Γράφει: Παναγιώτης Σιδηρόπουλος
Στην κατάμεστη αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» τού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, έγινε η απονομή των λογοτεχνι&kappαa;ών βραβείων τού περιοδικού «Ο Αναγνώστης». Κατάμεστη από ανθρώπους τής τέχνης, συγγραφείς, ποιητές, μεταφραστές, εκδότες αλλά και απλούς «Αναγνώστες». Πρόκειται για ένα θεσμό που αναδεικνύει τη λογοτεχνία στηρίζοντας ιδιαίτερα τους νέους λογοτέχνες.
Η επιλογή των υποψηφιοτήτων έγινε από δύο κριτικές επιτροπές, μία για τα βιβλία για ενήλικες και μία για τα βιβλία για παιδιά, με μέλη ενεργούς ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών. Αξίζει να παραθέσουμε τη λίστα των μελών τής επιτροπής με την πεποίθηση ότι το κύρος τού κάθε μέλους ενισχύει τον ίδιο το θεσμό, άλλωστε, όλα είναι άνθρωποι:
Η κριτική επιτροπή πεζογραφίας, ποίησης και δοκιμίου
- Ευριπίδης Γαραντούδης, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών.
- Ελισάβετ Κοτζιά, κριτικός λογοτεχνίας
- Γιάννης Μπασκόζος, κριτικός βιβλίων, δημοσιογράφος.
- Αριστοτέλης Σαίνης, φιλόλογος, κριτικός
- Κατερίνα Σχινά, κριτικός λογοτεχνίας, μεταφράστρια.
- Στρατής Χαβιαράς, συγγραφέας.
- Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, κριτικός λογοτεχνίας
Η κριτική επιτροπή βιβλίων για παιδιά/εφήβους
- Αγγελική Αθανασοπούλου, βιβλιοθηκονόμος
- Τζίνα Καλογήρου, καθηγήτρια, Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
- Μαρίζα Ντεκάστρο, κριτικός βιβλίων για παιδιά
- Βασίλης Παπαθεοδώρου, συγγραφέας
- Δημήτρης Χαλκιόπουλος, γραφίστας, σχεδιαστής οπτικής επικοινωνίας
Τη βραδιά άνοιξε η κα Έλενα Χουζούρη, ποιήτρια και συγγραφέας, εκ μέρους τού περιοδικού. Καλωσόρισε το κοινό εκ μέρους τής συντακτικής ομάδας, «στην τρίτη απονομή των βραβείων» και συνέχισε, «Δεν χρειάζεται να σας συστηθούμε, οι περισσότεροι μας γνωρίζετε από την ηλεκτρονική μας σελίδα και τις εκδηλώσεις που οργανώνουμε στη βάση τού εθελοντισμού και της συλλογικότητας με κεντρικό θέμα το βιβλίο, τη φιλαναγνωσία, τη βιβλιοφιλία, τον πολιτισμό».
«Φέτος έχουμε κάτι νέο, διευρύνθηκε ο θεσμός υιοθετώντας το βραβείο "Νίκος Θέμελης" που γίνονταν στην Άνδρο. Όλα αυτά σε δύσκολες συνθήκες για το χώρο τού βιβλίου», είπε και ανέφερε μερικά «ανοιχτά ζητήματα» όπως τα χαρακτήρισε που αφορούν το βιβλίο, «Την επαναφορά τής σωτήριας για το καλό βιβλίο, ενιαίας τιμής. Το ενδεχόμενο αύξησης τού ΦΠΑ στα βιβλία. Τις ανοιχτές πληγές που άφησε η βίαιη και αυταρχική κατάργηση τού Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και των προγραμμάτων φιλαναγνωσίας που κυριολεκτικά ενταφιάστηκαν κατά την προσωπική μου γνώμη στο πλαίσιο τού αμφιλεγόμενου, κατά τα αποτελέσματά του, Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού. Λέγεται ότι τα χρήματα που δίνονταν στους μεταφραστές για τη μετάφραση και προώθηση ελληνικών βιβλίων στο εξωτερικό, διοχετεύτηκαν στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης η οποία έγινε άρον άρον. Το τελευταίο χτύπημα που δέχτηκε η ελληνική λογοτεχνία είναι από τον αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας, ποιητή κο Κουράκη, η απόφασή του για μείωση τής διδασκαλίας τής νεοελληνικής λογοτεχνίας για την αύξηση τής διδασκαλίας τής Κοινωνιολογίας».
