Πως γράφω κριτική; | Είμαι Συγγραφέας | Είμαι Εκδότης | Είμαι Βιβλιοπώλης | Live streaming / Video |
Βιβλίο Το λυκόφως της μεταπολίτευσης
Συγγραφέας Αντώνης Μανιτάκης
Κατηγορία Δοκίμιο πολιτικής
Εκδότης Επίκεντρο
Συντάκτης-ρια Γιάννης Ρουσιάς
Το διάβασες;
Πες τη γνώμη σου στο Bookia!
Βαθμολόγησε στο Bookia αυτό το βιβλίο και γενικά τα βιβλία που διαβάζεις!
Μια σειρά κειμένων του μας παρουσιάζει εδώ ο συνταγματολόγος Αντώνης Μανιτάκης. Κείμενα που στο επίκεντρό τους είναι το Σύνταγμα της χώρας και τα οποία συνδέονται ως επί το πλείστον με την εφαρμοζόμενη πολιτική τη δύσκολη περίοδο των μνημονίων.
Έχοντας διατελέσει υπουργός εσωτερικών σε προεκλογική περίοδο και κατά τη διάρκεια της τρικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά μας καταθέτει τις προσωπικές του απόψεις για αυτά τα χρόνια και μας εξηγεί πως θεωρεί ότι μεταβάλλεται παγκόσμια το οικονομικό σκηνικό και τι επιπτώσεις έχει αυτό για μια χρεοκοπημένη ουσιαστικά χώρα όπως η Ελλάδα.
Ταυτόχρονα υπάρχουν και κάποια κείμενα για τη σχέση του Συντάγματος με τη βιοηθική, τη θρησκεία και την εκπαίδευση. Πρόκειται για κείμενα αρκετά ενδιαφέροντα, από τα οποία μπορούμε να αντλήσουμε αρκετά πράγματα.
«Κείμενα της συνταγματικής συγκυρίας, γραμμένα στο Λυκόφως της Μεταπολίτευσης. Άρθρα στον τύπο και μελέτες για τα εκφυλιστικά και παρακμιακά συμπτώματα του πολιτικού συστήματος, για τη ματαιοπονία των αναθεωρήσεων, αλλά και για την εντυπωσιακή, παρά την κρίση, ανθεκτικότητα του Συντάγματος.
Ο ελληνικός συνταγματισμός συνομίλησε, εν μέσω Μνημονίων, αντιτέθηκε στο ρεύμα, με διαλλακτικότητα και ηπιότητα με τον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο συνταγματισμό. Δεν άντεξε απλώς, προσαρμόστηκε. Το ίδιο προκύπτει και από τις συνταγματικές μελέτες του τόμου: για τις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας, για τα θέματα της βιοηθικής και βιοτεχνολογίας, για το δικαίωμα στη ζωή, στην αναπαραγωγή και τεκνοποιία, για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης, για τα δικαιώματα των ψυχασθενών, για την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης.
Τη στιγμή που το ατέλειωτο λυκόφως της Μεταπολίτευσης μας αφήνει κατακλυσμένους από αισθήματα πολιτικής μελαγχολίας και απογοήτευσης, φουντώνει μέσα μας η προσδοκία ενός Μετα-μεταπολιτευτικού πολιτικού συστήματος.»