Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Bookia προτείνει...
...Θράσσα, Η μάγισσα της Θράκης
Συντάκτης-τρια:
Νάγια Δαλακούρα Νάγια Δαλακούρα
Η Νάγια Δαλακούρα γεννήθηκε το 1980 και μεγάλωσε στην Κομοτηνή. Από το 2003 εργάζεται στο Υπουργείο Πολιτισμού ως αρχαιολόγος-μουσειολόγος, συνεργάζεται με πολλά εθνογραφικά μουσεία και δραστηριοποιείται ενεργά στη μουσειακή εκπαίδευση, σχεδιάζοντας και ερμηνεύοντας εκπαιδευτικά προγράμματα για διαφορετικές ομάδες κοινού. Έχει εκπονήσει πολλές μουσειολογικές μελέτες και συμμετείχε στην οργάνωση πε... Περισσότερα...
Κλειδάριθμος
Βιβλίο Θράσσα, Η μάγισσα της Θράκης
Συγγραφέας Νάγια Δαλακούρα
Κατηγορία Ιστορικό μυθιστόρημα
Εκδότης Κλειδάριθμος
Συντάκτης-ρια Αναστασία Δημακοπούλου

ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ του βιβλίου στο «Βιβλιοπωλείο ΠΟΛΙΤΕΙΑ».


Το διάβασες;
Πες τη γνώμη σου στο Bookia!

Βαθμολόγησε στο Bookia αυτό το βιβλίο και γενικά τα βιβλία που διαβάζεις!

Η Θράσσα - Η μάγισσα της Θράκηςτο νέο βιβλίο της νεοεισερχόμενης στον λογοτεχνικό χώρο, Νάγιας Δαλακούρα είναι ένα ιστορικό οδοιπορικό στο πολύ μακρινό παρελθόν, όπως αυτό εξελίχθηκε στο Ν. Ροδόπης κατά τη διάρκεια του 13ου αι., όπου διαφορετικοί πολιτισμοί με πλούσια ιστορία συναντιούνται και συνυπάρχουν, δημιουργώντας τα επιμέρους κομμάτια ενός πολιτισμικού ψηφιδωτού του γεωγραφικού διαμερίσματος της Θράκης.

Σε αυτό το παραμυθικό σκηνικό, εκεί, όπου ο παγανιστικός ανιμισμός  και ο χριστιανισμός αντιμάχονται αλλά, και βαδίζουν σε παράλληλους βίους, σκοτεινές μαγγανείες και ανεξήγητες τελετουργίες διχάζουν τους ανθρώπους, γνωρίζουμε τη Ζωή, μία Θράσσα αρχοντοπούλα από τη Μοσυνούπολη, η οποία μετά την καταστροφή της πόλης της από τους Βογιάρους του Τσάρου, με αρχηγό τον επιβλητικό αξιωματούχο Πέταρ, αναζητά την ταυτότητά της, περιπλανώμενη στις θρακικές καστροπολιτείες, αλλά και σε κακόφημα καπηλειά. Θα γνωρίσει ενδιαφέροντα άτομα όπως τον αξιόλογο μαχητή Οτρόκ, τη μυστηριώδης καπήλισσα Ξένη, τον Βάραγγο Μπόργκ, την οιωνοσκόπο Κερασία, τους μοναχούς του Παπικίου όρους, θα γίνει κομμάτι ενός πρωτόγνωρου θιάσου, αποτελούμενο από μίμους, ακροβάτες, μουσικούς, γητευτές και χορευτές, θα έρθει σ' επαφή με μικρούς και μεγάλους ήρωες του 13ου αι.

Πολύτιμοι συνοδοιπόροι όλοι τους, σε αυτό τα αινιγματικό ταξίδι αυτογνωσίας της Ζωής, θα τη βοηθήσουν, προκειμένου να κρατήσει τις ισορροπίες  ανάμεσα σε δύο ανισσόροπους κόσμους. Συγχρόνως, γίνονται μάρτυρες ενός μεγάλου και καταλυτικού έρωτα ανάμεσα στη Θράσσα Ζωή και του επιβλητικού Πέταρ, ο οποίος θ' αποδειχθεί και ο μεγάλος σωτήρα της.

Ο αξιωματούχος του τσάρου Σκυλογιάννη, θα δώσει μεγάλες και  διαδοχικές μάχες, προκειμένου να εξασφαλίσει την ασφάλειά της, κατά την περιπλάνησή τους σε διαφορετικές περιοχές της Θράκης.

Οι δύο νέοι όμως, αγνοούν ότι ανήκουν σε δύο διαφορετικούς κόσμους και, ότι η συνάντησή τους αυτή, αποτελεί την αφορμή για το ξετύλιγμα μιας ιστορίας και την επαλήθευση ενός ιδιότυπου χρησμού, δεμένου άρρηκτα με αδιάσπαστους όρκους σιωπής. Κοινή συνισταμένη της σχέσης τους, η σαρωτική ερωτική έλξη του ενός για τον άλλον. Το σημάδι της άρκτου χαραγμένο στο σώμα της Ζωής, τον μαγνητίζει με έναν τρόπο μαγικό, σα να τον καλεί να ταχθεί στο πλευρό της, επιζητώντας την προστασία της.

Στη σύγχρονη εποχή, εν έτη 2008, η υπερήλικη Λένη, έχοντας κλείσει πάνω από έναν αιώνα ζωής, αναζητά τις ρίζες της οικογένειά της, μέσα από μία Βυζαντινή εικόνα που απεικονίζει την Παναγία τη Βρεφοκρατούσα, οικογενειακό κειμήλιο, το οποίο αποφασίζει να δωρίσει στην υπηρεσία αρχαιοτήτων της Κομοτηνής.