«Χρειαζόμαστε επειγόντως μία πολιτική βιβλίου για την οποία πρέπει να δουλέψουν όλοι οι φορείς», είπε η κα Χουζούρη κλείνοντας την εισήγησή της και αναφέρθηκε στις απώλειες τού προηγούμενου έτους, «το Μένη Κουμανταρέα, το Γιάννη Κοντό, τη Μάγδα Κοτζιά, το Δημήτρη Αρμάο, την Αγγελική Ελευθερίου, τον Τάκη Μενδράκο, τον Ορέστη Αλεξάκη. Μένουμε εμείς εδώ για να τους θυμόμαστε».
Αφού ευχαρίστησε το Μέγαρο Μουσικής για τη φιλοξενία, τους χορηγούς επικοινωνίας και τους εκδότες για τη συνεχή στήριξή τους, κάλεσε τον καθηγητή τού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευριπίδη Γαραντούδη, να απονείμει το ειδικό βραβείο τού Αναγνώστη για τη συνολική προσφορά στα γράμματα, στον ομότιμο καθηγητή, ποιητή, δοκιμιογράφο και μεταφραστή, κο Γιάννη Δάλλα.
ο κος Γαραντούδης μίλησε για το δημιουργό, «Το έργο τού οποίου προβάλλει επιβλητικό για όλους εμάς που δεθήκαμε μαζί του ως αναγνώστες και από ένα σημείο και μετά ως συνοδοιπόροι», είπε και συνέχισε, «Αν κάποιος χαρακτηρισμός εκφράζει απόλυτα το πολυποίκιλο έργο τού Γιάννη Δάλλα, είναι αυτός που χρησιμοποίησε και ο ίδιος σε τίτλο βιβλίου του, "δόκιμος σε συντεχνία", μίας εκλεκτής συντεχνίας, μίας αφοσιωμένης ρωμιοσύνης που συνδύασε τη βαθιά γνώση τής ελληνικής γλώσσας,λογοτεχνίας και φιλολογίας με την κριτική οξύνοια και την ευαίσθητη ματιά στα πράγματα με καταλύτη την ακλόνητη πίστα στην ιδεολογία και τις αξίες τής αριστεράς».
«Αν κάποιος περιπλανηθεί στο έργο τού Δάλλα θα συναντήσει τους σημαντικότερους δημιουργούς τής ελληνικής λογοτεχνίας και της ποίησης, πρωτίστως το Σολωμό, τον Κάλβο και τον Καβάφη αλλά και τον Βάρναλη, το Σικελιανό, τον Καριωτάκη, τον Άγρα το Φυλλήρα, τον Πεντζίκη, τον Ελύτη, το Ρίτσο, τον Εμπειρίκο, τον Εγγονόπουλο, τον Οικονόμου».
«37 μονογραφίες, συλλογές μελετών και φιλολογικά επιμελημένες εκδόσεις μέσα σε 60 χρόνια ακαταπόνητης εργασίας, από το '54 έως το '14, λειτουργούν ως ορυχείο πολύτιμων μεταλλευμάτων για πολλά άλλα λογοτεχνικά έργα και φαινόμενα».
Συνέχισε με αναφορές στο έργο και στη λογοτεχνική εξέλιξή του, αξιοποιώντας αποσπάσματα από τα έργα του και κάλεσε τον ποιητή να ανέβει στη σκηνή ο οποίος και το έκανε καταχειροκροτούμενος.
Ο κος Δάλλας χαιρέτησε τα μέλη τής επιτροπής και τους ευχαρίστησε για την τιμή που του έγινε, και μέσω τής ομιλίας τού κου Γαρδαντούδη, «Σε ευχαριστώ Ευριπίδη και προσωπικά για όσα γενναιόδωρα από την περίσσια τής πνευματικής σου αλληλεγγύης σχετικά με την πολλαπλή ενασχόληση με τα γράμματα κατόρθωσα», είπε και συνέχισε, «Δεν θα επιμείνω περισσότερο, ως αντιδόρημα θα σας διαβάσω δύο ποιήματα». Απήγγειλε στη συνέχεια δύο ποιήματά του. Είναι ιδιαίτερη η στιγμή όταν οι ίδιοι οι ποιητές απαγγέλουν τα έργα τους, ντύνοντάς τα με τη δική τους προσωπική ερμηνεία.
