Πως γράφω κριτική; | Είμαι Συγγραφέας | Είμαι Εκδότης | Είμαι Βιβλιοπώλης | Live streaming / Video |
Βιβλίο Ζήλος
Συγγραφέας Αρετή Πάνου
Κατηγορία Αστυνομικό μυθιστόρημα
Εκδότης Πνοή
Συντάκτης-ρια Αναστασία Δημακοπούλου
Το διάβασες;
Πες τη γνώμη σου στο Bookia!
Βαθμολόγησε στο Bookia αυτό το βιβλίο και γενικά τα βιβλία που διαβάζεις!
Η Ζήλος της Αρετής Πάνου είναι ένα καλαίσθητο αστυνομικό μυθιστόρημα, κοινωνικών και ιστορικών προεκτάσεων, των εκδόσεων ΠΝΟΗ. Αποτελεί πρωτόλειο μυθιστόρημα, καθώς η συγγραφέας έχει στο βιογραφικό της, δύο ακόμα συλλογές διηγημάτων.
Το πρώτο στοιχείο που προκαλεί τον αναγνώστη να το ανακαλύψει, είναι ο τίτλος του βιβλίου, Ζήλος. Διαβάζουμε στο λεξικό της κοινής νεοελληνικής «ζήλος: η έντονη επιθυμία, η βαθιά πίστη και αφοσίωση για την εκτέλεση ενός έργου» αλλά και η ζήλια, ο φθόνος. Στην πορεία ανακαλύπτουμε, πως η συγγραφέας επηρεασμένη από την ιστορία και το κίνημα των Ζηλωτών της Θεσσαλονίκης, -που πήρε και κράτησε την εξουσία στην πόλη από το 1342-1350-, έδωσε την ονομασία Ζήλος σε ένα φανταστικό νησί, κάπου στο Αιγαίο Πέλαγος, όπου και λαμβάνουν χώρα τα δρώμενα. Ιστορικά ευρήματα και γεγονότα, διάσπαρτα στον χρόνο, μπλέκονται αρμονικά με τις προσωπικές ιστορίες των πρωταγωνιστών, συνυπάρχουν, γίνονται αφορμή για περαιτέρω έρευνα και δράση. Επίσης, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα άλλων νησιών, η ιστορία τους και η αλήθειά τους για τους πρόσφυγες και το μεταναστευτικό, είναι στοιχεία πρόκληση, προκειμένου ν' αλιεύσουμε πραγματικά «μαργαριτάρια» του παρελθόντος.
Συνεπώς, υπάρχουν αναφορές στην τουρκοκρατία και τον αγώνα της απελευθέρωσης, θίγονται ο εμφύλιος σπαραγμός και η εξορία σε αλληλεπίδραση με την ιστορία και τη δράση των ηρώων, το μεταναστευτικό ρεύμα, ένα δισεπίλυτο ζήτημα που ταλανίζει τις ευρωπαϊκές χώρες, η προσφυγιά μέσα στην πατρίδα μας και η «προχειρότητα» με την οποία αντιμετωπίζεται.
Κεντρικός ήρωας ο Ζαχαρίας Αρμενίδης, καθηγητής του Εκκλησιαστικού Δικαίου, πρόσφυγας και από τους δύο γονείς, με βαριά ιστορία να τον ακολουθεί, αναλαμβάνει, ως εκπρόσωπος της εκκλησίας, να διαλευκάνει τον φόνο ενός ιδιόρρυθμου ιερέα, που διάγει έναν «αμφιλεγόμενο» θα λέγαμε, τρόπο ζωής και βρίσκεται δολοφονημένος στο νησί Ζήλος. Στην υπόθεση είναι μπλεγμένα, πρόσωπα με ιδεολογικές διαφορές και αντιφάσεις, κάποια άλλα προερχόμενα από τον κόσμο της νύχτας, όπως μπράβοι και έμποροι ναρκωτικών, μέχρι καναλάρχες και αιρετικές ομάδες.
Οι χαρακτήρες της Ζήλου, αποδεικνύονται δύσκολοι και αινιγματικοί, σπαζοκεφαλιάζουν τον εκκλησιαστικό ντεντέκτιβ, καθώς πέφτουν σε αντιφάσεις εκφράζοντας ο κάθε ένας διαφορετική θέση για το έγκλημα. Και οι διαφορετικές αυτές εκδοχές φαίνεται να συσκοτίζουν παρά να φωτίζουν την πραγματικότητα. Ωστόσο, παρά τις αντιφάσεις τους διατηρούν το χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό τους.
Όπως προανέφερα, μέσα από τις προσωπικές ιστορίες των ηρώων του βιβλίου, γίνονται αναφορές σε ιστορικά στιγμιότυπα που έχουν επηρεάσει και διαμορφώσει τον κάθε χαρακτήρα, ακόμη, διεισδύουν στην πλοκή και στα προβλήματα που προκύπτουν, παίζοντας πρωταρχικό ρόλο στην εξέλιξη της δράσης και στη στάση των προσώπων απέναντι στα δρώμενα.
Η Ζήλος της Αρετής Πάνου είναι ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα με έξυπνη πλοκή, γραφή που αποδεικνύει έμπρακτα, ότι η συγγραφέας έχει μελετήσει διεξοδικά πολλές ιστορικές περιόδους, κομμάτια των οποίων αφορούν στη δράση και στο ενεργητικό των χαρακτήρων, καθώς, συνδιαλέγοντας με την ιστορία, προκύπτουν υπαρξιακά και κοινωνικοπολιτικά φιλοσοφικά ερωτήματα. Αντιφάσεις και αντίθετες απόψεις που απορρέουν από τις διαφορετικές ιδεολογικές αντιλήψεις των δογμάτων και των αιρέσεων, όπως αυτά ορίζονται.
Δε λείπει όμως και το έντονο αστυνομικό σασπένς, με συνέπεια ο αναγνώστης να διαβάζει το βιβλίο με αμείωτο ενδιαφέρον και ιδιαίτερο Ζήλο!
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
Ένας ιδιόρρυθμος παπάς που τα βάζει με θεούς και δαίμονες βρίσκεται δολοφονημένος στη Ζήλο, ένα αιγαιοπελαγίτικο νησί που μαστίζεται από την κρίση και το προσφυγικό και κουβαλάει μια βαριά ιστορία.
Ο Ζαχαρίας Αρμενίδης, καθηγητής του Εκκλησιαστικού Δικαίου, πρόσφυγας από μάνα και πατέρα, με βαριά ιστορία επίσης, αναλαμβάνει για λογαριασμό της Εκκλησίας την έρευνα για τον φόνο. Στην υπόθεση μπλέκονται αιρετικές ομάδες, ακτιβιστές, καναλάρχες, έμποροι ναρκωτικών και μπράβοι.
Στην πορεία αναζήτησης της αλήθειας προκύπτουν ευρύτερα ερωτήματα, όπως τι είναι πραγματικότητα και πώς μας αποκαλύπτεται, αν υπάρχει καλή ή κακή βία και πώς μπορεί να σπάσει ο φαύλος κύκλος της, ή πώς αντιλαμβάνεται η τέχνη την αλήθεια, και τι σχέση μπορεί να έχει ο Στάλιν με τον Βέγγο.
Οι απαντήσεις που δίνουν οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση οδηγούν τον καθηγητή-εκκλησιαστικό ντετέκτιβ να σχηματίσει μια πολύ διαφορετική εικόνα για το έγκλημα, το νησί, τους ανθρώπους αλλά και τον εαυτό του, απ’ αυτήν που είχε στην αρχή της ιστορίας. Θα καταφέρει ο Ζαχαρίας Αρμενίδης να ξετυλίξει το κουβάρι αυτής της μπερδεμένης ιστορίας;