Η έκδοση "Κέρκυρα, απ\' όπου χαράζει ως όπου βυθά" περιλαμβάνει 460 έργα ζωγραφικής και χαρακτικής και παρουσιάζει μελέτη του Γεράσιμου Δημουλά για τα 1.000 σημαντικότερα αρχαία και σύγχρονα τοπωνύμια του νομού Κέρκυρας.
Τα κείμενα για τα τοπωνύμια της Κέρκυρας, εκτός από ερμηνευτικές και ετυμολογικές εξηγήσεις, παρέχουν ιστορικές, κοινωνικές, θρησκευτικές, τοπογραφικές, γεωγραφικές και λαογραφικές πληροφορίες. Συνοδεύονται με πρόλογο του Σπύρου Ν. Ασωνίτη και εισαγωγικά κείμενα του Νάσου Μαρτίνου (Η Κέρκυρα του μύθου και της ιστορίας) και της Αγγελικής Δαμίρη (Μάγεμα η φύσις κι\' όνειρο στην ομορφιά και χάρη). Τη φιλολογική επιμέλεια του βιβλίου είχε ο Δημήτρης Κονιδάρης, την εικαστική επιμέλεια ο Σπύρος Κουρσάρης και τη γενική επιμέλεια της έκδοσης ο Χρήστος Κορφιάτης.
Παρουσιάζεται εικονογραφημένη ολόκληρη η Κέρκυρα, με έργα Κερκυραίων και άλλων Ελλήνων ζωγράφων (Κ. Παρθένη, Γ. Τσαρούχη, Ν. Χατζηκυριάκου - Γκίκα, Α. Φασιανού, Π. Τέτση και άλλων), για όλα τα βασικά τοπωνύμια της πόλης, αλλά και για όλα, ανεξαιρέτως, τα χωριά του νησιού. Αναγνωρισμένοι και άλλοι, λαϊκοί ζωγράφοι και χαράκτες δημιούργησαν για την έκδοση περισσότερα από 100 νέα έργα. Παρουσιάζονται συνολικά, σε διάφορα μεγέθη, 460 έργα 128 αναγνωρισμένων και λαϊκών ζωγράφων για το νησί, τους Παξούς και τα Διαπόντια Νησιά, συμπεριλαμβανομένων έργων του Α. Γιαλλινά από τη συλλογή του Ιδρύματος Άγγελου Γιαλλινά, καθώς και έργων πολλών άλλων, μη ζώντων Κερκυραίων εικαστικών καλλιτεχνών (Π. Προσαλέντη, Αιμ. Προσαλέντη, Γ. Σαμαρτζή, Β. Μποκατσιάμπη, Χ. Παχή, Λ. Κογεβίνα, Στ. Τριβόλη, Σπ. Πιζάνη, Ν. Βεντούρα, Μ. Ζαβιτζιάνου, Σπ. Σκαρβέλη, Α. Βρανά, Π. Κόλλα, Τ. Φλωριά, Α. Κόντη, Ν. Ζερβού, Δ. Άνθη, Σ. Αλαμάνου και άλλων), από πινακοθήκες, μουσεία και συλλέκτες. Συγχρόνως, περιλαμβάνονται δεκάδες έργα σειράς άλλων, σύγχρονων Κερκυραίων εικαστικών καλλιτεχνών (Στ. Σγούρου, Π. Καρδάκη, Γ. Κεφαλληνού, Γερ. Ζερβού, Φ. Κένταρχου, Άριας Κομιανού και άλλων, νεότερων).
Τέσσερα έργα (Peter Paul Rubens, Claude Lorrain, Michele Desubleo, Valentin Serov) για τη Ναυσικά, τον Οδυσσέα και τη γη των Φαιάκων, ανήκουν στο Μουσείο Λούβρου, το Παλάτσο Πίτι της Φλωρεντίας, την Εθνική Πινακοθήκη Καποντιμέντο της Νάπολης και το Εθνικό Μουσείο Τρετιακόφ της Μόσχας.
Στην έκδοση συνέβαλαν, με έργα από τις συλλογές και τα αρχεία τους, η Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, η Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας, το Ίδρυμα Άγγελου Γιαλλινά, η Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Μπενάκη, το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και η Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας.