Οι μελέτες αυτού του τόμου εξετάζουν τις επιστημολογικές και μεθοδολογικές μεταβολές που έφερε η ενασχόληση με το φύλο στα επιστημονικά πεδία της ανθρωπολογίας και της ιστορίας, καθώς και την αξιοποίηση αυτών των μεταβολών σε κριτικές προσεγγίσεις του σύγχρονου πεδίου της βιοεπιστήμης. Αντλώντας από το ευρύ φάσμα της αγγλόφωνης και γαλλόφωνης βιβλιογραφικής παραγωγής από τη δεκαετία του 1970 μέχρι τις μέρες μας, παρακολουθούν τον προβληματισμό, τη θεματολογία, τα μεθοδολογικά και επιστημολογικά ερωτήματα γύρω από το φύλο που απασχόλησαν ερευνήτριες και ερευνητές, αποτιμούν τη συμβολή τους στη διαμόρφωση των αντίστοιχων επιστημονικών πεδίων και στον μεταξύ τους διάλογο και διερευνούν την πολιτική σημασία του εγχειρήματος. Η σχέση θεωρίας και πολιτικής, η "φυσικοποίηση" άνισων κοινωνικών σχέσεων και οι διαδικασίες νομιμοποίησης κανόνων αποκλεισμού απασχολούν ρητά ή άρρητα την πλειονότητα των κειμένων που μελετούν οι τρεις συγγραφείς, επιβεβαιώνοντας ότι η διατήρηση της αναλυτικής κατηγορίας του φύλου μάς επιτρέπει να ιστορικοποιήσουμε και να εξετάσουμε κριτικά αυτά τα ζητήματα.
Περιέχονται τα κείμενα: - Βενετία Καντζά, "Εισαγωγή: Το φύλο ως πεδίο επιστημολογικής αναζήτησης" - Ράνια Αστρινάκη, "Ανθρωπολογικές προσεγγίσεις του φύλου: Μια επισκόπηση" - Ποθητή Χαντζαρούλα, "Ιστοριογραφικές προσεγγίσεις του φύλου" - Αθηνά Αθανασίου, "Το φύλο και η σεξουαλικότητα στους λόγους και τις πρακτικές της βιο-επιστήμης: Επιστημολογίες και τεχνολογίες του έμφυλου σώματος".
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.