Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Bookia προτείνει...
...Σφαιρικά κάτοπτρα, επίπεδοι φόνοι
Συντάκτης-τρια:
Τεύκρος Μιχαηλίδης Τεύκρος Μιχαηλίδης
Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης είναι Κύπριος μαθηματικός και συγγραφέας που δραστηριοποιείται στον χώρο της «μαθηματικής μυθοπλασίας». Έχει εκδώσει έξι μυθιστορήματα, μία συλλογή αστυνομικών διηγημάτων, τρία βιβλία επιστημονικής εκλαΐκευσης και δέκα διδακτικά βιβλία μαθηματικών. Επίσης, έχει συμμετάσχει με διηγήματά του σε πολλούς συλλογικούς τόμους. Κατά καιρούς έχει συνεργαστεί με πολλές ελληνικές εφημερί... Περισσότερα...
Πόλις
Βιβλίο Σφαιρικά κάτοπτρα, επίπεδοι φόνοι
Συγγραφέας Τεύκρος Μιχαηλίδης
Κατηγορία Μυθιστόρημα εποχής
Εκδότης Πόλις
Συντάκτης-ρια Έλενα Χουσνή

ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ του βιβλίου στο «Βιβλιοπωλείο ΠΟΛΙΤΕΙΑ».


Το διάβασες;
Πες τη γνώμη σου στο Bookia!

Βαθμολόγησε στο Bookia αυτό το βιβλίο και γενικά τα βιβλία που διαβάζεις!

Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης είναι διδάκτωρ των μαθηματικών του Πανεπιστημίου Pierre et Marie Curie και από το 1981 διδάσκει μαθηματικά στη Μέση Εκπαίδευση. Η μεγάλη του αγάπη για τα μαθηματικά διαχέεται άλλωστε σε όλη την λογοτεχνική εργογραφία του. Αυτό αποτελεί, ίσως, ανασταλτικό παράγοντα, για κάποιον που η σχέση του με τα μαθηματικά, όπως η γράφουσα, περιορίζεται στις θύμησες της αναγκαστικής «συνύπαρξης» στα λυκειακά χρόνια. Ωστόσο, και σε αυτό το βιβλίο του, καταφέρνει να μετατρέψει την επιστημονική γνώση, σε ένα ελκυστικό φόντο αφού από το κυνήγι της γνώσης, του πειραματισμού και της απόδειξης ξεκινά η μία από τις δύο ιστορίες του βιβλίου, και η γνώση, είναι αυτή που στην δεύτερη ιστορία θα δώσει την απάντηση στο μυστήριο ενός φόνου.