Η κα Χουζούρη στη συνέχεια κάλεσε την κα Μαρίζα Ντεκάστρο εκ μέρους τής κριτικής επιτροπής των βραβείων για παιδιά και εφήβους και το Γιάννη Μπασκόζο εκ μέρους τής επιτροπής των βραβείων για ενήλικες.
Ο κος Μπασκόζος, πριν την παρουσίαση των βραβείων αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις που πραγματοποίησε ο Αναγνώστης με θέμα το κακό παιδικό βιβλίο, «Πως γράφεται ένα κακό παιδικό βιβλίο;», μία στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες, όπως είπε, «ελπίζω να είχαν μεγάλη επίδραση». «Πρέπει να έχουν επίδραση», συμπλήρωσε η κα Ντεκάστρο και αναφέρθηκε στην εμπειρία της κατά την προετοιμασία των βραβείων, «Στα 340 βιβλία που διαβάσαμε, είδαμε να επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά ο διδακτισμός, τα στερεότυπα και στην εικονογράφηση και στα κείμενα. Ελπίζω να έχει δοθεί το μήνυμα».
Αμέσως μετά άρχισε η παρουσίαση των βραβείων χωριστά σε κάθε κατηγορία. Ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία, προβαλλόταν ένα βίντεο με τις υποψηφιότητες και οι παρουσιαστές καλούσαν στο βήμα τον περυσινό νικητή ή νικήτρια στην αντίστοιχη κατηγορία ο οποίος διάβαζε το όνομα τού βιβλίου και του συγγραφέα και παρέδιδε το βραβείο. Ας δούμε ένα ένα τα βραβευμένα βιβλία, μαζί όμως με όλα τα υποψήφια έργα διότι το να βρεθεί ένα βιβλίο σε αυτή τη λίστα, είναι από μόνο του μία διάκριση.
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Την απονομή έκανε ο συγγραφέας Βασίλης Παπαθεοδώρου, βραβεύοντας την κα Πιπίνη Αργυρώ. Μίλησε διεξοδικά για το βραβευμένο βιβλίο και το σκεπτικό τής βράβευσης. Στάθηκε ιδιαίτερα στην εξαιρετική εικονογράφηση τής πρωτοεμφανιζόμενης Μαριλένας Μελισσινού.
Η κα Πιπίνη ευρίστησε την επιτροπή και σημείωση, «Όσο υπάρχουν τόσο ευφάνταστοι εικονογράφοι, γραφίστες τόσο δημιουργικοί, και εκδότες τόσο τολμηροί και οραματιστές, νομίζω ότι το βιβλίο δεν έχει να φοβηθεί τίποτα», είπε.
- Πιπίνη Αργυρώ, Το δικό τους ταξίδι, εικ. Μαριλένα Μελισσηνού, Καλειδοσκόπιο
- Αγγέλου Άγγελος- Σίνη Έμυ, Πώς να κάνετε έναν ελέφαντα να χορέψει, εικ. Σοφία Τουλιάτου, Παπαδόπουλος
- Αλεξάνδρου Γιώτα, Τα κλαδιά της σοφίας, εικ. Ντανιέλα Σταματιάδη, Παρρησία
- Μιχαηλίδου Στέλλα, Πολυξένη, εικ. Πέρσα Ζαχαριά, Παπαδόπουλος
- Μπακογεώργου Ελένη, Ιστορίες από έναν κόσμο που δεν καταστράφηκε, εικ. Ίρις Σαμαρτζή, Πατάκης
- Παπαϊωάννου Θοδωρής, Ανάποδα, εικ. Ίρις Σαμαρτζή, Ίκαρος
- Σωτηροπούλου Λίνα, Εγώ και η αδελφή μου, εικ. Ίρις Σαμαρτζή, Μεταίχμιο
- Φαλκονάκη Άλισον, Αλέξη, φάε κάτι!, εικ. Κλαίρη Γεωργέλλη, Μεταίχμιο
- Χαραλάς Κώστας, Ο δράκος που τρώει τα παιχνίδια, εικ. Βασίλης Γρίβας, Μεταίχμιο
- Χαρίτος Κυριάκος, Το τραγούδι του ύπνου, εικ. Ντανιέλα Σταματιάδη, Μεταίχμιο
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Την απονομή έκανε η καθηγήτρια Τζίνα Καλογήρου, βραβεύοντας τον κο Παναγιωτάκη Γιώργο, «Το βιβλίο τού οποίου διακρίθηκε για το πηγαίο και πανέξυπνο χιούμορ του, την τρυφερότητα και τον αφηγηματικό δυναμισμό του με τον οποίο ο συγγραφέας αναδεικνύει το μικρόκοσμο, το πολύχρωμο μωσαϊκό τής σχολικής τάξης που αποτελεί μέρος τής ευρύτερης πολυπολιτισμικής και αντιφατικής ελληνικής κοινωνίας» όπως σχολίασε δίνοντας το στίγμα τού βιβλίου.
