Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
 

Το Bookia αναζητά μόνιμους συνεργάτες σε κάθε πόλη τής χώρας για την ανάδειξη τής τοπικής δραστηριότητας σχετικά με το βιβλίο.

Γίνε συνεργάτης τού Bookia στη δημοσίευση...

- Ρεπορτάζ.
- Ειδήσεις.
- Αρθρογραφία.
- Κριτικές.
- Προτάσεις.

Επικοινωνήστε με το Bookia για τις λεπτομέρειες.
H Victoria Hislop μιλάει στη Βάσω Σωτηρίου για τη σχέση της με τα βιβλία
Διαφ.

Γράφει: Βάσω Σωτηρίου

Συνεργάζομαι με τη Βικτόρια Χίσλοπ από τον Οκτώβριο του 2007, δηλαδή, 8 χρόνια τώρα. Και ξεκινάω αυτό το ερωτηματολόγιο μαζί της, ως πρώτη στη σειρά, γιατί τα χαρακτηριστικά της είναι αυτά που, για μένα, την κάνουν όχι μόνο σπουδαία συγγραφέα αλλά κι έναν εξαιρετικό άνθρωπο και φιλέλληνα.

Τη θυμάμαι κάθε φορά που έδινε συνεντεύξεις, με την επιστροφή της στο Λονδίνο, να μου ζητά τα ονόματα και τις διευθύνσεις των δημοσιογράφων για να στείλει η ίδια ευχαριστήριες κάρτες.

Αρκετές φορές με ρωτούσε πότε ήταν η γιορτή του τάδε αγίου προκειμένου να στείλει ένα δώρο στους φίλους που είχε γνωρίσει στην Αθήνα και στην Κρήτη.

Πέρασε μια ολόκληρη νύχτα επισκεπτόμενη άπορους, άστεγους, οικογένειες που έμεναν σε ένα υπόγειο χωρίς ρεύμα για να δει και την άλλη πλευρά της Αθήνας και της Ελλάδας. Μετά απ' αυτή τη βραδιά, αποφάσισε να ενισχύει ενεργά μια φιλανθρωπική οργάνωση σε ετήσια βάση.

Όταν στη χώρα μας αποφασίστηκε το δημοψήφισμα, τον Ιούνιο, ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι της στην Ισπανία γιατί αισθανόταν ότι η χώρα μας τη χρειαζόταν. Ή ότι αυτή έπρεπε να είναι εδώ γιατί δεν μπορούσε να είναι μακριά.

Έχει δώσει πάμπολλες συνεντεύξεις στα ξένα ΜΜΕ υπερασπιζόμενη την Ελλάδα και μιλώντας για τη χώρα μας με τα θερμότερα λόγια.

Όλα αυτά τα στοιχεία, την έχουν κάνει να είναι η γυναίκα, ο άνθρωπος και η συγγραφέας που εγώ εκτιμώ βαθύτατα.

Κι εδώ είναι οι απαντήσεις της στο ερωτηματολόγιο για τα βιβλία, στα πλαίσια γής συνεργασίας μου με το Bookia.gr.


E: Θυμάστε το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

Το πρώτο βιβλίο που διάβασα ήταν το "Ανεμοδαρμένα Ύψη" της Έμιλι Μπροντέ. Το βρήκα πολύ συναρπαστικό γιατί, στην αρχή της ιστορίας, πολλοί χαρακτήρες ήταν παιδιά και όντας παιδί και η ίδια, αισθάνθηκα αμέσως μια ισχυρή σύνδεση μαζί τους. Καταλάβαινα τι περνούσαν.

E: Υπάρχει κάποιο βιβλίο που ανατρέχετε, συχνά-πυκνά, σ’ αυτό; 

Επιστρέφω ξανά στην ποίηση του Καβάφη. Στη μια του σελίδα έχει ελληνικά και στην διπλανή του, την αγγλική μετάφραση. Λατρεύω τα ποιήματά του. Και κάθε φορά που επιστρέφω, είμαι πολύ χαρούμενη γιατί ανακαλύπτω πως καταλαβαίνω όλο και πιο εύκολα την ελληνική γλώσσα.

E: Πόσα βιβλία διαβάζετε τον χρόνο;

Ο στόχος μου είναι να διαβάζω ένα βιβλίο τη βδομάδα. Όταν κάνω έρευνα για κάποιο καινούριο βιβλίο, συχνά καταφέρνω να πιάσω το στόχο μου μιας και πρέπει να διαβάζω πολλά ιστορικά βιβλία. Ιδανικά, θα ήθελα να διαβάζω κι ένα μυθιστόρημα τη βδομάδα - αν διαβάζω κάτι σε αργούς ρθυμούς χάνω την εξέλιξη της πλοκής.

E: Ποιον ήρωα βιβλίου έχετε ερωτευτεί;

Τον Χίθκλιφ στο Ανεμοδαρμένα Ύψη. Έχει τόσο πολύ πάθος...

E: Σε ποιο σημείο του σπιτιού σας διαβάζετε συνήθως;

Στο γραφείο μου, κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά τα βράδια, διαβάζω κάμποσες σελίδες στο κρεβάτι.

