Η καταγραφή και ερμηνεία των εσωτερικών πολιτικών πραγμάτων από τη σκοπιά του εξωγενούς παρατηρητή αποτελεί πάντα μια ενδιαφέρουσα παράμετρο στο κεφάλαιο "Εμφύλιος Πόλεμος". Κι αυτό γιατί -πολύ συχνά, αλλά όχι πάντα- τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι απαλλαγμένα από ιδεολογικούς χρωματισμούς και πολιτικές αγκυλώσεις.
Ο Paul A. Porter, επικεφαλής της Αμερικανικής Οικονομικής Αποστολής στην Ελλάδα το 1947, επιτυγχάνει ακριβώς αυτό: να δώσει μια "κλινική" περιγραφή της εγχώριας πολιτικοκοινωνικής κατάστασης, μακριά από στερεότυπες αντιλήψεις για πολιτικά πρόσωπα και παρατάξεις, εν μέσω μάλιστα του Ψυχρού Πολέμου. Έτσι, δεν διστάζει να κατακεραυνώσει τον τρόπο λειτουργίας του πολιτικού συστήματος της εποχής, μιλώντας για καιροσκόπους πολιτικούς που νέμονταν την εξουσία, ενώ εντυπωσιάζει η ακρίβεια με την οποία προσδιορίζει τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής νοοτροπίας.
Σε κάθε περίπτωση, το ημερολόγιο του Paul A. Porter συνιστά έναν "καθρέφτη" της Ελλάδας της εποχής, αλλά ταυτόχρονα και μια "προφητική" καταγραφή των πολιτικών και κοινωνικών παθογενειών, που κληροδοτήθηκαν και διαμόρφωσαν το ελληνικό πολιτικό τοπίο.
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.