Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Bookia προτείνει...
...Εσύ να με φωνάζεις Εμπενίζερ
Συντάκτης-τρια:
Δημήτρης Σακισλίδης Δημήτρης Σακισλίδης

Ο Δημήτρης Σακισλίδης γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1986 στις Σέρρες. Είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Αλεξανδρούπολης και υποψήφιος μεταπτυχιακός φοιτητής στις Ψηφιακές Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος. Από το 2009 υπηρετεί ως δάσκαλος σε δημοτικά σχολεία της χώρας. Επίσης έχει παρακολουθήσει πλήθος επιμορφωτικών σεμιναρίων, κάποια από τα οποία σχετίζονται με την παραγωγή γραπτού λόγου. Έχει συμμετάσχει ως ερασιτέχνης ηθοποιός σε διάφορα θεατρικά δρώμενα στην πόλη των Σερρών. Η πρώτη του συγγραφική απόπειρα ήταν με το παραμύθι «Ο φωτεινός κροκόδειλος και το αγνοούμενο βασιλόπουλο» από τις Εκδόσεις Ηλιαχτίδα.

Βαγγέλης Ηλιόπουλος Βαγγέλης Ηλιόπουλος
Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Σπούδασε παιδαγωγικά και θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σήμερα είναι διευθυντής στο Δημοτικό της Σχολής Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου. Το 1995 κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο του για παιδιά. Το 1997 εκδόθηκε o Τριγωνοψαρούλης, ένα παραμύθι με πρωταγωνιστή ένα ψάρι που μιλά για την ετερότητα και τον σεβασμό στον «άλλο», και εδώ και είκοσι εφτά χρόνια είναι... Περισσότερα...
Πατάκης
Βιβλίο Εσύ να με φωνάζεις Εμπενίζερ
Συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος
Κατηγορία Για παιδιά
Εκδότης Πατάκης
Συντάκτης-ρια Δημήτρης Σακισλίδης

ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ του βιβλίου στο «Βιβλιοπωλείο ΠΟΛΙΤΕΙΑ».


Το διάβασες;
Πες τη γνώμη σου στο Bookia!

Βαθμολόγησε στο Bookia αυτό το βιβλίο και γενικά τα βιβλία που διαβάζεις!

«Δεν ήξερα το όνομά του, γι’ αυτό τον είπα Χ. Ταξίδευε ασταμάτητα και σκόρπιζε χαρά. Με επισκέφτηκε ένα βράδυ που ήμουν θλιμμένος και είχα δηλώσει στη μαμά μου ότι φέτος δεν ήθελα να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα. Μου ζήτησε επίμονα να παίξουμε. Με παρακίνησε και επιδιορθώσαμε σπασμένα ξύλινα στολίδια. Τελικά ο Χ τα κατάφερε! Με έπεισε πως τα Χριστούγεννα είναι χαρά. Αυτή είναι η ιστορία της γνωριμίας μου με τον Εμπενίζερ».
- Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Στις αρχές του Δεκέμβρη, είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω ένα διαδραστικό σεμινάριο που διοργάνωσε το diptyxo σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Ηλιόπουλο, με αφορμή το νέο του βιβλίο με τίτλο «Εσύ να με φωνάζεις Εμπενίζερ», από τις εκδόσεις Πατάκη.

«Εμπενίζερ; Γιατί επιλέχτηκε αυτό το όνομα;», ρώτησα κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου. Ίσως αυτή μου η άγνοια, ασυνείδητα να μεγέθυνε το ενδιαφέρον μου -άλλωστε ο τίτλος από μόνος του με το χαρακτηριστικό β’ ενικό που επιλέγει ο συγγραφέας- ιντριγκάρει περισσότερο και προσφέρει μια νότα αγωνίας για τη συνέχεια που θα ακολουθήσει.

