Πως γράφω κριτική; | Είμαι Συγγραφέας | Είμαι Εκδότης | Είμαι Βιβλιοπώλης | Live streaming / Video |
Βιβλίο Γυναίκα από πέτρα και φως
Συγγραφέας Θάνος Κονδύλης
Κατηγορία Ιστορικό μυθιστόρημα
Εκδότης Ψυχογιός
Συντάκτης-ρια Λεύκη Σαραντινού
Το διάβασες;
Πες τη γνώμη σου στο Bookia!
Βαθμολόγησε στο Bookia αυτό το βιβλίο και γενικά τα βιβλία που διαβάζεις!
Mια Γυναίκα από πέτρα και φως είναι η κεντρική ηρωΐδα στο νέο μυθιστόρημα του Θάνου Κονδύλη το οποίο διαδραματίζεται στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.
Η γυναίκα αυτή δεν είναι άλλη από μία μαρμάρινη Αφροδίτη, ένα άγαλμα το οποίο είχε κλέψει ο λόρδος Έλγιν από την Ελλάδα και εν συνεχεία χάθηκε για να το ανακαλύψει μετά από πολλές περιπέτειες ο έτερος πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος, ο Μπέντζαμιν Μπλακ, Άγγλος γιατρός και φιλέλληνας.
Ο ήρωας του Θ.Κ., λοιπόν, ενώ σπουδάζει ιατρική στο Λονδίνο, μαθαίνει για την ύπαρξη ενός αγάλματος το οποίο απεικονίζει μια Αφροδίτη. Στην αρπαγή του από την Ελλάδα έχει συμμετάσχει ο περίφημος αρχαιοκάπηλος, ο λόρδος Έλγιν. Αυτή η Αφροδίτη θα γίνει στον Μπέντζαμιν έμμονη ιδέα και θα αποφασίσει να επιχειρήσει το μακρινό ταξίδι ως διπλωματικός ακόλουθος και γιατρός σε Κωνσταντινούπολη και Ελλάδα, προκειμένου να το βρει πάση θυσία.
Πίσω του θα αφήσει την αγαπημένη του Σούζαν, η λάγνα όμως ανατολή, κρύβει κι άλλες εκπλήξεις, αλλά και πολλές γοητευτικές αιθέριες υπάρξεις για τον νεαρό γιατρό, ο οποίος, πάντως, θα καταφέρει να μείνει προσηλωμένος στον στόχο του.
Ο Θ.Κ., συγγραφέας με μεγάλη εμπειρία στον χώρο του ιστορικού μυθιστορήματος, γράφει τη δική του ξεχωριστή μυθιστορία για την Ελληνική Επανάσταση, συγχωνεύοντας μύθο και Ιστορία, με κινηματογραφική δράση και γρήγορη πλοκή.
Δεν ακολουθεί, πάντως, τη γνωστή πεπετημένη οδό, αλλά, αντιθέτως, ο συγγραφέας επιλέγει να πρωτοτυπήσει με διάφορους τρόπους. Πρώτα απ' όλα, με τη διάρκεια του μυθιστορήματός του. Αυτή δεν καλύπτει μόνο τα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, αλλά και αρκετά χρόνια επιπλέον, τόσο πριν από το ξέσπασμά της, όσο και μετά το τέλος της. Επίσης, η υπόθεση δε διαδραματίζεται μονάχα στην επαναστατημένη Ελλάδα, αλλά και στο Λονδίνο και την Κωνσταντινούπολη.
Ένας άλλος λόγος για τον οποίο το μυθιστόρημα παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον και πρωτοτυπία, είναι εξαιτίας των προσεγγίσεων για τα γεγονότα που πραγματοποιεί ο συγγραφέας και των ασυνήθιστων οπτικών. Μία τέτοια οπτική, που παραλείπεται συνήθως σε μυθιστορήματα που εκτυλίσσονται στην Ελλάδα της Επανάστασης είναι εκείνη των Άγγλων πρέσβεων της Κωνσταντινούπολης για τα ελληνικά και τα οθωμανικά πράγματα, των πρέσβεων δηλαδή εκείνων παρά τους οποίους υπηρετεί και ο ίδιος ο Μπέντζαμιν, καθώς και τα περίπλοκα κατασκοπευτικά και διπλωματικά παιχνίδια τους.
Επιπλέον, η αρχή της επανάστασης βρίσκει τον πρωταγωνιστή στην Κωνσταντινούπολη και όχι στην Πελοπόννησο. Έτσι μαθαίνουμε από πρώτο χέρι πως ακριβώς είδαν την Ελληνική Επανάσταση οι Έλληνες, οι Τούρκοι, αλλά και οι ξένοι της Πόλης κατά το αρχικό ξέσπασμά της. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του συγγραφέα, οι Άγγλοι γνώριζαν την ύπαρξη της Φιλικής Εταιρείας και το επικείμενο ξέσπασμά της.
Τέλος, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο κύριος πρωταγωνιστής της υπόθεσης δεν είναι Έλληνας, αλλά Άγγλος φιλέλληνας. Έτσι, βλέπει τα γεγονότα της Επανάστασης πιο αντικειμενικά μέσα από τα μάτια ενός φιλέλληνα, ο οποίος θα έρθει, όμως, σε επαφή με πολλές γνωστές προσωπικότητες της εποχής, από τον Καποδίστρια και τον Κολοκοτρώνη, μέχρι τη Δούκισσα της Πλακεντίας και τον Τούρκο στρατηγό Κιουταχή.
Πέρα από αυτά τα σημαντικά πρόσωπα τα οποία θα γνωρίσει, θα λάβει μέρος και στην πολιορκία της Ακρόπολης και θα ζήσει από κοντά τις αγγλικές δολοπλοκίες των πρέσβεων στην Κωνσταντινούπολη, τις συνέπειες από την εισβολή του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο, τους Εμφυλίους, αλλά και τη σύσταση του ελληνικού κράτους και τον ερχομό του Καποδίστρια.
Εν ολίγοις, πρόκειται για ένα ιδιαίτερο και πρωτότυπο μυθιστόρημα για την Ελληνική Επανάσταση, το οποίο μας ταξιδεύει όχι μόνο στα πεδία των μαχών, αλλά και στα σαλόνια της Κωνσταντινούπολης και του Λονδίνου, καθώς και στον κόσμο των ελληνικών αρχαιοτήτων και της αρχαιοκαπηλίας τον καιρό της Ελληνικής Επανάστασης.