Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Bookia προτείνει...
...Η ισλαμική τρομοκρατία
Συντάκτης-τρια:
Ανδρέας Καπανδρέου Ανδρέας Καπανδρέου

Ανδρέας Καπανδρέου Βιβλιοθηκονόμος - Συγγραφέας http://andreaskandreou.blogspot.com

Σταύρος Λυγερός Σταύρος Λυγερός
Ο Σταύρος Λυγερός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Πτυχίο Μαθηματικών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παρακολούθησε μεταπτυχιακά σεμινάρια διεθνών σχέσεων και διεθνούς οικονομίας στην Ecole des Hautes Etudes στο Παρίσι. Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973. Συνιδρυτής και μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού "Τετράδια Πολιτικού Διαλόγου Έρευνας... Περισσότερα...
Πατάκης
Βιβλίο Η ισλαμική τρομοκρατία
Συγγραφέας Σταύρος Λυγερός
Κατηγορία Δοκίμιο - Τρομοκρατία
Εκδότης Πατάκης
Συντάκτης-ρια Ανδρέας Καπανδρέου

ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ του βιβλίου στο «Βιβλιοπωλείο ΠΟΛΙΤΕΙΑ».


Το διάβασες;
Πες τη γνώμη σου στο Bookia!

Βαθμολόγησε στο Bookia αυτό το βιβλίο και γενικά τα βιβλία που διαβάζεις!

Σε αυτό το μικρό σε όγκο αλλά πολύ περιεκτικό και κατατοπιστικό βιβλίο, ο Σταύρος Λυγερός αναλύει το φαινόμενο της τρομοκρατίας και ειδικά της ισλαμικής τρομοκρατίας.

Αφού τη συγκρίνει με την ακροδεξιά, την ακροαριστερή και την αναρχομηδενιστική τρομοκρατία, προσπαθεί να εντοπίσει τη ρίζα, τα αίτια και τα αιτιατά της ισλαμικής τρομοκρατίας και εξηγεί γιατί τα κτυπήματα της τελευταίας είναι “τυφλά”.

Αναλύει τα λάθη και τις αφελείς προσεγγίσεις της Δύσης, τα γεωπολιτικά παιχνίδια των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της ΕΕ και της Τουρκίας αλλά και τη αντιπαλότητα μεταξύ σουνιτών και σιιτών μουσουλμάνων, τον ρόλο που διαδραματίζουν το Ιράν, το Ιράκ, η Σαουδική Αραβία και άλλες μουσουλμανικές χώρες. Ειδική αναφορά κάνει στους Κούρδους και στη μάχη του Κομπάνι.

Αναφέρεται στην Αραβική Άνοιξη και αναλύει τις περιπτώσεις της Αιγύπτου, της Λιβύης, Συρίας και του Ιράκ και εξηγεί τις ιδιαιτερότητες του αραβικού εθνικισμού.

Περιγράφει τις δομές και τους στόχους της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους καθώς και τη σχέση των δύο. Αναφέρεται τόσο στην ισλαμική τρομοκρατία όσο και στην ισλαμοφοβία, κατακρίνει τις δυτικές χώρες για τα λάθη και τον ρόλο που διαδραμάτισαν, δεν χαρίζεται όμως στον ακραίο ισλαμισμό και σε καμία περίπτωση δεν προσπαθεί να κρατήσει ίσες αποστάσεις και το παίξει “πολιτικά ορθός”:

«Αξίζει να σημειωθεί ότι η πολιτική δύσκολα από μόνη της οδηγεί σε τόσο ακραίες συμπεριφορές. Καθοριστικό ρόλο παίζει η ύπαρξη του θρησκευτικού υπόβαθρου και η νομιμοποιημένη από το Ισλάμ έννοια του  “ιερού πολέμου”. Όσοι στο όνομα της “πολιτικής ορθότητας” αρνούνται την ύπαρξη οποιασδήποτε σχέσης ανάμεσα στο Ισλάμ και σ’ αυτό το είδος τρομοκρατίας εθελοτυφλούν»

Ο Σταύρος Λυγερός σχολιάζει και τον ρόλο της πολυπολιτισμικότητας όσον αφορά την ισλαμική τρομοκρατία:

«Παρά τα μαθήματα που μας δίνει η πραγματικότητα, οι υποστηρικτές του μοντέλου της πολυπολιτισμικής κοινωνίας συνεχίζουν να υποτιμούν την ιδιαιτερότητα και τη δύναμη της ισλαμικής ταυτότητας. Το Ισλάμ δεν είναι απλή θρησκεία. Είναι ταυτοχρόνως και δικαιικό σύστημα που καθορίζει τον τρόπο ζωής των πιστών. Δικαιικό σύστημα, μάλιστα, ασύμβατο με τις φιλελεύθερες συνταγματικές αρχές, με τον νομικό πολιτισμό και με τα ήθη των δυτικών κοινωνιών.