Ωστόσο, ντράπηκα όταν διαπίστωσα πως το μυαλό μου είχε διαγράψει το μικρό όνομα του πασίγνωστου ήρωα, που έχει μετασχηματιστεί σε συνώνυμο της μιζέριας και της τσιγκουνιάς παγκοσμίως…

Το βιβλίο ξεκινά με ένα πανοραμικό τοπίο μιας πόλης, όπου φαίνονται πολλά σπίτια. Είναι νύχτα και κάποιος τρέχει, ταξιδεύει ασταμάτητα και σκορπίζει χαρά. Είναι ο  Χ -αυτό είναι τ’ όνομά του- Χ όπως λέμε και στα μαθηματικά. Φτάνει η στιγμή που επισκέπτεται και τον δικό μας ήρωα, ο οποίος έχει ήδη δηλώσει πως φέτος δεν επιθυμεί να γιορτάσει τα Χριστούγεννα.

Άραγε, ποιος είναι ο λόγος της άρνησής του σε οτιδήποτε θυμίζει χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα; Τον λόγο δε θα τον διαβάσουμε σε κανένα σημείο του βιβλίου. Ωστόσο, η εικόνα έχει δύναμη, και πόσο παραπάνω όταν πρόκειται για την υπέροχη, πολυεπίπεδη εικονογράφηση της Ντανιέλας Σταματιάδη. Σ’ ένα και μόνο σημείο του βιβλίου, αντιλαμβανόμαστε, μέσω της εικόνας,  τον λόγο που ο ήρωας νιώθει ανασφάλεια και έλλειψη διάθεσης για γιορτές, στολισμούς, δώρα και κάλαντα.

Ο ακούραστος Χ όμως είναι επίμονος, δεν τα παρατάει. Θα πραγματοποιήσει πολλές επισκέψεις στον μικρό μας φίλο, μέχρι να τον μεταπείσει πως τα Χριστούγεννα είναι για όλους και είναι χαρά.

Ένα σημείο που μου έκανε θετικότατη εντύπωση είναι η επιλογή του συγγραφέα να φέρει στο προσκήνιο κάποια εγκαταλελειμμένα χριστουγεννιάτικα στολίδια που αρχικά κλαίνε.

Ο συγγραφέας, όχι μόνο επιλέγει να περισυλλεχθούν τα συγκεκριμένα στολίδια που στη συνέχεια χορεύουν και διασκεδάζουν, αλλά το προχωράει σ’ άλλο επίπεδο με τη μοναδική ευρηματικότητα που τον χαρακτηρίζει και καταστρώνει κάτι σαν συνεργείο επιδιόρθωσης των ξύλινων στολιδιών με την επωνυμία «ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΞΥΛΙΝΩΝ ΣΤΟΛΙΔΙΩΝ». Και όλα αυτά, σε μια εποχή που ο υπερκαταναλωτισμός κυριεύει ως μάστιγα την κοινωνία μας. Καταφέρνει να μας περνάει τόσο όμορφα μηνύματα, απλά και αβίαστα, με παραδείγματα που αποπνέουν αθωότητα, γνησιότητα, αυθεντικότητα και παιδικότητα.

Θεωρώ πως το συγκεκριμένο βιβλίο είναι μια ιδανική επιλογή, όχι μόνο για τα συγκεκριμένα Χριστούγεννα, αλλά και για όσα θα έρχονται. Είναι διαχρονικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα πολύτιμο εργαλείο από γονείς και εκπαιδευτικούς, είτε στο σχολείο είτε στο σπίτι.

Ενδεικτικά αναφέρω τι είδους δράσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν:

  • Θεατρική διασκευή του κειμένου και πραγματοποίηση σχολικής παράστασης.
  • Προφορικές και γραπτές ασκήσεις δημιουργικής γραφής με τη χρήση της εικόνας. Σε κάθε σελίδα οι εικόνες μιλούν από μόνες τους και όλες έχουν κάτι να διηγηθούν, αν τις παρατηρήσει κανείς λίγο περισσότερο.
  • Εικαστικές κατασκευές, χειροτεχνίες ζωγραφιές όπου μπορεί να αναπαρασταθεί ο Χ, είτε πάνω σε χαρτί είτε να σχεδιαστεί σε ένα παλιό λευκό μπλουζάκι, είτε να κατασκευαστεί με όσπρια, ζυμαρικά, σιλικόνη, βαμβάκι, χάντρες, κουμπιά και ο,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς!
  • Δημιουργία τετράστιχων, εμπνευσμένων από το βιβλίο που να βασίζονται πάνω σε χριστουγεννιάτικες μελωδίες.

