Πως γράφω κριτική; | Είμαι Συγγραφέας | Είμαι Εκδότης | Είμαι Βιβλιοπώλης | Live streaming / Video |
Βιβλίο Η εκκλησία κατά τη δικτατορία 1967-1974
Συγγραφέας Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος
Κατηγορία Δοκίμιο - Ιστορία
Εκδότης Επίκεντρο
Συντάκτης-ρια Γιάννης Ρουσσιάς
Το διάβασες;
Πες τη γνώμη σου στο Bookia!
Βαθμολόγησε στο Bookia αυτό το βιβλίο και γενικά τα βιβλία που διαβάζεις!
Πολλές είναι οι διακυμάνσεις από τις οποίες έχουν περάσει οι σχέσεις πολιτείας και εκκλησίας κατά την διάρκεια του εικοστού αιώνα και οι χειρότερες στιγμές υπήρξαν όταν είχαμε πολιτικές ανωμαλίες στη χώρα.
Μια τέτοια περίοδο μας παρουσιάζει το βιβλίο του αυτό ο συγγραφέας, τη περίοδο της τελευταίας δικτατορίας που περάσαμε στην Ελλάδα. Οι δικτάτορες ήθελαν να στήσουν το αφήγημα του ελληνοχριστιανικού ιδεώδους, ενός μύθου που παρουσιάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, και πάνω σε αυτό να στηρίξουν το μύθευμα τους και να προχωρήσουν.
Έτσι, αμέσως μετά τη κατάληψη της εξουσίας άρχισαν να ψάχνουν τους κατάλληλους συνεργάτες στο χώρο της εκκλησίας και δεν άργησαν να τους εντοπίσουν.
Δημιουργώντας παράτυπα μια αριστίνδην σύνοδο εξέλεξαν ως αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος τον Ιερώνυμο και στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την ηλικία πολλών μητροπολιτών, άρχισαν να τους αντικαθιστούν χρησιμοποιώντας μέλη διαφόρων παραεκλλησιαστικών οργανώσεων, όπως ο "Σωτήρ" και "Η Ζωή".
Ο συγγραφέας καυτηριάζει όλες τις αντικανονικές κινήσεις που παρατηρήθηκαν εκείνη την εποχή και μελετά το ρόλο που έπαιξαν οι οργανώσεις στην εκτροπή.
Τέλος, επεκτείνεται και στη πρώτη περίοδο της μεταπολίτευσης, όταν οι σχέσεις ανάμεσα στην εκκλησία και στη πολιτεία άρχισαν να εξομαλύνονται και η κατάσταση στην εκκλησία να μπαίνει σε κανονικούς ρυθμούς.
Σε μια από τις πλέον σκοτεινές και δυσερμήνευτες περιόδους της σύγχρονης εκκλησιαστικής ιστορίας που ανέδειξε τον πολιτικό χαρακτήρα της εκκλησιαστικής δράσης αλλά και τον ρόλο ιδεολογικής νομιμοποίησης μιας δικτατορίας τον οποίο διαδραμάτισαν εκκλησιαστικοί ταγοί αναφέρεται το παρόν βιβλίο που έρχεται να ρίξει φώς στις σχέσεις της Εκκλησίας και της Πολιτείας της περιόδου 1967 - 1974, όπως αυτές διαμορφώθηκαν υπό το κράτος της εγκαθιδρυθείσας την 21η Απριλίου 1967 επτάχρονης δικτατορίας.
Με ενδελεχή έρευνα πηγών και βιβλιογραφίας ο συγγραφέας πραγματεύεται το πρόβλημα των σχέσεων μεταξύ της Εκκλησίας και της Πολιτείας στη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας, εξετάζοντας και αναλύοντας τις ποικίλες διαστάσεις και προεκτάσεις που είχε η προβληματική αυτή σχέση στη διοίκηση και στη ζωή της ελλαδικής Εκκλησίας καθ΄ όλη τη διάρκεια της Επταετίας και σε αμφότερες τις φάσεις της, ήτοι τόσο επί αρχιεπισκοπείας Ιερωνύμου Κοτσώνη (Μάιος 1967 - Δεκέμβριος 1973), όσο και επί αρχιεπισκοπείας Σεραφείμ Τίκα (Ιανουάριος 1974 - Ιούλιος 1974).
Ως ιδιαίτερης σημασίας ζητήματα αντιμετωπίζονται το θέμα της διαταραχθείσας κατά το διάστημα της πρώτης φάσης της δικτατορίας (1967 - 1973) νομοκανονικής σχέσης της ελλαδικής Εκκλησίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το θέμα των δώδεκα (12) εκπτώτων - "ιερωνυμικών" λεγομένων - Μητροπολιτών που δημιουργήθηκε στη δεύτερη φάση της δικτατορίας (Ιούνιος - Ιούλιος 1974) και το οποίο - ως απότοκο της Επταετίας πρόβλημα - ταλαιπώρησε τη ζωή της Εκκλησίας μέχρι και τα πρόσφατα χρόνια (1990 - 1996).
Στο βιβλίο παρουσιάζονται και αναλύονται οι πολιτικές με τις οποίες στα πρώτα κρίσιμα χρόνια της μεταπολίτευσης, επί πρωθυπουργίας Κων/νου Καραμανλή (1974 - 1980), αντιμετωπίσθηκε και εξομαλύνθηκε η κρίση στην Εκκλησία, αλλά και θεμελιώθηκε ο εκδημοκρατισμός της με σειρά συνταγματικών διατάξεων και νομοθετημάτων που ρύθμισαν θετικά τόσο την εσωτερική της λειτουργία, όσο και τις σχέσεις της με την Πολιτεία.
Το βιβλίο, η έκδοση του οποίου συμπίπτει με τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την εγκαθίδρυση της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967, προλογίζει ο ομ. καθηγητής Εκκλησιαστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννης Μ. Κονιδάρης, χαρακτηρίζοντάς το ως "ένα έργο - σταθμό για την Εκκλησιαστική Ιστορία, αλλά και εφαλτήριο για περαιτέρω αναζητήσεις σε συναφείς κλάδους, όπως το Εκκλησιαστικό Δίκαιο ή / και η Πολιτική Ιστορία του τόπου μας".