Για τον πιστό της σκληροπυρηνικής ερμηνείας του Κορανιού που ζει στη Δύση, η ασυμβατότητα αυτή είναι πηγή αντιφάσεων. Ή θα πρέπει να παραβιάζει την πίστη του ή θα πρέπει να παραβιάζει τις νομικές υποχρεώσεις που έχει ως πολίτης. Συνήθως τις αποδέχεται μόνο προσχηματικά. Για τον φανατικό ισλαμιστή δεν υφίσταται καν αντίφαση. Γι’ αυτόν σημείο αναφοράς είναι το Κοράνι και η σαρία (ισλαμικός νόμος). Το σύνταγμα και οι νόμοι του δυτικού κράτους στο οποίο ζει είναι απορριπτέοι και περιφρονητέοι.»

Το μόλις 189 σελίδων βιβλίο περιλαμβάνει αρκετές ενδιαφέρουσες πληροφορίες, είναι γραμμένο σε απλή γλώσσα και χωρισμένο σε 32 μικρά κεφάλαια ώστε να γίνεται κατανοητό και να διαβάζεται εύκολα από τον μέσο αναγνώστη.

Καταληκτικά, το βιβλίο του Σταύρου Λυγερού αποτελεί ένα χρήσιμο εγχειρίδιο σε όποιον θέλει να κατανοήσει καλύτερα την ψυχολογία των ισλαμιστών τρομοκρατών  αλλά και το διεθνές περιβάλλον μέσα από το οποίο εδραιώθηκε και συνεχίζει να υπάρχει το συγκεκριμένο είδος τρομοκρατίας.

Από το οπισθόφυλλο:

Η Ισλαμική τρομοκρατία είναι το πρώτο βιβλίο της "διλογίας" του Σταύρου Λυγερού που θα μπορούσε να έχει τίτλο "Η εκδίκηση του Ισλάμ" και θέμα τις συνέπειες της στρατηγικής των Αμερικανών για "αναμόρφωση" της Μέσης Ανατολής μέσω στρατιωτικών επεμβάσεων. Η πολιτική "ρευστοποίηση" της Μέσης Ανατολής, όμως, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου.

Ο πρώτος "άνεμος" που ξεχύθηκε είναι η επέκταση και γενίκευση της ισλαμικής τρομοκρατίας, η οποία έχει εμφυτεύσει τον φόβο και έχει διασπείρει την ανασφάλεια στους Ευρωπαίους. Ο δεύτερος είναι η διόγκωση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών με αποκορύφωμα το τσουνάμι του 2015-2016. Οι δύο «άνεμοι» είναι πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους, αλλά βιώνονται από την Ευρώπη ως παράλληλες κρίσεις που, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, απειλούν με αποδιάρθρωση το ενοποιητικό εγχείρημα.

Το ναυάγιο της νεοσυντηρητικής στρατηγικής υποχρέωσε τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν το "αυτοκρατορικό" όνειρο και να προσαρμοστούν στο αναδυόμενο πολυπολικό διεθνές σύστημα. Αφενός αυτός ο ανταγωνισμός μεγάλων και περιφερειακών δυνάμεων, αφετέρου η ανομολόγητη νεοψυχροπολεμική στάση της Δύσης άφησαν χώρο για την ταχύτατη ανάπτυξη και επέκταση του Ισλαμικού Κράτους.

Ο συγγραφέας αναλύει την ασυμβατότητα του ισλαμικού φονταμενταλισμού με τις ανοικτές δυτικές κοινωνίες, την οποία τόσο αριστεροί όσο και μεταμοντέρνοι φιλελεύθεροι παρακάμπτουν με εξόφθαλμο δογματισμό. Το γεγονός ότι ο ισλαμικός φονταμενταλισμός λειτουργεί ως προθάλαμος και δεξαμενή στρατολόγησης για την ισλαμική τρομοκρατία μάς εξηγεί και το πώς γεννημένοι στην Ευρώπη νεαροί μουσουλμάνοι μεταλλάσσονται σε τζιχαντιστές.
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίων



Χορηγοί επικοινωνίας






Κοινωνικά δίκτυα