E: Κρατάτε σημειώσεις ή υπογραμμίζετε στα βιβλία;

Ναι. Σχεδόν κάθε μου βιβλίο είναι γεμάτο με σημειώσεις και υπογραμμίσεις. Κι αυτό το κάνει πολύ δύσκολο να τα δανείσω σε φίλους μου μιας και μάλλον θα τους αποσπώ την προσοχή με όλα αυτά που γράφω. Από την άλλη, ίσως και όλες αυτές οι σημειώσεις να αποκαλύπτουν πολλά στοιχεία του χαρακτήρα μου.

E: Ποιο είναι το χειρότερο βιβλίο που διαβάσατε ποτέ;

Θεωρώ πως τα χειρότερα βιβλία είναι τα ιστορικά μιας και είναι γεμάτα προκαταλήψεις. Συχνά είναι και μισαλόδοξα. Όταν ερευνούσα τη βιβλιογραφία για να γράψω το βιβλίο Η Ανατολή είχα σοκαριστεί από το πώς οι συγγραφείς δεν είχαν καν προσπαθήσει να είναι ουδέτεροι.

E: Πριν αγοράσετε ένα βιβλίο, διαβάζετε την πρώτη ή την τελευταία παράγραφο;

Σίγουρα διαβάζω την πρώτη σελίδα αλλά ποτέ δεν θα διάβαζα την τελευταία παράγραφο! Θα ήταν πολύ άσχημο, ειδικά αν διάβαζα αστυνομικό ή θρίλερ. Οπότε, σίγουρα θα αντιστεκόμουν.

E: Έχετε φλερτάρει ποτέ χρησιμοποιώντας ατάκα από ένα βιβλίο;

Όχι αλλά αν κάποιος διαβάζει το ίδιο βιβλίο με σένα, τότε δημιουργείται μια άμεση, ιδιαίτερη σύνδεση.

E: Αν κάποιος σας κλείδωνε ένα βράδυ σε ένα βιβλιοπωλείο, σε ποια κατηγορία βιβλίων θα διανυκτερεύατε;

Σίγουρα όχι στην κατηγορία με τα βιβλία για τα φαντάσματα και τα πνεύματα μιας και θα σκεφτόμουν ότι οι χαρακτήρες θα μπορούσαν να με πάρουν στο κυνήγι. Ένα βιβλιοπωλείο θα περιλάμβανε κάθε πιθανό χαρακτήρα και μάλιστα σχεδόν σε κάθε βιβλίο. Φανταστείτε τι θα μπορούσε να συμβεί!!! Αν ωστόσο έπρεπε να περάσω τη νύχτα μου σε μια κατηγορία, θα διάλεγα την κατηγορία με τα θρίλερ για να μείνω ξύπνια!

E: Τι τίτλο θα δίνατε στην αυτοβιογραφία σας;

Ποτέ μην λες ποτέ

E: Χαρακτηρίστε τον εαυτό σας σε πέντε επίθετα.

Ανυπόμονη, φιλοπεριέργη, αισιόδοξη, δραστήρια, ευμετάβλητη.

E: Τι κάνετε τώρα και ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στην κουζίνα μου και περιμένω τα φύλλα της σπανακόπιτάς μου να γίνουν χρυσά-καφετιά. Μελλοντικά, σκοπεύω να γράψω ένα ακόμη μυθιστόρημα που να διαδραματίζεται στην Ελλάδα.

Η Βικτόρια Χίσλοπ έγραψε το μυθιστόρημα «Το Νησί» το 2005, εμπνευσμένη από μια επίσκεψή της στη Σπιναλόγκα, την εγκαταλειμμένη αποικία λεπρών. Το βιβλίο της έγινε διεθνές μπεστ σέλερ, εκδόθηκε σε τριανταπέντε γλώσσες, με πωλήσεις πάνω από 5 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο και μεταφέρθηκε σε τηλεοπτική σειρά 26 επεισοδίων για την ελληνική τηλεόραση. Στη συνέχεια, η αγάπη της για τη Μεσόγειο την οδήγησε στην Ισπανία και το μυθιστόρημά της «Ο Γυρισμός» (επίσης μπεστ σέλερ) πραγματεύεται τα επώδυνα μυστικά του εμφύλιου πολέμου της χώρας. Στο τρίτο της μυθιστόρημα, «Το Νήμα», η Βικτόρια επιστρέφει στην Ελλάδα για να εξιστορήσει τη συγκλονιστική, ταραχώδη ιστορία της Θεσσαλονίκης και των ανθρώπων της κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Το τέταρτό της βιβλίο είναι μια θαυμάσια συλλογή διηγημάτων με φόντο την Ελλάδα, «Ο Τελευταίος Χορός και Άλλες Ιστορίες». Το φθινόπωρο του 2014 εξέδωσε το βιβλίο, «Η Ανατολή», το οποίο βρέθηκε στη θέση Νο 1 των best sellers στην Αγγλία και την Ελλάδα.

Η Βικτόρια μοιράζει το χρόνο της μεταξύ Αγγλίας και Ελλάδας.

 
 
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίων



Χορηγοί επικοινωνίας






Κοινωνικά δίκτυα