Εμείς πάντως, οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες του σεμιναρίου, παρότι ενήλικες, περάσαμε κατά γενική ομολογία ένα ευχάριστο και δημιουργικό δίωρο και πειραματιστήκαμε στα περισσότερα από όσα αναφέρω.

Καλές γιορτές με υγεία!         

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Σπούδασε παιδαγωγικά και θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Από το 1984 εργάζεται στην πρωτοβάθμια ιδιωτική εκπαίδευση. Το 1995 εκδόθηκε «Η περιπέτεια της ζαρωμένης κάλτσας» (Εκδόσεις Δελφίνι), το πρώτο του βιβλίο για παιδιά. Το 1997 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Ο Τριγωνοψαρούλης» (Εκδόσεις Πατάκη). Το διαφορετικό ψάρι έγινε ο πιο διάσημος Έλληνας σύγχρονος λογοτεχνικός ήρωας. Από τότε ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος έχει γράψει πολλά βιβλία για παιδιά και νέους. Πολλά από αυτά κυκλοφορούν και σε άλλες χώρες, όπως Ιρλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Σερβία, Μαλαισία, Τουρκία, Κορέα και Κίνα. Βιβλία του έχουν τιμηθεί με βραβεία και επαίνους. Θεωρείται ο συγγραφέας της αποδοχής του διαφορετικού, της κατανόησης και του αλληλοσεβασμού.

Εκτός από τη συγγραφή λογοτεχνικών έργων, ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος επισκέπτεται σχολεία και βιβλιοθήκες όπου συναντά τους μικρούς αναγνώστες του, μεταφράζει λογοτεχνικά έργα για παιδιά, σχεδιάζει προγράμματα για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και ασχολείται με την προώθηση της παιδικής λογοτεχνίας.

Το 2013 ανακηρύχθηκε από την Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. Αγγελιαφόρος Ψυχικής Υγείας στα σχολεία. Από το 1994 είναι μέλος του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, του οποίου υπήρξε πρόεδρος από το 2008 έως το 2015. Έχει προταθεί για το Astrid Lindgren Memorial Award και για το διεθνές βραβείο Hans Christian Andersen.

Λίγα λόγια για την εικονογράφο:

Η Ντανιέλα Σταματιάδη είναι απόφοιτος της ΑΣΚΤ και εργάζεται ως ζωγράφος, εικονογράφος και καθηγήτρια εικαστικών μαθημάτων. Ασχολείται με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων από το 2000 και έχει φιλοτεχνήσει περισσότερα από 100 βιβλία. Έχει λάβει μέρος σε πολυάριθμες εκθέσεις εικονογράφησης και ζωγραφικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ από το 2010 συνεργάζεται με την Γκαλερί και το Μουσείο Φρυσίρα. Το 2017 ήταν μέλος της επιτροπής για τη διεθνή έκθεση εικονογράφησης της Μπολόνια, όπου πραγματοποίησε και masterclass. Το 2021 κυκλοφόρησαν δύο βιβλία με δικό της κείμενο και εικονογράφηση.

Για τις εικονογραφήσεις της έχει λάβει πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στις οποίες περιλαμβάνονται το ελληνικό Κρατικό Βραβείο, το Peter Pan της IBBY της Σουηδίας, βραβεία εικονογράφησης της IBBY Ελλάδας, έπαινοι ΕΒΓΕ, βραβεία του περιοδικού Αναγνώστης, το ειδικό βραβείο Public. Επίσης, έχει προταθεί για το Βραβείο Andersen και έχει διακριθεί με την αναγραφή στους τιμητικούς καταλόγους της IBBY Ελλάδας και Ιταλίας.

``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίων



Χορηγοί επικοινωνίας






Κοινωνικά δίκτυα