Ο βραβευθείς συγγραφέας ευχαρίστησε την κα Καλογήρου για τα καλά της λόγια, τους συνεργάτες του στον εκδοτικό οίκο και την οικογένειά του. «Διαβάζω στα παιδιά μου αυτά που γράφω και αν γελάνε ξέρω ότι είμαι σε καλό δρόμο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
- Παναγιωτάκης Γιώργος, Παράσταση για κλάματα, εικ. Κώστας Θεοχάρης, Κέδρος
- Ανδρεάδη Ελένη, Γίνε πράκτορας του πλανήτη, εικ. Στέφανος Κολτσιδόπουλος, Μεταίχμιο
- Δαρλάση Αγγελική, Το παλιόπαιδο, εικ. Ίρις Σαμαρτζή, Πατάκης
- Κ. Αλεξάνδρα, Ζητούνται γονείς, εικ. Ρένια Μεταλληνού, Πατάκης
- Μπαμπέτα –Μπακιρτζή Ιωάννα, Μια κιθάρα και πολλές συγγνώμες, εικ. Σάντρα Ελευθερίου, Ψυχογιός
- Αγγελίδου Μαρία- Παπαθεοδούλου, Αντώνης, Καράβια που ταξίδεψαν στη φαντασία, εικ. Χρήστος Κούρτογλου, Ίκαρος
- Πατσαρός Κώστας, Το κουτί, εικ. Βασίλης Γρίβας, Μεταίχμιο
- Πλησή Παναγιώτα, Μα, μπαμπά είναι χάλια, Κέδρος
- Τσερόλας Πάνος, Ο προϊστορικός ζωγράφος και ένα τερατάκι, εικ. Λέλα Στρούτση, Κέδρος
- Φιλίππου Φίλιππος, Οι περιπέτειες της Ελεάννας στη θάλασσα, Πατάκης
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ
Την απονομή έκανε η βιβλιοθηκονόμος Αγγελική Αθανασοπούλου, βραβεύοντας την κα Κατσαμά Ελένη. «Είναι ένα εφηβικό βιβλίο που αναφέρεται στο ρεαλισμό, στη μαγεία, πραγματεύεται θέματα ψυχολογία των εφήβων», σημείωσε η κα Αθανασοπούλου.
Η συγγραφέας ευχαρίστησε για το βραβείο, ευχαρίστησε και τις εκδόσεις Πατάκη.
Εδώ η κα Ντεκάστρο ενημέρωσε το κοινό ότι α βιβλία που στέλνονται από τους εκδότες για τα βραβεία θα δοθούν σε δύο φορείς, στο Library4All και στο "Διαβάζοντας μεγαλώνω", δύο φορείς που σκοπό έχουν την ενίσχυση τής φιλαναγνωσίας, ο καθένας με τον τρόπο του.
- Κατσαμά Ελένη, Γορίλας στο φεγγάρι, Πατάκης
- Λαμπαδαρίδου-Πόθου Μαρία, Συνέντευξη με το φάντασμα του βάλτου, Πατάκης
- Λυχναρά Λίνα, Το παιδί με τα δύο πρόσωπα, Πατάκης
- Πέτροβιτς –Ανδρουτσοπούλου Λότη, Αμίλητη αγάπη, Πατάκης
- Πιπίνη Αργυρώ, Η Αλίκη στην πόλη, αφήγημα, Πατάκης
- Ρουσάκη Μαρία, Άκου το ρυθμό, Κέδρος
- Σβορώνου Ελένη, Το πάτημα του Έλληνα, Κέδρος
- Ψαραύτη Λίτσα, Ποτέ, μα ποτέ ξανά, Πατάκης
ΠΟΙΗΣΗ – ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΌΜΕΝΟΙ
Την απονομή έκανε η περυσινή νικήτρια στην ίδια κατηγορία, κα Μαρία Βαχλιώτη, βραβεύοντας την κα Φίλη Μαρία.
