Ολόκληρο το φωτορεπορτάζ σε Facebook άλμπουμ.
Η ιστοσελίδα της «Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Βόλου».
Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Βόλου, διοργάνωσε κάτι καινοτόμο, ένα τριήμερο φεστιβάλ με αντικείμενο το παιδί, το μαθητή και το βιβλίο.
Το πρόγραμμα της δεύτερης και τρίτης ημέρας περιελάμβανε εκδηλώσεις στις οποίες συγγραφείς παρουσίασαν το έργο τους. Κοινός παρανομαστής όλων, ο τρόπος! Σε όλες τις εκδηλώσεις πρωταγωνιστές ήταν τα ίδια τα παιδιά, συμμετέχοντας στα δρώμενα και διατηρώντας έτσι αμείωτο το ενδιαφέρον.
Είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μεγάλο μέρος των εκδηλώσεων αλλά και να συνομιλήσουμε με τους δημιουργούς από τους οποίους αποσπάσαμε δηλώσεις για το έργο τους αλλά και για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ.
Ο εικονογράφος και συγγραφέας Νικόλαος Ανδρικόπουλος, αφού εξέφρασε τις άριστες εντυπώσεις του από το «εντυπωσιακό» Φεστιβάλ, σχολίασε ιδιαίτερα θετικά την πρόσκληση και τη συμμετοχή της πληθώρας των δημιουργών, την άψογη φιλοξενία από την πλευρά των διοργανωτών και δήλωσε ότι προσωπικά δέθηκε μαζί τους. Εξέφρασε την επιθυμία του αυτό το Φεστιβάλ να γίνει θεσμός καθώς έχει να προσφέρει πολλά σε μικρούς και σε μεγάλους ως «Ένα παιχνίδι βιωματικό, πολιτισμικό και πολιτιστικό», όπως είπε.
Στην ερώτηση μας κατά πόσο είναι εύκολο ή δύσκολο να εμψυχώσει τα λόγια του συγγραφέα με την εικόνα, απάντησε ότι αυτό που κοιτάζουν πάντα πρώτο μικροί και μεγάλοι σε ένα βιβλίο είναι η εικόνα διότι αυτή μαγνητίζει αρχικά το βλέμμα. Όμως, λόγω της προσωπικής του εμπειρίας από την επαφή του με τα παιδιά του και τα εγγόνια του, γνωρίζει ότι είναι αυστηροί κριτές και τα δικά του παιδιά ήταν πάντα οι πρώτοι κριτές της δουλειάς του. Όμως, πλέον, από τη βιωματική του σχέση με την εικόνα και τα παιδιά, απέκτησε ο ίδιος την ικανότητα να αντιλαμβάνεται πότε και πόσο τα αγγίζει μία εικόνα, μιας και έχει μάθει να γίνεται ο ίδιος παιδί, «Γυρίζω πίσω στα παιδικά μου χρόνια αλλά με την εμπειρία του ενήλικα πλέον και γνώστης των εικαστικών τεχνών ώστε να μπορέσω να μεταφέρω αυτό που εγώ θέλω σε ένα παιδικό πρόσωπο και ένα παιδικό νου», είπε χαρακτηριστικά.
Πως όμως το καταφέρνει αυτό, να γίνεται ο ίδιος παιδί; Το θέμα «Ανακαλύπτοντας τα μυστικά και τα μυστήρια του κόσμου των παιδιών» της Μπιενάλε της Τεχεράνης, όπου πήρε και το 1ο βραβείο εικονογράφησης (ΤΙΒΙ) για το έργο του, έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη του και θα τον ακολουθεί μέχρι το τέλος της ζωής του. Ο ήρωας που ζωγράφισε, ένας κόκκινος φουσκωτός ανθρωπάκος, είναι αυτός που πάντα σκύβει και του ψιθυρίζει στο αυτί, «Θυμήσου, ανακάλυψε τα μυστικά και τα μυστήρια του κόσμου των παιδιών».
Η συγγραφέας Εύη Γεροκώστα συμμετείχε με δυο δράσεις. Η πρώτη αφορούσε τα βιβλία της, «Ιστορίες ενός λαστιχένιου κίτρινου δράκου» και «Μια μέρα που έγινε νύχτα», που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Χριστάκη. Με την αφήγησή τους, η συγγραφέας πάντρεψε την παραδοσιακή προφορική παράδοση με τη λογοτεχνία, με την πεποίθηση ότι, «Τη λογοτεχνία εκτός από το να τη διαβάζουμε, μπορούμε και να την αφηγηθούμε».
Στη δεύτερη δράση, που απευθυνόταν σε ενήλικες, έβαλε ένα «τολμηρό» στοίχημα, να παρουσιάσει στο κοινό έναν συγγραφέα μέσα από τις ίδιες τις ιστορίες του. Έτσι, αφηγήθηκε τις ιστορίες του συγγραφέα Αργύρη Χιώνη, σε μια παράσταση με τίτλο «Ασήμαντα περιστατικά».
Για το Φεστιβάλ ευχήθηκε να έχει συνέχεια, διάρκεια και να αγκαλιαστεί ακόμα περισσότερο από μικρούς και μεγάλους.
Η εκπαιδευτικός Ζωή Γεροστάθη συμμετείχε στο Φεστιβάλ με ένα παιχνίδι που δημιούργησε στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού της, «Περπατώντας στον κήπο με τους σελιδοδείκτες», που στόχο έχει να ανακαλέσουν τα παιδιά στην μνήμη τους βιβλία που έχουν διαβάσει και να εκφραστούν γι’ αυτά.
Για τη διοργάνωση ανέφερε ότι είναι μια μεγάλη προσπάθεια πολλών ανθρώπων που στόχο έχει να μεταφέρει εμπειρίες στα παιδιά.
Η συγγραφέας- εικονογράφος Μαρίνα Γιώτη συμμετείχε με το βιβλίο της «Σκουφοκοκκινίτσα», από τις εκδόσεις Διόπτρα, την ιστορία της κοκκινοσκουφίτσας αλλά «αλλιώς». Το βιβλίο ξεκινά με την κλασσική μορφή της ιστορίας που όλοι γνωρίζουμε αλλά συνεχίζει μετά το «ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα», ανατρέποντας την ιστορία διαπιστώνοντας ότι ο λύκος ήταν μια παρεξήγηση, δεν ήταν αυτός ο κακός αλλά ο κυνηγός. «Σκοπός του βιβλίου είναι η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης στα παιδιά», είπε η συγγραφέας αναφερόμενη σε γεγονότα και στερεότυπα τα οποία μπορούμε να αλλάζουμε, «Η ουσία είναι τα παιδιά να αποκτήσουν κριτική σκέψη και να αναζητούν μόνα τους την αλήθεια».
Όσο για το 1ο Φεστιβάλ είπε ότι είναι μια γιορτή για όλους καθώς έχει γίνει μια πολύ σοβαρή δουλειά απ' όλους και φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως θεσμός.
Ο παρουσιαστής και συγγραφέας Χρήστος Δημόπουλος συμμετείχε με το βιβλίο του, «Κατασκευές από το Ουράνιο Τόξο», από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Η δράση περιελάμβανε κατασκευές με τα παιδιά, βασισμένες τόσο στα βιβλία του όσο και από την 15χρονη πετυχημένη παιδική εκπομπή του στην τηλεόραση με τίτλο, «Το Ουράνιο Τόξο», η παύση της οποίας του έδωσε τη δυνατότητα να ασχοληθεί με τη μεγάλη του αγάπη, το γράψιμο.
Μεταξύ άλλων, μίλησε για την αξία του βιβλίου ως μέσο, το οποίο, παρά την αδιαμφισβήτητη ισχύ της εικόνας της τηλεόρασης, πιστεύει ότι έχει μεγαλύτερη βαρύτητα διότι μένει και προσφέρει πολλά περισσότερα απ' ότι η τηλεόραση. Θυμήθηκε δε την προτροπή του προς τα παιδιά μέσω της τηλεοπτικής τους εκπομπής, «Παιδιά, αν με βλέπετε τώρα, κλείστε την τηλεόραση και ανοίξτε ένα βιβλίο!», και ως ανταμοιβή και επιτυχία του θεωρεί το να έχει καταφέρει να στρέψει έστω ένα παιδί στο βιβλίο.
Εξέφρασε τη χαρά του που συμμετείχε στο Φεστιβάλ τονίζοντας ότι τέτοια γεγονότα σε τόσο δύσκολες εποχές δείχνουν το δρόμο προς το μέλλον, καθώς το μέλλον είναι τα παιδιά, «και αν δεν προσέξουμε τα παιδιά, αλίμονό μας».
Η συγγραφέας Ελένη Δικαίου συμμετείχε στο Φεστιβάλ με δύο από τα βιβλία της, «Ένας ήρωας με πέταλα» και «Ο άνεμος στα μαλλιά της», από τις εκδόσεις Πατάκη. Το μεν πρώτο βιβλίο ζωντάνεψε με τη βοήθεια της Χρυσάνθης Φιλιππαίου, το δε δεύτερο, που απευθύνεται σε εφήβους, είναι μια ιστορία ενηλικίωσης μέσα από ένα νεανικό έρωτα και την απομυθοποίηση μιας εποχής. Με το Νίκο Φιλιππαίο (φιλόλογο - υποψήφιο διδάκτορα Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) και τη Λέλια Χορέμη (ψυχολόγο- ψυχοθεραπεύτρια) και με τη συγγραφέα, έγινε συζήτηση για τη διαχείριση της αποτυχίας από τους νέους ανθρώπους.
Δήλωσε περήφανη για το Φεστιβάλ ως Βολιώτισσα και τόνισε ότι θα γίνει θεσμός που θα προάγει τη φιλαναγνωσία και κατ’ επέκταση τον πολιτισμό.
Ο συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος συμμετείχε με το βιβλίο του «Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ποτέ… αχινό!», από τις εκδόσεις Πατάκη. Ένα βιβλίο ενάντια στους φυλετισμούς και στις διακρίσεις, όπου ο Τριγωνοψαρούλης φωνάζει συνεχώς πως πρέπει να είμαστε όλοι μαζί, μαζί στο παιχνίδι, μαζί στην κοινωνία, μαζί στη ζωή.
Όταν το έγραφε πριν τέσσερα χρόνια δε φανταζόταν πόσο επίκαιρο θα ήταν, «Μέσα από τον αθλητισμό και συγκεκριμένα με το ποδόσφαιρο, μπορούμε να μιλήσουμε διαφορετικά στα παιδιά», μας είπε, «Το ότι για να πετύχουμε κάτι πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί».
Σε ερώτηση μας για τη διαφορετικότητα που, ενώ γράφονται πολλά βιβλία και γίνεται τόση συζήτηση για το bullying, το πρόβλημα ουσιαστικά δε λύνεται, απάντησε πως «Αυτό που ονομάζουμε σεβασμό στο διαφορετικό, με το πέρασμα του χρόνου αλλάζει μορφές. Για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα πρέπει να επενδύσουμε σε κάποιες βασικές σταθερές αξίες, στην αγάπη προς τον άνθρωπο όποιος κι αν είναι αυτός και στο σεβασμό των δικαιωμάτων του».
Για το Φεστιβάλ μεταξύ άλλων είπε ότι είναι πολύ σημαντικό σε τέτοιες δύσκολες εποχές να γίνονται δράσεις για το βιβλίο. Ευχήθηκε να γίνει οδηγός και για άλλες πόλεις καθώς αποτελεί πρότυπο φιλοξενίας, δημιουργίας και έκφρασης, «Ένας θεσμός που ξεκινάει καλά αλλά αν αφεθεί ξεχνιέται», συμπλήρωσε.
Ο συγγραφέας- φυσικός Θόδωρος Καρακασίδης συμμετείχε με το βιβλίο του, «Ρούλης ο Επιστημογατούλης και η επιστημονοπαρέα του», από τις εκδόσεις «Διάφορος», ένα παραμύθι που προσπαθεί να μυήσει τα παιδιά στη φυσική μέσα από το παιχνίδι. Ο γατούλης ο Ρούλης, ο κεντρικός ήρωας, ζει με έναν καθηγητή πανεπιστήμιου όπου παρακολουθεί τα μαθήματά του αλλά παράλληλα παίζει και αναλύει τα μαθήματα-πειράματα με τα άλλα ζώα στην αυλή. Το μήνυμα που περνάει μέσα από το βιβλίο είναι ότι η γνώση είναι διασκέδαση καθώς συνδυάζει το παιχνίδι με τα περίεργα της καθημερινότητας.
Για το Φεστιβάλ σχολίασε πως είναι ένα καλό βήμα ώστε τα παιδιά να έρθουν πιο κοντά στους δημιουργούς και οι δημιουργοί σε αυτά, καθώς όταν κάποιος μάθει να διαβάζει μπορεί και να γράφει.
Ο συγγραφέας και γραφίστας Κωστής Μακρής συμμετείχε με το βιβλίο του, «Η Εβίτα που νίκησε τα Αποθαρρύνια», από τις εκδόσεις Πατάκη, η ιστορία ενός κοριτσιού που στην επέτειο του παππού και της γιαγιάς της πηγαίνει στο σπίτι τους για να κάνουν τις ετοιμασίες της γιορτής. Παρά τις αντιρρήσεις τους ότι είναι αδύνατον να φτιάξει αυτή τα γλυκά, η Εβίτα σηκώνεται το βράδυ και έχοντας ως βοηθούς της τα Αποθαρρύνια και τα Ενθαρρύνια πετυχαίνει το σκοπό της.
Για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ είπε ότι του άρεσε που ήρθε σε επαφή με τα παιδιά εκφράζοντας την επιθυμία και ευχή αυτό να συνεχιστεί.
Ο εκπαιδευτικός, ψυχολόγος και συγγραφέας Γιώργος Μπουμπούσης συμμετείχε με το βιβλίο του «Οι Κερδιστανοί-Χανιστανοί και … μια χαδιάρα φάλαινα», από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική. Το βιβλίο πραγματεύεται τη μάχη ανάμεσα στη νίκη και την ήττα και πως τη διαχειρίζονται τα παιδιά. Αφορμή για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου ήταν ένας καβγάς που παρακολούθησε στην αυλή ενός νηπιαγωγείου, όπως χαρακτηριστικά μας είπε.
Δήλωσε ενθουσιασμένος για την οργάνωση του Φεστιβάλ, τη φιλοξενία και την ανταπόκριση του κόσμου.
Ο συγγραφέας Κώστας Νίκας συμμετείχε με το βιβλίο του «Το όνειρο της τριανταφυλλιάς», από τις εκδόσεις Ήρα. Το βιβλίο πραγματεύεται μια τρυφερή ιστορία ανάμεσα σε έναν άνθρωπο και σ’ ένα λουλούδι και αποθεώνει την έννοια της αγάπης, μας κάνει να προβληματιστούμε και να συγκινηθούμε μέσα από φορτία συναισθημάτων.
Η εκπαιδευτικός Ειρήνη – Φαίδρα Κουκουλούλη διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο του για να συμπληρώσει ότι πρόκειται για ένα συναρπαστικό βιβλίο με ποικίλα νοήματα.
Στο τέλος, ο συγγραφέας αναφέρθηκε στο Φεστιβάλ δηλώνοντας πως είναι ευτυχισμένος που γίνεται στην πόλη του.
Ο συγγραφέας Στέφανος Παπαδόπουλος, συμμετείχε με δυο βιβλία του, «Η Παχουλή Βατραχίνα» και «Ο ταχυδρόμος δεν είναι για φάγωμα», που απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας έως Τρίτη-Τετάρτη δημοτικού, και μιλούν για τη διαφορετικότητα και την αποδοχή της. Το μεν πρώτο του βιβλίο υμνεί τη μητρική αγάπη ενώ το δεύτερο μιλά για την εσωτερική διαφορετικότητα ενός παιδιού που έχει επιθυμίες και θέλω διαφορετικά από τους άλλους, τα οποία αγωνίζεται να κερδίσει.
Για το Φεστιβάλ μίλησε με τα καλύτερα λόγια, με τη σιγουριά ότι θα έχει συνέχεια.
Η συγγραφέας και νηπιαγωγός Έλενα Στανιού, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές του Φεστιβάλ και ευχαρίστησε για τη συμμετοχή της σε αυτό, μίλησε για το βιβλίο της, «Το μυστικό της ριγέ βαλίτσας», από τις εκδόσεις Ψυχογιός, με κεντρικό θέμα την ελπίδα.
Η ιδέα για την συγγραφή αυτού του βιβλίου ήρθε μετά από πρόταση της κόρης της και έχει ως κεντρικό ήρωα την παράξενη γάτα της, δημιούργημα της τεχνολογίας. Είναι ένας συνδυασμός του αγαπημένου ζώου των παιδιών και της μυθολογίας. Η ριγέ βαλίτσα είναι γεμάτη ελπίδα με τις ρίγες να είναι συμβολικές με άμεση αναφορά στο εθνικό μας σύμβολο. Ο γάτος λοιπόν, γεμάτος ευαισθησία, όταν πήρε στα χέρια του τη βαλίτσα, την άνοιξε και άφησε την ελπίδα να φύγει για να ξεμουδιάσει. Στην αναζήτηση της όμως και στο κάλεσμα να γυρίσει η ελπίδα πίσω προβληματίστηκε. Την απάντηση την δίνουν τα παιδιά μέσα από το βιβλίο.
Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας Στοφόρος, συμμετείχε με το βιβλίο του, «Η κούπα του Πτολεμαίου - Περιπέτεια στο Πόρτο Ράφτη», από τις εκδόσεις «Ιπτάμενο Κάστρο». Το βιβλίο αναφέρεται σε μια ομάδα παιδιών που ένα καλοκαίρι στο Πόρτο- Ράφτη κάνοντας τις διακοπές τους, ανακαλύπτουν ότι μια συμμορία αρχαιοκαπήλων θέλει να κλέψει ένα θησαυρό. Στην πορεία ανακαλύπτουν ότι είναι η κούπα του Πτολεμαίου και προσπαθούν να τους εμποδίσουν. Τα παιδιά μαθαίνουν την τοπική ιστορία μέσα από την περιπέτεια.
Όσο αφορά το Φεστιβάλ, μεταξύ άλλων τόνισε ότι ήταν μια εξαιρετική ιδέα με εξαιρετικό αποτέλεσμα. Η οργάνωση ήταν άρτια με τη φιλοξενία της τοπικής κοινωνίας να τον έχει συγκινήσει. Ευχή του είναι το Φεστιβάλ να γίνει θεσμός κάνοντας παράλληλα πρόταση, το καλοκαίρι να γίνει ένα τύπου υποφεστιβάλ ώστε δίπλα στη θάλασσα τα παιδιά να μάθουν την ιστορία του τόπου.
Ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Γεράσιμος Τσιμπλούλης συμμετείχε με το βιβλίο του, «Η αλφαβήτα στη Γραμματούπολη», από τις εκδόσεις «Ήρα εκδοτική», ένα βιβλίο με σουρεαλιστικές ιστορίες, με σκοπό τα παιδιά να εξοικειωθούν με την ανάγνωση. Μέσα στις ιστορίες γίνεται επανάληψη του ίδιου γράμματος και στο τέλος τα παιδιά λύνουν ασκήσεις.
Αναφερόμενος στο Φεστιβάλ, επισήμανε τη μεγάλη αξία του διότι έφερε κοντά μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και δημιουργούς, πλαισιωμένους από εθελοντές.
Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του «Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ- Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου», υποστηρίχτηκε από το «Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων» (ΚΕ.ΒΙ.ΜΑ.ΣΥ), την «Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών» και το εργαστήριο λόγου και πολιτισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας - Κατεύθυνση λογοτεχνίας και παιδικού βιβλίου.
Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που ξέφυγε από τις τυπικές, διεκπεραιωτικού τύπου πολλές φορές, εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τους Συλλόγους και τις Ενώσεις Γονέων. Ξέφυγε από τα μέσα που παρέχει ήδη το σχολείο εμπλουτίζοντας τις εμπειρίες των μαθητών, βγάζοντάς τους έξω από το σχολικό αυλόγυρο, φέρνοντάς τους σε επαφή με τον πνευματικό κόσμο της χώρας όπου μίλησαν, έγραψαν, έπαιξαν, εκφράστηκαν δημιουργικά.
Να πως περιέγραφε το Φεστιβάλ η Ένωση Συλλόγων Γονέων, στο Δελτίο Τύπου με το οποίο το ανακοίνωσε, «Για πρώτη φορά, θα βρεθούν μαζί το ίδιο τριήμερο στον Βόλο, 40 συνολικά συγγραφείς, εικονογράφοι, ψυχολόγοι, μουσικοί και ηθοποιοί από την πόλη μας, την Αθήνα καθώς και άλλες πόλεις, προκειμένου να στήσουν από κοινού με μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, εργαστήρια με επίκεντρο το βιβλίο».
Το Bookia δίνει ιδιαίτερη προσοχή σε τέτοιες πρωτοβουλίες, ειδικά όταν παράγονται στην επαρχία. Για αυτό, παραβρέθηκε με τους συνεργάτες του επί των παιδικών βιβλίων, Καλλιόπη Γραμμένου και Διονύση Λεϊμονή και κάλυψε δημοσιογραφικά τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν.