Τί είναι το "Ισοψηφικό Λεξικό";
Είναι το πρώτο παγκοσμίως, έργο 32 ετών, το οποίο μπορεί ν\' αναδείξει την Ελληνική Γλώσσα ως το υπ\' αριθμόν ένα παγκόσμιο μνημείο: Στο αλφαβητικό, κάθε είσοδος είναι γράμμα, από το Α μέχρι το Ω, και ακολουθεί η λέξη με τη σημασία της. Στο Ισοψηφικό, κάθε είσοδος είναι αριθμός, από το 1 μέχρι το 4200, και ακολουθεί ένα σύνολο λέξεων που λέγονται ισόψηφες (ίσος ψήφος, αριθμός, λεξάριθμος), κατά το αλφαβητικό και αριθμητικό σύστημα των Ελλήνων: Α1, Β2, Γ3, Δ4, Ε5, Ζ7, Η8, Θ9 / Ι10, Κ20, Λ30, Μ40, Ν50, Ξ60, Ο70, Π80 / Ρ100, Σ200, Τ300, Υ400, Φ500, Χ600, Ψ700, Ω800, π.χ: - οι λέξεις, ΘΕΟΣ, ΑΓΙΟΣ, ΑΓΑΘΟΣ, ΔΙΟΣ είναι ισόψηφες, διότι έχουν το ίδιο άθροισμα γραμμάτων, τον αριθμό ή λεξάριθμο 284 - οι λέξεις, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ, ΑΡΙΘΜΟΣ, ΝΟΜΟΣ, ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ είναι ισόψηφες - διότι έχουν το ίδιο άθροισμα γραμμάτων, τον αριθμό 430 - οι λέξεις ΣΥΜΠΑΝ, ΑΝΤΑΥΓΕΙΑ, ΑΥΤΟ, ΔΙΑΦΑΝΕΣ, ΟΜΦΑΛΙΟΝ, ΦΑΟΣ (φως), ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ (με το άρθρο) είναι ισόψηφες, διότι έχουν το ίδιο άθροισμα, τον αριθμό ή λεξάριθμο 771.κοκ.
Ποιες και πόσες λέξεις περιλαμβάνει;
Περιλαμβάνει τις λέξεις της Ελληνικής γλώσσης και τα κύρια ονόματα (από τα λεξικά Lid-dell-Scott - Κωνσταντινίδη, λεξικόν Σταματάκου και την εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς - σύνολον περίπου 256000), στην ονομαστική του ενικού αριθμού και χωρίς τα άρθρα τους, ταξινομημένες αριθμητικώς - όπως ελέχθη - από τον αριθμό 1 μέχρι τον αριθμό 4200.
Σε τί χρησιμεύει;
Είναι το απαραίτητο εργαλείο για κάθε μελέτη με βάση τη Λεξαριθμική θεωρία - την οποία ίδρυσε και ανακοίνωσε ο καθηγητής στο ΤΕΙ Λαρίσης το 1976 - δια της οποίας αναδεικνύεται η μαθηματική δομή της Ελληνικής γλώσσης και η δυνατότητά της, όχι μόνο να ερμηνεύει και να επαληθεύει την επιστήμη, αλλά και να την επεκτείνει, και ακόμα να επιλύει άλυτα προβλήματά της.
Γιατί το ισοψηφικό λεξικό χαρακτηρίζεται σαν το κλειδί για τους νοήμονες υπολογιστές, τελευταίας και μελλοντικής γενιάς;
? απόσταση μεταξύ σημαινομένου (όντος, πράγματος, εννοίας, κτλ.) και σημαίνοντος (ονόματος, λέξεως) καθορίζει τον βαθμόν μιας νοηματικής γλώσσας και την εξ αυτού τού βαθμού ανάλογη δυνατότητα ακριβούς μεταφράσεως από γλώσσα σε γλώσσα, με γλώσσα αναφοράς την Ελληνική. Αυτός ο βαθμός θεωρείται ο μεγαλύτερος δια την Ελληνική σε σχέση με τις υπόλοιπες γλώσσες της υφηλίου, και είναι αυτός που καθιστά την Ελληνική γλώσσα επαρκώς νοηματική.