Η ποιήτρια ευχαρίστησε απλά και με συγκίνηση, την επιτροπή για τη διάκριση που της χάρισε.
- Φίλη Μαρία , Το πιο παράξενο απόκτημα των εντόμων, Μελάνι.
- Αντωνίου Σούλα , Το φως των εσοχών, Το ροδακιό.
- Αχμέτης Ελευθέριος , Επτά, Εκάτη.
- Καραγιάννη Ναταλία , Σαράντα, Άγρα.
- Λογγινίδης Παναγιώτης , Αναίτια εποχή, Κέδρος.
- Μαργαρίτη Ειρήνη , Φλαμίνγκο, Μελάνι.
- Σίγμα Ιάσονας , Χρονόσωμα, Κέδρος.
ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟΙ ΠΕΖΟΓΡΑΦΟΙ
Την απονομή έκανε ο περυσινός νικητής στην ίδια κατηγορία, κος Λευτέρης Καλοσπύρος, βραβεύοντας τον κο Παπαντώνη Άκη. Ο συγγραφέας ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές των βραβείων, και για τη βράβευσή του.
- Παπαντώνης Άκης, Καρυότυπος, Νουβέλα., Κίχλη
- Καράμπελα Χριστίνα, Καιροί τέσσερεις, διηγήματα,Πόλις
- Κυθρεώτης Χρίστος, Μια χαρά, διηγήματα, Πατάκης
- Κουφάκης Νίκος, Οικογενειακή πορσελάνη, διηγήματα, Κέδρος
- Λυδάκης Μανώλης, Η χώρα : Αληθινές ιστορίες, διηγήματα, Αλεξάνδρεια
- Πουλής Κωνσταντίνος Α, Ο θερμοστάτης, διηγήματα, Μελάνι
- Στεφανή Εύα, Τα μαλλιά του Φιν, μικρά πεζά, Πόλις
- Τσελεπίδου Βίκυ, Ελενίτ, διηγήματα, Νεφέλη
ΠΟΙΗΣΗ
Την απονομή έκανε ο πεζογράφος Αλέξης Πανσέληνος, βραβεύοντας την κα Χριστοδούλου Δήμητρα. «Τι χρειάζεται η ποίηση σε χαλεπούς καιρούς;», αναρωτήθηκε η ποιήτρια και απάντησε, «Όσο πιο χαλεποί οι καιροί τόσο περισσότερο χρειάζεται η ποίηση».
- Χριστοδούλου Δήμητρα, Το ελάχιστο ψωμί της συνείδησης, Μελάνι
- Δαράκη Ζέφη, Η σπηλιά με τα βεγγαλικά, Νεφέλη
- Ζαφειρίου Σταύρος , Δύσκολο, Νεφέλη.
- Ιωαννίδης Ιωάννης, Παραλλαγές πάνω στην τέχνη της φυγής και ένα απονενοημένο ριτσερκάρ, Κέδρος.
- Καψάλης Διονύσης, Μια υπόθεση ευδαιμονίας, Άγρα.
- Κοσμόπουλος Δημήτρης , Κατόπιν εορτής, Ερατώ.
- Παναγιώτου Ευτυχία , Χορευτές, Κέδρος.
- Ρακόπουλος Θοδωρής, Η συνωμοσία της πυρίτιδας, Νεφέλη.
- Συφιλτζόγλου Κυριάκος, Με ύφος ινδιάνου, Μελάνι.
- Φραντζή , Άντεια Στιχάρι, Γαβριηλίδης.
ΔΟΚΙΜΙΑ
Την απονομή έκανε το περυσινός βραβευμένος Μιχάλης Πασχάλης, βραβεύοντας την κα Καρατάσου Κατερίνα. Η κα Καρατάσου σημείωσε τη μεγάλη αξία όλων των μελετών που διαγωνίστηκαν, κάτι που κάνει και τη δική της διάκριση ακόμα πιο σημαντική, «Διαγωνίστηκα με μελέτες που θα ήθελα να είχα κάνει εγώ», είπε.
