Πως γράφω κριτική; | Είμαι Συγγραφέας | Είμαι Εκδότης | Είμαι Βιβλιοπώλης | Live streaming / Video |
Βιβλίο Ημερολόγιο δημιουργικής γραφής
Συγγραφέας Διονύσης Λεϊμονής
Κατηγορία Εκπαιδευτικό εργαλείο για γονείς και δασκάλους
Εκδότης Γράφημα
Συντάκτης-ρια Αλεξάνδρα Μυλωνά
Το διάβασες;
Πες τη γνώμη σου στο Bookia!
Βαθμολόγησε στο Bookia αυτό το βιβλίο και γενικά τα βιβλία που διαβάζεις!
Τρεις παρατηρήσεις
και μια ευχή
για ένα Ημερολόγιο Δημιουργικής Γραφής
Το Ημερολόγιο Δημιουργικής Γραφής του Διονύση Λεϊμονή είναι ένα μικρό βιβλίο μεγάλης όμως πρακτικής, καθημερινής αξίας. Είναι ένα εύχρηστο και χρήσιμο εργαλείο για κάθε έναν που αγαπάει το παιχνίδι της ανάγνωσης και της γραφής είτε σε μοναχικές διαδρομές είτε σε συλλογικές πορείες – διακριτό χαρακτηριστικό της εποχής οι συγγραφικές ομάδες με εμψύχωση ή και χωρίς∙ για κάθε γονιό που επιδιώκει να περνάει ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά του, βοηθώντας τα να αγαπήσουν στην πράξη την τέχνη του λόγου∙ για κάθε εκπαιδευτικό που δεν αρκείται στο ΩΠ (Ωρολόγιο Πρόγραμμα) και τους περιορισμούς του, ίσα-ίσα στριμώχνει μετά μανίας τη δημιουργική πραγμάτευση της λογοτεχνίας στις ώρες του, σε σχολικά προγράμματα, λέσχες, σύνολα, ακόμα και στα διαλείμματα – δεν είναι τυχαίο, βέβαια, που ο δημιουργός αυτού του ξεχωριστού ημερολογίου είναι μάχιμος φιλόλογος σε δημόσιο σχολείο.
Το Ημερολόγιο Δημιουργικής Γραφής του Λεϊμονή περιλαμβάνει μικρά αυτοτελή κείμενα ή αποσπάσματα (έως διακοσίων πενήντα λέξεων), τριακοσίων τριάντα εφτά συγγραφέων, ποιητών, εικονογράφων, στιχουργών, συνθετών, ζωγράφων, συνθετών, σκηνοθετών, πανεπιστημιακών, ηθοποιών, Ελλήνων και ξένων. Πρόκειται, αναμφίβολα, για ένα φιλόδοξο εγχείρημα, μάλλον επίπονο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του. Το αποτέλεσμα όμως δικαιώνει τον ακάματο δημιουργό με την ευρηματικότητα, τον πλούτο του υλικού και την πολυσυλλεκτικότητά του. Ειδικά με την τελευταία, επιτυγχάνεται ένας συγγραφικός εκδημοκρατισμός, αφού όλοι γνωστοί και καταξιωμένοι συγγραφείς συνυπάρχουν ισότιμα στο Ημερολόγιο με άλλους, λιγότερο γνωστούς, ακόμα και με πρωτοεμφανιζόμενους στον χώρο των Γραμμάτων. Στον κάθε δημιουργό αναλογεί σταθερά μισή σελίδα του βιβλίου αφιερωμένη σε μια μέρα από τις 366 μέρες του 2020, τίποτα λιγότερο τίποτα περισσότερο – σπάνιος, γενικότερα, ο εκδημοκρατισμός, ακόμα και στον χώρο της τέχνης, γι’ αυτό και, όταν συμβαίνει, διπλά ευπρόσδεκτος.
Το κάθε κείμενο ακολουθείται από ερωτήσεις του Λεϊμονή, που προκύπτουν αβίαστα από την ανάγνωσή του, ευφυείς, γι’ αυτό απλές και δελεαστικές. Ποιος αντέχει ν’ αφήσει μια ερώτηση που του απευθύνεται σε δεύτερο πρόσωπο, όχι όμως ενικό που ίσως θα ενοχλούσε, αλλά σε δεύτερο πληθυντικό που εντάσσει λειτουργικά τον αποδέκτη της στην αναγνωστική συλλογικότητα, ποιος αντέχει να αφήσει μια τέτοιου είδους ερώτηση αναπάντητη; Μάλλον κανείς. Έτσι, ο διάλογος του αναγνώστη με τους δύο συγγραφείς, αυτού του ανθολογημένου κειμένου αλλά και του ενδιάμεσου ανθολόγου-επιμελητή Λεϊμονή αρχίζει. Στην ίδια σελίδα προβλέπεται χώρος και για τους τρεις. Πρόκειται, επομένως, για ένα βιβλίο που διέπεται από τις βασικές αρχές της εκπαίδευσης, τη διάδραση και την αλληλεπίδραση, μέσα από τις οποίες στερεώνεται η γνώση πως η ανάγνωση πηγαίνει πάντα χέρι χέρι με τη γραφή, πως καμιά δεν υπάρχει δίχως την άλλη, πως το «διαβάζω και γράφω» είναι δίπολο και μόνον έτσι μπορεί να λειτουργεί πραγματικά δημιουργικά.
Εύχομαι από καρδιάς το Ημερολόγιο Δημιουργικής Γραφής να συνεχίσει να συνοδεύει αυτόν, αλλά και κάθε επόμενο χρόνο μας, με την απαραίτητη ανανέωση του υλικού του από τον συγγραφέα, αποτελώντας ενδιαφέροντα οδηγό για τις συγγραφικές και εκπαιδευτικές περιπέτειες των ανθρώπων.
_________
Η Αλεξάνδρα Μυλωνά είναι φιλόλογος, συγγραφέας και σκηνοθέτης. Εργάζεται στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και εμψυχώνει εργαστήρια θεατρικής δημιουργικής γραφής.