Στην Τεργέστη εντάχθηκαν, από τις αρχές του 18ου αιώνα, και οι Έλληνες έμποροι, ναυτικοί, ακολουθώντας αρχικά τα παραδοσιακά ναυτικά τους διαμετακομιστικά δρομολόγια και επιλέγοντας, στη συνέχεια, να την καταστήσουν δεύτερη πατρίδα τους. Οι συγκυρίες που δημιουργούσαν τις προϋποθέσεις για μια οργανωμένη, ακμάζουσα οικονομική διασπορά ήταν ορατές. Στην περίπτωση της Τεργέστης διήρκεσαν δύο αιώνες, σε αντίθεση με αντίστοιχα κέντρα στην Κεντρική Ευρώπη, στη Μαύρη Θάλασσα ή και στην Αίγυπτο.
Οι Έλληνες της Τεργέστης, οδηγούμενοι από τις κρίσιμες ή επίκαιρες καταστάσεις των χωρών αφετηρίας τους, άδραξαν τις αλλεπάλληλες ευκαιρίες του χώρου υποδοχής και με γόνιμες πρωτοβουλίες -ιδίως στον ναυτασφαλιστικό και τραπεζικό τομέα- εγκαταστάθηκαν και έδρασαν στο λιμάνι που ανοίγεται μετά τους ορεινούς όγκους του Κάρσο προς την Αδριατική και μέσα από αυτήν προς τη Μεσόγειο, προς τον κόσμο.
Περιέχονται τα κείμενα: - Όλγα Κατσιαρδή-Hering, "Τεργέστη, πόλη του κόσμου" - Ιστορία της Τεργέστης - Οι έλληνες της Τεργέστης - Ξενάγηση στην Τεργέστη - Βιβλιογραφία
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.