Αφιέρωσα πάνω από πενήντα χρόνια στη μελέτη της αρχαίας Ελλάδας: μελέτησα τη θρησκεία της, τη λογοτεχνία της, τους θεσμούς της, τις πλαστικές τέχνες της, τις επιστήμες, τη φιλοσοφία της. Προσπάθησα, για να την κατανοήσω καλύτερα, να γίνω ο ίδιος Έλληνας, στον τρόπο σκέψης και στον τρόπο αντίληψης των πραγμάτων. Ποια διδάγματα αποκόμισα; Κατ\' αρχάς, την απαίτηση της απόλυτης ελευθερίας του πνεύματος: καμία απαγόρευση, κανένα δόγμα, σε κανένα τομέα, δεν επιτρέπεται να παρεμποδίσει μια κριτική έρευνα, μια έρευνα δίχως a priori. Στη συνέχεια, ότι η ανθρώπινη υπόσταση κάποιου συνδέεται με την ιδιότητά του ως πολίτη, με την ενεργό συμμετοχή του σε μια κοινότητα ίσων μεταξύ τους, όπου κανείς δεν μπορεί να ασκήσει εξουσία πάνω στον άλλο. Τέλος, ότι ο κόσμος αυτός, στον οποίο μετέχουμε όλοι, είναι όμορφος, ότι μας ορίζει και μας ξεπερνά κατά πολύ, ότι μπορεί να μας καταστρέψει, αλλά εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να δεχτούμε με ευγνωμοσύνη, ως δώρο, όλες τις ευκαιρίες να ανακαλύψουμε ό,τι θαυμαστό μας αποκαλύπτει: τα φώτα του αλλά και τις σκιές και τα σκοτάδια του.
Το "Περί ορίων" αποτελεί τον δεύτερο τόμο των κειμένων που ο Jean - Pierre Vernant συγκέντρωσε υπό τον γενικό τίτλο "Ανάμεσα στον μύθο και την πολιτική". Αποτελεί ταυτόχρονα το τελευταίο βιβλίο του συγγραφέα όπου διερευνώνται -σύμφωνα με τα λόγια του- "τα όρια ανάμεσα σε παρελθόν και παρόν, ανάμεσα σε διαφορετικά παρελθόντα, ανάμεσα στην αποστασιοποιημένη αντικειμενικότητα του επιστήμονα και τη συναισθηματική εμπλοκή του μαχητή, απόσταση τελικά που υπάρχει μέσα στον καθένα μας, ανάμεσα στις αναμνήσεις του και σε αυτή καθαυτήν την υπόσταση του".
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.