Στην πρώτη ιστορία, ο συγγραφέας μας μεταφέρει, στο 1191, σε ένα αρχοντικό της Λεμεσού όπου ο βασιλιάς Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος μόλις έχει κατακτήσει την Κύπρο. Η ερωμένη του Λωρ, έμπιστη της μητέρας του βασιλιά, μηχανορραφεί για να κερδίσει, εκτός από το κρεβάτι του, και τον βασιλικό θρόνο αποκτώντας μαζί του γιο και εμποδίζοντας την γυναίκα του και βασίλισσα Βερεγγάρια να μοιραστεί την συζυγική κλίνη. Στο αρχοντικό της Λεμεσού οι δολοπλοκίες εξυφαίνονται με μαεστρία, οι κινούντες τα νήματα είναι – αναμενόμενο- έμπιστοι και ταυτόχρονα εχθροί, και ο θάνατος της Λωρ θα θέσει σε κίνηση - ή σε αργία - ένα ακόμη σχέδιο δολοπλοκίας. Στο περιθώριο όλων αυτών, η δόνα Εστεφάνα, που θα σώσει τον βασιλιά από βέβαιο θάνατο με την βοήθεια ενός μοναχού αλλά θα κατηγορηθεί ως ύποπτη της δολοφονίας. Μαζί με τον μοναχό Αλέξιο εκτός από την αγάπη για την ιατρική, θα μοιραστούν τον έρωτα αλλά και το ταξίδι της μετάφρασης ενός σπουδαίου επιστημονικού χειρογράφου.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1950, το ίδιο χειρόγραφο, θα κληθούν να αποκρυπτογραφήσουν μια Αγγλίδα βυζαντινολόγος, ένας Γάλλος παλαιογράφος και ένας νεαρός Έλληνας μαθηματικός. Στην Κύπρο ξανά, αλλά σε εντελώς διαφορετικό σκηνικό. Η αποικιοκρατική αγγλική κατοχή, η μέχρι πρότινος καλά εδραιωμένη στο νησί, αρχίζει να κλονίζεται όπως συμβαίνει την ίδια εποχή και σε όλες τις άλλες αποικίες. Στο περιθώριο του αντιαποικιακού αγώνα, ένας φόνος θα εγκλωβίσει την ομάδα των επιστημόνων σε μια εξοχική βίλα. Η έρευνα για τον φόνο του Άγγλου αξιωματικού που τους έχει καλέσει εκεί, η αποκάλυψη των ύποπτων συναλλαγών του με κυκλώματα αρχαιοκαπηλίας, η ομοφυλοφιλία του, όλα μπαίνουν στο ζύγι της αστυνομικής έρευνας. Ωστόσο το μαθηματικό πρόβλημα που παρέμενε άλυτο από την εποχή του Πτολεμαίου και το χειρόγραφο που ταξίδεψε από την αυλή του Ριχάρδου για να φτάσει στην κρύπτη ενός μοναστηριού θα δώσει, ανέλπιστα, την λύση στο μυστήριο.

Το «Στρογγυλά κάτοπτρα, επίπεδοι φόνοι» είναι ένα μυθιστόρημα ιστορικό, με αστυνομική πλοκή και επιστημονικές βάσεις. Η περιδιάβαση στους κατακτητικούς αγώνες, στις μηχανορραφίες των βασιλικών αυλών, στα κυκλώματα αρχαιοκαπηλίας, στον αντιαποικιακό αγώνα είναι στην πραγματικότητα ένας ύμνος προς την γνώση και τους τιμητές τους. Προς όσους θυσιάστηκαν για την κατάκτησή της, ή παραγκωνίστηκαν γιατί η εποχή δεν ήταν έτοιμη για τις αλήθειες τους. Στα θύματα της αγάπης για την επιστήμη που έχασαν την ζωή τους γιατί η γνώση που υπερασπίζονταν δαιμονοποιήθηκε ή έπεσε θύμα των συγκυριών. Η αίσθηση που έχεις τελειώνοντάς το είναι ότι σε αυτούς οφείλουμε αυτό που σήμερα είμαστε. Και ότι ένα βιβλίο μπορεί να αποτίσει φόρο τιμής στον αγώνα τους!

Είναι όμως και ένα βιβλίο που διαβάζεται απνευστί, σε ρουφάει, σε ταξιδεύει και νιώθεις ότι σε βυθίζει στην γνώση η οποία πολύ όμορφα σου δίνεται, όχι ως μάθημα αλλά σαν ζωντανή περιήγηση σε δύο διαφορετικές εποχές. Και μέσα από την ξενάγηση σε χρόνους, συνθήκες και πραγματικά πρόσωπα όπως ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος, η σύζυγός του Βερεγγάρια της Ναβάρας, ο βασιλιάς Φίλιππος της Γαλλία, ο συγγραφέας Λόρενς Ντάρελ και άλλοι νιώθεις να μπαίνεις σε αυτούς τους κόσμους παρατηρώντας τους με τεράστιο ενδιαφέρον.  Η έρευνα του συγγραφέα αξιοθαύμαστη, πολυσχιδής και πολυεπίπεδη, προσδίδει στο έργο του την αληθοφάνεια που απαιτείται χωρίς να του στερεί τη δύναμη της μυθοπλασίας και του μύθου που υφαίνει.

``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίων



Χορηγοί επικοινωνίας






Κοινωνικά δίκτυα