Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Bookia προτείνει...
...Ο θείος Αβραάμ μένει πάντα εδώ
Συντάκτης-τρια:
Έλενα Χουζούρη Έλενα Χουζούρη
Η Έλενα Χουζούρη εξέδωσε: Τις ποιητικές συλλογές: ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ [Κέδρος 1981], Έρωτος Μάθος [Καστανιώτης 1983], Εάλω η Πόλις [Υάκινθος 1987], Η Συντέλεια του Χρόνου [Ρόπτρον 1990], Οι τρυφεροί άνδρες [Κέδρος 1993], Μποτίλια στον ουρανό [Ελληνικά Γράμματα 1999]. Το 2011 κυκλοφόρησε η συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων της με τον γενικό τίτλο Οι τρυφεροί άνδρες και άλλα ποιήματα [Κέδρος]. Α... Περισσότερα...
Πατάκης
Βιβλίο Ο θείος Αβραάμ μένει πάντα εδώ
Συγγραφέας Έλενα Χουζούρη
Κατηγορία Μυθιστόρημα - Ιστορικό/Πολιτικό
Εκδότης Πατάκης
Συντάκτης-ρια Γιάννης Ρουσιάς

ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ του βιβλίου στο «Βιβλιοπωλείο ΠΟΛΙΤΕΙΑ».


Το διάβασες;
Πες τη γνώμη σου στο Bookia!

Βαθμολόγησε στο Bookia αυτό το βιβλίο και γενικά τα βιβλία που διαβάζεις!

Με ένα αρκετά δύσκολο θέμα καταπιάνεται στο νέο της μυθιστόρημα η Έλενα Χουζούρη, προσεγγίζει μυθιστορηματικά τη Θεσσαλονίκη των Εβραίων. Και επιχειρεί να το προσεγγίσει ασχολούμενη με δυο θέματα, τον Αβραάμ Μπεναρόγια, τον θείο Αβραάμ, τον ηγέτη της πρώτης σοσιαλιστικής οργάνωσης της πόλης, της Φεντερασιόν και βέβαια την απομάκρυνση και μεταφορά των Εβραίων στο Άουσβιτς.

Ηρωίδα της είναι μια Εβραία μεταπτυχιακή φοιτήτρια, η οποία επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη της γιαγιάς της με σκοπό να ασχοληθεί με το μεταπτυχιακό της, το οποίο έχει ως θέμα τον Αβραάμ Μπεναρόγια.

Όμως τα φαντάσματα του παρελθόντος τη κυνηγούν και μας περιγράφει μέσα από την ιστορία της οικογένειάς της την εξορία των Εβραίων.

Η συγγραφέας προσεγγίζει το θέμα της μυθιστορηματικά, οι γνώσεις όμως που παρέχει από την ιστορική πλευρά των γεγονότων είναι πλήρως τεκμηριωμένες και προσδίδουν κύρος στο βιβλίο, έχει κάνει σημαντική ιστορική έρευνα πριν δημοσιεύσει και την παραμικρή λεπτομέρεια.

Η γλώσσα  του βιβλίου είναι άριστε δοσμένη, αναδεικνύει την αξία του βιβλίου και ο σύγχρονος τρόπος γραφής μπορεί να το κάνει προσεγγίσιμο από το κοινό.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που ανοίγει ένα νέο ορίζοντα στη μυθιστορηματική μελέτη μιας δύσκολης και σκοτεινής εποχής για τη χώρα μας.

Τρεις φωτογραφίες κι ένα χειρόγραφο με τις χρονολογίες 1931, 1939, 1941-1944 που κληρονομεί από τη Θεσσαλονικιά γιαγιά της Λούνα, ωθούν την εγγονή Αλίζα να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο του 2012. Επίσημη αιτιολογία για το ταξίδι της εικοσιεπτάχρονης μεταπτυχιακής φοιτήτριας ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, η έρευνα για το μεταπτυχιακό της με θέμα "Ο βίος και το έργο του Αβραάμ Μπεναρόγια".

Η αλήθεια όμως είναι η επιθυμία της να ανακαλύψει τι κρύβουν τόσο οι τρεις φωτογραφίες όσο και οι χρονολογίες που έχει καταγράψει η Λούνα. Και πραγματικά κρύβονται πολλά και επώδυνα, τα οποία η Αλίζα ανακαλύπτει σταδιακά και με δυσκολία. Στο επίκεντρο των ανακαλύψεών της ο μοιραίος έρωτας της Λούνα με τον αντάρτη Παύλο, ο αιρετικός τρόπος διάσωσής της από το Ολοκαύτωμα, η περιπέτειά της μέχρι να φτάσει στην Παλαιστίνη το 1946.

Καθώς η Αλίζα ψάχνει, οι αινιγματικές χρονολογίες της γιαγιάς της πλαισιώνονται από εικόνες μιας πάλαι ποτέ ευτυχισμένης ζωής στη Salonico, έως την ημέρα που οι Γερμανοί μπαίνουν στην πόλη. Σ’ αυτές τις εικόνες θέση κατέχει και ο Αβραάμ Μπεναρόγια, καθώς και οι σοσιαλιστικοί εργατικοί αγώνες της Φεντερασιόν στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα στη Θεσσαλονίκη.

Ένα πολυφωνικό, πολυεπίπεδο, διαχρονικό μυθιστόρημα για τα πολλαπλά πρόσωπα των συλλογικών ταυτοτήτων, της Μνήμης και προπαντός για τη συμφιλίωση και την παραδοχή των όσων κληρονομούμε από το παρελθόν και καθορίζουν το παρόν μας. Ένα μυθιστόρημα για το Ολοκαύτωμα της Θεσσαλονίκης και τα φαντάσματα των χαμένων σεφαραδιτών Εβραίων που κυκλοφορούν έως σήμερα, αδικαίωτα, στους δρόμους της.

 

``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίων



Χορηγοί επικοινωνίας






Κοινωνικά δίκτυα