«Ένα χαρακτηριστικό αυτού του δοκιμίου που συζητήσαμε πολύ κατά τη διαδικασία επιλογής, είναι η πάρα πολύ ωραία αφήγηση», σχολίασε ο κος Μπασκόζος.
- Καρατάσου Κατερίνα, Λανθάνων διάλογος : Ο δραματικός μονόλογος στη νεοελληνική ποίηση 19ος – 20ός αι., Gutenberg
- Αρβανιτάκης Δημήτρης, (εισαγωγή – επιμέλεια – σχολιασμός με τη συνεργασία του Λεύκιου Ζαφειρίου ), Ανδρέας Κάλβος, Αλληλογραφία, Τόμος Α΄ (1813-1818) & Τόμος Β΄ (1819-1869 & Αχρονολόγητες επιστολές), Μουσείο Μπενάκη
- Βαρελάς Λάμπρος, Μετά θάρρους ανησυχίαν εμπνέοντος: Η κριτική πρόσληψη του Γ. Μ. Βιζυηνού (1873-1896), University Studio Press
- Γιατρομανωλάκης Γιώργης, «Εισαγωγή», Ανδρέας Εμπειρίκος, 1934 – Προϊστορία ή καταγωγή, Άγρα.
- Ιωακειμείδου Λητώ, Ο λογοτεχνικός μύθος από τον γαλλικό συγκριτισμό στη νεοελληνική κριτική, Σοκόλης
- Μπακουνάκης Νίκος, Δημοσιογράφος ή ρεπόρτερ. Η αφήγηση στις ελληνικές εφημερίδες, 19ος-20ός αιώνας, Πόλις.
- Ντενίση Σοφία. Ανιχνεύοντας την «αόρατη» γραφή : Γυναίκες και γραφή στα χρόνια του ελληνικού διαφωτισμού-ρομαντισμού / Νεφέλη
- Χριστίνα Ντουνιά, Φιλολογική επιμέλεια-Επίμετρο, Πολυδούρη Μαρία, 1902-1930. Τα ποιήματα και Ρομάντσο κι άλλα πεζά, Βιβλιοπωλείον της Εστίας
- Παναγιωτίδης Γιώργος, Γιώργος Σεφέρης, Βίος και παρωδία, Γαβριηλίδης
- Παπανικολάου, Δημήτρης, Σαν κι εμένα καμωμένοι : Ο ομοφυλόφιλος Καβάφης και η ποιητική της σεξουαλικότητας, Πατάκης
ΔΙΗΓΗΜΑ-ΝΟΥΒΕΛΑ
Την απονομή έκανε το περυσινός βραβευμένος Κώστας Μαυρουδής, βραβεύοντας τον κο Παπαμάρκο Δημοσθένη. Ο νικητής ευχαρίστησε την επιτροπή και συνεχάρη όλους τους δημιουργούς. Αφιέρωσε δε το βραβείο στον πατέρα του, «το βασικό υπεύθυνο για την ενασχόλησή του με το λογοτεχνία», όπως είπε.
Ο κος Μπασκόζος σχολίασε το γεγονός ότι «Ο συγγραφέας εμπιστεύθηκε το βιβλίο του σε έναν πολύ νέο εκδοτικό οίκο, τους Αντίποδες, και είναι το πρώτο ή το δεύτερο βιβλίο που εκδίδουν».