Ανέκαθεν, το ιστορικό παρελθόν της, ασκούσε μία ακατανίκητη έλξη πάνω της και η εικόνα αυτή, αποτελεί την αφορμή ν' ανοίξει τα σεντούκια της μνημοσύνης, παρακάμπτοντας την αποπνικτική μυρωδιά της ναφθαλίνης και ρίχνοντας φως στ' αραχνιασμένα σκοτάδια της λήθης.

Η Νάγια Δαλακούρα μας παρασύρει στη δίνη ενός μυσταγωγικού χορού, όπου μέρη του, αποτελούν παγανιστικές λατρείες έμψυχων και άψυχων όντων της φύσης, όπως η λατρεία της άρκτου, η λιθολατρεία, η δεντρολατρεία (από εδώ προκύπτει και το εξώφυλλο, η λατρεία του δέντρου συμβολίζει τον άρρηκτο δεσμό του ανθρώπου με τις ρίζες του), λατρείες διαφορετικών θεών της αρχαιότητας, ιδιότυπες λατρευτικές τελετουργίες και μαγγανείες αφιερωμένες σε μυθολογικά πρόσωπα, σε μία αμφιλεγόμενη συνύπαρξη με την χριστιανική θρησκεία. Ωστόσο, όλα τα παραπάνω αντικατοπτρίζουν έναν κόσμο αντιθέσεων, που σηματοδοτεί τον κύκλο της ζωής και ζωντανεύει στα πρόσωπα και στην δράση των ηρώων της Θράσσα.

Η επιτόπια αυτοψία της Νάγιας και η ενδελεχής έρευνα στα βυζαντινά μνημεία της Θράκης, η μελέτη μιας ανεξάντλητης βιβλιογραφίας, τόσο έντυπης όσο και ψηφιακής -που παραθέτει νοικοκυρεμένα στο τέλος του βιβλίου- σε συνδυασμό με την ιδιότητά της, αυτή της αρχαιολόγου και μουσειοπαιδαγωγού, οδήγησαν σε αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Η γραφή της, με τη μουσικότητα και το ποιητικό στοιχείο που χαρακτηρίζει το κείμενο, γοητεύει και συμπαρασύρει σε ένα παραμυθένιο ταξίδι, κινηματογραφικής εμβέλειας, με υποβλητικούς ιππότες να ρίχνονται στη μάχη «…που έμοιαζε με αρχέγονο χορό θανάτου, ανάμεσα σε θηρευτή και θήραμα...» σκοτεινά στοιχειά της φύσης, θεραπευτικά βοτάνια που λειτουργούν ως ξόρκια, μαγγανείες και μάγισσες, τοποθετεί τον αναγνώστη μέσα στο κείμενο και γίνεται και ο ίδιος μέλος σε ένα ατέρμονο χορευτικό γαϊτανάκι, όπου η μαγεία έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Επίσης, είναι άριστη χειρίστρια της ελληνικής γλώσσας  και των Βυζαντινών ιδιωματισμών, σπουδαία λογοπλάστης και εικονοπλάστης, αφού η δύναμη της εικόνας του κειμένου είναι τέτοια, που ευαισθητοποιεί άμεσα τον αναγνώστη, τον φορτίζει συγκινησιακά, μεταφέροντας του κάτι από τη ζωντάνια και την αίγλη του παρελθόντος.  

Ο ιδιαίτερος λόγος της συγγραφέας, εκτός του ότι προσδίδει μία ατμοσφαιρικότητα  που είναι διάχυτη σε όλο το κείμενο, συγκινησιακή φόρτιση και ευαισθησία, αποδεικνύει περίτρανα, τον σεβασμό, τον θαυμασμό και την αγάπη της συγγραφέως για την ιστορία του τόπου της.

Επιπρόσθετα, το πλούσιο λαογραφικό υλικό που βρίθει το κείμενο, σε συνάρτηση με την ηθογραφική μελέτη και την πιστή απεικόνιση της καθημερινότητας των λαϊκών στρωμάτων της υπαίθρου, με ό,τι αυτή συνεπάγεται,- καθημερινές ασχολίες, διατροφικές συνήθειες, επιτραπέζια σκεύη κ.α. – είναι καταλυτικά στοιχεία, για να μπορέσει ο αναγνώστης να εμβαθύνει στην ηθική και την ψυχολογία αυτών των ανθρώπων και να ενεργοποιήσει τη λαογραφική αντίληψη των ηθών και των εθίμων της εποχής.

Εν κατακλείδι, θ' αποτελούσε μεγάλη παράλειψη για μένα να μην αναφερθώ στο πρώτο βιβλίο της Νάγιας Δαλακούρα, «Το λιμάνι των χαμένων γυναικών», το οποίο λάτρεψα. Πρόκειται για ένα περιπετειώδες ερωτικό πολυπρόσωπο μυθιστόρημα με ιστορικές-εθνογραφικές πινελιές ενός τόπου μαγευτικού. Μία συναρπαστική περιπέτεια έρωτα και περιήγησης, ντυμένη με νότες αργεντίνικου τανγκό.

Και φυσικά παροτρύνω όσους δεν το έχουν διαβάσει να το αναζητήσουν άμεσα.

``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίων



Χορηγοί επικοινωνίας






Κοινωνικά δίκτυα