Η περίοδος του μεταξικού δικτατορικού καθεστώτος αποτελεί κομβικό σημείο στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Είναι το αποκορύφωμα του κοινωνικού και πολιτικού αναβρασμού μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και σημείο εισόδου στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τις κατοπινές συγκρούσεις μεταξύ Ελλήνων.
Τα κείμενα του τόμου είναι γραμμένα από διάφορους μελετητές, από νέους μέχρι έμπειρους, από Έλληνες μέχρι Βρετανούς και Αυστραλούς. Όλοι αυτοί έχουν ασχοληθεί με την περίοδο του Μεταξά ακολουθώντας διαφορετικούς δρόμους, εντός αλλά και εκτός της ελληνικής ιστορίας. Οι συγγραφείς εξετάζουν και ανατέμνουν τα ζητήματα της ελληνικής πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας την περίοδο από την πτώση της κοινοβουλευτικής διακυβέρνησης μέχρι τις αρχές της τριμερούς κατοχής, αλλά και σε ορισμένα κεφάλαια παρέχουν νέες ιστορικές πληροφορίες. Η πρόθεσή μας ωστόσο ήταν ο συλλογικός αυτός τόμος να προσφέρει μερικές νέες ψηφίδες κατανόησης του φαινομένου "Μεταξάς" και της εποχής του. [...]
Τα κείμενα που δημοσιεύονται σε μετάφραση στην παρούσα συλλογή, προέρχονται από το βιβλίο "Aspects of Greece, 1936-40: The Metaxas Dictatorship", ELIAMEP - Vryonis Center, 1993. Οι όποιες αλλαγές είναι των συγγραφέων.
Περιέχονται τα κείμενα: - D.H. Close, "Τα ερείσματα της δικτατορίας του Μεταξά" (μτφρ. Μιχάλης Κατσιμίτσης) - Κωνσταντίνος Σαράντης, "Η ιδεολογία και ο πολιτικός χαρακτήρας του καθεστώτος Μεταξά" (μτρφ. Αγγελική Πολυχρονοπούλου) - Θάνος Βερέμης, Mark Mazower, "Η ελληνική οικονομία (1922-1941)" - Μιχάλης Πικραμένος, "Η κατάλυση της δικαστικής ανεξαρτησίας από το καθεστώς της 4ης Αυγούστου" - Αλέξανδρος Κιτροέφ, "Οι Έλληνες αγρότες: από τη δικτατορία στην κατοχή". - Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, "Το στοίχημα του λογοτεχνικού μοντερνισμού" - Ηλίας Ηλιόπουλος, "Η ελληνική στρατηγική ανάσχεσης έναντι της αναθεωρητικής απειλής -και τα όριά της" - Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης, "Το "νέο κράτος" και οι σλαβόφωνοι" - Ιωάννης Σ. Κολιόπουλος, "Ο Μεταξάς και οι εξωτερικές σχέσεις της Ελλάδας (1936-1941)" - Νίκος Παπαναστασίου, "Η στρατηγική "συνεργασία" Ελλάδας-Γερμανίας (1936-1941)"
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.