Η γεωπολιτική της παγκόσμιας ενέργειας έχει αλλάξει σημαντικά από τις αρχές του 21ου αιώνα. Παρά την αυξανόμενη σημασία του φυσικού αερίου, η οποία εξετάζεται στην παρούσα μελέτη, μαζί με αυτήν του ηλεκτρισμού, καίρια σημασία εξακολουθεί να κατέχει το πετρέλαιο. Δύο κράτη μέλη του ΟΣΕΠ, η Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν, κατέχουν δυσανάλογα σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του τρόπου με τον οποίον τελικά ισορροπεί η παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Παρομοίως, διάφορα άλλα κράτη μέλη του ΟΣΕΠ παίζουν σημαντικό ρόλο στο ζήτημα-κλειδί της μεταφοράς ενέργειας. Στα πλαίσια όμως των σχέσεων ΕΕ - Ρωσίας -και επομένως στα πλαίσια του ΟΣΕΠ- τόσο η Ρωσία, ως ο μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας στον κόσμο, όσο και η ΕΕ, ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ενέργειας στον κόσμο μπορούν να ωφεληθούν από μία μεταξύ τους μακροπρόθεσμη στρατηγική συμφωνία που να οδηγεί στην αμοιβαία ενεργειακή ασφάλεια.
Η παρούσα μελέτη έχει ως σκοπό να συνεισφέρει στην ανάπτυξη μιας ενεργειακής στρατηγικής για τον ΟΣΕΠ και αποτελεί σημαντική συνεισφορά στην ερευνητική προσπάθεια που ξεκίνησε το ΔΙΚΕΜΕΠ στη διάρκεια των προηγούμενων ετών και η οποία εστιάζει κυρίως σε ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή του Εύξεινου Πόντου.
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.