Πως γράφω κριτική; | Είμαι Συγγραφέας | Είμαι Εκδότης | Είμαι Βιβλιοπώλης | Live streaming / Video |
Ανδρέας Καπανδρέου Βιβλιοθηκονόμος - Συγγραφέας http://andreaskandreou.blogspot.com
Βιβλίο Tractatus Logico-Philosophicus
Συγγραφέας Ludwig Wittgenstein
Κατηγορία Φιλοσοφία - Δοκίμιο
Εκδότης Ίαμβος
Συντάκτης-ρια Ανδρέας Καπανδρέου
Το διάβασες;
Πες τη γνώμη σου στο Bookia!
Βαθμολόγησε στο Bookia αυτό το βιβλίο και γενικά τα βιβλία που διαβάζεις!
Παρόλο που ο Αυστριακός φιλόσοφος Λούντβιχ Βιτγκενστάιν (Ludwig Josef Johann Wittgenstein, 1889 - 1951) κατά τη διάρκεια της ζωής του εξέδωσε μόνο μια φιλοσοφική διατριβή, θεωρείται πολύ σημαντικός για τη συνεισφορά του στον τομέα της αναλυτικής φιλοσοφίας και της λογικής.
Το πολύ σημαντικό του έργο Tractatus Logico-Philosophicus (Λογικο-Φιλοσοφική Πραγματεία) δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στα γερμανικά το 1921.
Η μοναδική μετάφραση που υπήρχε μέχρι σήμερα στα ελληνικά ήταν αυτή του Θανάση Κιτσόπουλου (εκδόσεις Παπαζήση, 1978). 38 χρόνια αργότερα, ο Ανδρέας Γεωργαλλίδης αφού μελέτησε εκτεταμένα το έργο του Βιτγκενστάιν τολμά να το μεταφράσει ξανά στα ελληνικά προσθέτοντας Εισαγωγή, Σχόλια και Ευρετήριο (Ίαμβος, 2016).
Σύμφωνα με την Εισαγωγή του βιβλίου, η αναθεωρημένη μετάφραση προέκυψε από την μελέτη πέραν του πρωτότυπου, το οποίο πρωτοδημοσιεύτηκε με τον τίτλο Logisch-Philosophische Abhandlung στο περιοδικό Annalen der Naturphilosophie (Frankfurt: Suhrkamp, 1921), από τις αγγλικές μεταφράσεις των D.F. Pears και B.F. McGuiness (London: Routledge & Kegan Paul, 1961) και του C.K. Ogden (London: Routledge & Kegan Paul, 1922), τη γαλλική μετάφραση του G.G. Granger (Paris: Gallimard, 1993), την έκδοση ενός χειρόγραφου του Tractatus με τίτλο Proto-Τractatus (London: Routledge & Kegan Paul, 1971), τα γράμματα του Wittgenstein προς τον C.K. Ogden, με σχόλια πάνω στην αγγλική μετάφραση του Tractatus (Oxford: Basil Blackwell / London: Routledge & Kegan Paul, 1973), καθώς επίσης την ελληνική μετάφραση του Θανάση Κιτσόπουλου, ένα έργο της σειράς «Φιλοσοφία - Πηγές» (Αθήνα: Παπαζήση, 1978).
To Tractatus Logico-Philosophicus πραγματεύεται κυρίως τα όρια της γλώσσας και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα και δυσκολότερα φιλοσοφικά κείμενα του οποίου η ερμηνεία έχει προκαλέσει αρκετές διαφωνίες. Αποτελεί το μοναδικό φιλοσοφικό έργο το οποίο δημοσίευσε ο Ludwig Wittgenstein ενόσω ήταν εν ζωή, ένα έργο το οποίο είχε ολοκληρώσει στα τέλη του καλοκαιριού του 1918.
Γράφτηκε, κατά το μεγαλύτερο μέρος του, την περίοδο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ενώ ο Wittgenstein υπηρετούσε ως εθελοντής στον αυστροουγγρικό στρατό. Στηρίζεται κυρίως σε προηγούμενες του εργασίες, συγκεκριμένα σε ιδέες οι οποίες προέκυψαν μέσα από τις συζητήσεις του με τον Russell, στις «Σημειώσεις περί Λογικής» (1913), στις «Σημειώσεις που έγραψε ο Moore καθ’ υπαγόρευσιν στη Νορβηγία» (1914), στα Σημειωματάριά του (1914- 1916) και στην αλληλογραφία του με τους Russell, Moore και Keynes.
Δημοσιεύτηκε αρχικά στη Γερμανία το 1921, με τον τίτλο Logisch- Philosophische Abhandlung, στο περιοδικό Annalen der Naturphilosophie. Τον επόμενο χρόνο τυπώθηκε σε μορφή βιβλίου, σε δίγλωσση γερμανοαγγλική έκδοση, με μετάφραση του C.K. Ogden, από τον εκδοτικό οίκο Routledge & Kegan Paul. Ο μεταγενέστερος λατινικός τίτλος Tractatus Logico-Philosophicus προτάθηκε από τον Moore, παραπέμποντας συνειδητά στο έργο του Spinoza με τίτλο Tractatus Theologico-Politicus.
Οι συντελεστές της έκδοσης: