Μιχάλη είναι πολιτικό, όχι μόνο γιατί τον ίδιο τον βασανίζουν οι πολιτικές ιδέες και η εξέλιξή τους (βλ. σελ.177 "... η μουσική δεν τον πρόδωσε ποτέ, οι ιδέες, κάθε στιγμή και μια προδοσία απ' αυτούς που τις πουλούσαν. Με όσα είχε ζήσει τόσα χρόνια, χώνεψε μέσα του πως δεν ήταν οι ιδέες το μπέρδεμα, αλλά οι άνθρωποι που τις πρόδιναν. Και όχι μόνο τις ιδέες αλλά και τους άλλους, και τον εαυτό τους τον ίδιο, κι ας μη το καταλάβαιναν. Δεν τις παράτησε παρ' όλα αυτά, έψαχνε να βρει τον παράδεισό του...") αλλά γιατί και το τσουκάλι που βράζει με νερό και δύο χόρτα για λόγους αξιοπρέπειας, πολιτική είναι (σελ. 35).Γιατί και το να ταιριάζουν τα βήματά τους δύο γείτονες περπατώντας στην ανηφόρα ("ταίριασαν το βήμα τους ο ένας το άργεψε, ο άλλος έβαλε ακόμα λίγο ζόρι" σελ.33), πολιτική είναι. Γιατί και το να περιμένει ο γέρο βιολιτζής "ήσυχα και σεβαστικά" τον γκαϊτατζή να τελειώσει για πάρει σειρά ο ίδιος (σελ.36) πολιτική είναι επίσης. (Πρόκειται για το ήθος της επιλεγμένης από τους ανθρώπους τάξης, όχι της επιβεβλημένης από την εξουσία, ως μέσο ομαλής συμβίωσης με τους άλλους.) Πολιτική τέλος είναι ο διωγμένος από την πατρίδα του Αλέκο -εφέντης στον τόπο της προσφυγιάς του, τη Θεσσαλονίκη, να πίνει τον καφέ του στον καφενέ του Οσμάν ("δεν μ' έδιωξε ο Οσμάν", έλεγε...σελ.44).
Στην ελκυστικότητα της αφήγησης σημαντική είναι η συμβολή του γλωσσικού ήθους και πλούτου στον οποίο έξοχα συνδράμει η ανάκληση "ξεχασμένων" λέξεων της θρακικής ντοπιολαλιάς μας, που ζωντανεύουν τον κόσμο των παππούδων μας.
Πολλά μπορούν να ειπωθούν ακόμα για ένα τέτοιο μεγάλο εγχείρημα... Ωστόσο για την οικονομία του χώρου και του χρόνου σας σταματώ.
Αγαπητέ Μιχάλη, γι' αυτή τη μοναδική "περιήγηση" που μας πρόσφερες, σε ένα ευρύ φάσμα της Ιστορίας με τρόπο τόσο ζωντανό και αποκαλυπτικό, σαν να ήταν απολύτως βιωματικός (αυτός είναι ο πραγματικός πνευματικός άνθρωπος: αυτός που η ενσυναίσθηση του κόσμου του δίνει τη δύναμη και τη διορατικότητα να σκέφτεται και να γράφει για όλα, σα να έχει λάβει μερίδιο βίου σ' αυτά...), σ' ευχαριστώ!
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;
Ναι
/
Όχι