Ποια είναι η πνευματική φυσιογνωμία του νεοελληνικού παρόντος και ποιες είναι οι προοπτικές του; Εξακολουθεί άραγε να αντηχεί μέσα στον σημερινό ψυχισμό ο λαϊκός πολιτισμός και τα κοιτάσματα της μεταφυσικής παράδοσης του τόπου; Πώς μετέχει, την ίδια στιγμή, ο πλάνητας και ανέστιος Νεοέλληνας στη μοίρα του νεότερου, μεταπαραδοσιακού δυτικού κόσμου; Παρακολουθώντας τα ίχνη του κεντρικού ήρωα της μυθιστορηματικής τριλογίας του Γιάννη Κιουρτσάκη, η οποία φέρει τον τίτλο "Το ίδιο και το άλλο", οι τέσσερις συγγραφείς του ανά χείρας μικρού τόμου εγείρουν εκ νέου το επείγον ερώτημα κατά πόσο η τραυματική σχέση μας με το παρελθόν και ταυτόχρονα η εκκρεμής σχέση μας με το παρόν θα μπορούσε ίσως να οδηγήσει σε μιαν αυθεντική σχέση με το μέλλον. Ίσως, λοιπόν, τα βήματα της απώλειας μπορούν να διανοίξουν ένα δρόμο δημιουργίας και προσφοράς - ίσως στον πιο μύχιο πυρήνα του ιδίου να κρύβεται ένα έτερο που φωτίζει, τα πάντα αλλιώς.
Περιέχονται τα κείμενα: - Ηλίας Παπαγιαννόπουλος, Εισαγωγή - Κωνσταντίνος Πουλής, "Πρόσκληση και κοινότητα στο έργο του Γ. Κιουρτσάκη" - Νίκος Μαυρίδης, "Η προσευχή του Αίαντα: για την τριλογία του Γιάννη Κιουρτσάκη" - Σπύρος Γιανναράς, "Το βιβλίο του έργου και του χρόνου: μια μελέτη θανάτου" - Ηλίας Παπαγιαννόπουλος, "Ιστορικός χρόνος και κοινότητα τη "στιγμή του κινδύνου": σχόλιο σε μιαν άλλη νεοελληνική συνείδηση".
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.