Ο Άνταμ Κούπερ μας ξεναγεί με χιούμορ και ιστορική ακρίβεια σε πρόσωπα και πράγματα της σύγχρονης ευρωπαϊκής ανθρωπολογίας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει στη βρετανική σχολή των Malinowski, Radcliffe-Brown, Firth, Fortes, Evans-Pritchard και Leach, όπως και στις ανταλλαγές της με τα μεγάλα ρεύματα της γαλλικής κοινωνικής θεωρίας των Durkheim, Mauss και Levi-Strauss. Με γλαφυρότητα και ένταση διηγείται τις περιπέτειες της ηρωικής γενιάς των ανθρωπολόγων, καθώς διευρύνουν την επικράτεια της δυτικής σκέψης, προσαρτώντας με τις θεωρίες τους για την ανταλλαγή, τη συγγένεια ή το γάμο, τον τοτεμισμό, τη μαγεία ή την τελετουργική βία τους κόσμους των Μελανησίων και Αυστραλών, των Ινδών ή των Αφρικανών, τους κόσμους της Ανατολής. Επίσης περιγράφει την εντυπωσιακή θεσμική ανάπτυξη της ανθρωπολογίας σε συνδυασμό με το ρόλο της στην ύστερη και μετα-αποικιοκρατία.
Ένας στέρεα θεμελιωμένος, εύστοχος και προσεκτικός κριτικός απολογισμός 50 χρόνων ανθρωπολογικής δραστηριότητας, βιογραφία και κριτική εθνογραφία του κλάδου, το βιβλίο αυτό, εικονοκλαστικό και κάποιες φορές ετερόδοξο, ήδη από την πρώτη του έκδοση ανατάραξε τα ήρεμα νερά της αγγλοσαξονικής ανθρωπολογίας, αφού παρουσίασε από τα μέσα τα ιερά πρόσωπα στις ανθρώπινες διαστάσεις τους.
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.