- Παπαμάρκος Δημοσθένης, Γκιακ, Αντίποδες
- Αναστασέα, Νίκη, Τα άγρια περιστέρια, Καστανιώτης
- Κονομάρα Λίλα, Οι ανησυχίες του γεωμέτρη / Κέδρος,
- Λαμπράκος Γιώργος, Ψηφιακός νάρκισσος, Γαβριηλίδης
- Μήτσορα Μαρία, Από τη μέση και κάτω, Πατάκης
- Μακρόπουλος Μιχάλης, Το δέντρο του Ιούδα, (Νουβέλα ),Κίχλη,
- Νικολής Αντώνης, Ο Δανιήλ πάει στη θάλασσα, (Νουβέλα), Το Ροδακιό,
- Σεβαστάκης Νικόλας, Γυναίκα με ποδήλατο, Πόλις
- Σκαμπαρδώνης Γιώργος, Νοέμβριος, Εκδόσεις Πατάκη
- Θανάσης Χατζόπουλος, Οι λησμονημένοι, Γαβριηλίδης
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
Την απονομή έκανε το περυσινός βραβευμένος Νίκος Μάτης, βραβεύοντας τον κο Χωμενίδη Χρήστο. «Είναι η τυχερή του εβδομάδα, είναι το δεύτερο βραβείο του», σχολίασε ο κος Μπασκόζος αναφερόμενος σαφώς στην πρόσφατη βράβευση τού ίδιου βιβλίου στα Βραβεία των καταστημάτων Public. Ο κος Χωμενίδης ευχαρίστησε την επιτροπή και συνεχάρη όλους τους συνυποψηφίους του, «Η κρίση έχει σμπαραλιάσει την κοινωνία και το χώρο τού βιβλίου αλλά παρόλα αυτά όλοι οι άνθρωποί του παραμένουν άοκνοι εργάτες τής τέχνης τους. Καταβάλλεται μεγάλος κόπος και βραβείο δεν έρχεται, ίσως όμως το βραβείο να είναι ο κόπος ο ίδιος», είπε και περιέγραψε το πως ξεκίνησε αυτό το εγχείρημα, η συγγραφή του βιβλίου του, το κίνητρό του να μιλήσει στην κόρη για τη συνονόματη γιαγιά της, τη «Νίκη».
Ο κος Μπασκόζος σχολίασε την ωραία ιστορία τού βιβλίου αλλά και την αφήγηση που συγκινεί τον αναγνώστη.
- Χωμενίδης Χρήστος, Νίκη, Πατάκης
- Δεληγιώργη Αλεξάνδρα, Ανέστιος : Ημερολόγια, Άγρα
- Καλοκύρης Δημήτρης, Παρασάγγες : Ονομαστικόν, Άγρα
- Λάμπρου Μάρτυ, Με λυμένο χειρόφρενο, Κέδρος
- Μάντης Νίκος, Πέτρα, ψαλίδι, χαρτί, Καστανιώτης
- Μπουραζοπούλου Ιωάννα, Ο δράκος της Πρέσπας Ι. Η κοιλάδα της λάσπης, Καστανιώτης
- Μιχαλοπούλου Αμάντα, Η γυναίκα του θεού, Καστανιώτης
- Μοδινός Μιχάλης, Τελευταία έξοδος Στυμφαλία, Βιβλιοπωλείον της Εστίας
- Στεφανοπούλου Μαρία, Άθος o δασονόμος, Ροδακιό
- Χρυσόπουλος Χρήστος, Το σώμα του Τιρθανκάρα: Οι συναντήσεις ενός ταξιδιού στην Ινδία, Νεφέλη
Ειδικό Βραβείο Νίκου Θέμελη
Απονεμήθηκε στο βιβλίο τής Μάρως Δούκα, «Έλα να πούμε ψέματα» και την απονομή έκανε ο Στρατής Χαβιεράς ο οποίος εκ μέρους τής κριτικής επιτροπής περιέγραψε το σκεπτικό τής επιλογής.
«Εγώ τώρα τι να πω;», είπε η κα Δούκα, «Είμαι για πολλούς λόγους βαθιά συγκινημένη». Ευχαρίστησε, «με βάση το τυπικό» όπως είπε, όλους, την κριτική επιτροπή και το περιοδικό αναγνώστης, «Μετεξέλιξη τού περιοδικού "Διαβάζω", ένα περιοδικό που ταυτίστηκε με τη νεότητά μου και η νεοελληνική λογοτεχνία οφείλει πάρα πολλά. Σημαίνει πάρα πολλά και επειδή έχει το όνομα τού Νίκου Θέμελη, ενός σπουδαίου συγγραφέα, στοχαστικού και γενναίου ανθρώπου. Το αισθάνομαι ως ένα νεύμα από όπου είναι».
«Το 2014 ήταν ένα έτος πολύ γόνιμο για το βιβλίο», δήλωσε η κα Ντεκάστρο ολοκληρώνοντας τη διαδικασία, «Ολοκληρώθηκε η τελετή βραβείων του Αναγνώστη που ήταν πολύ σεμνή και ουσιαστική», κρατάμε αυτό ακριβώς, «σεμνή και ουσιαστική».
Τι ξεχωρίσαμε εμείς από από την όλη διαδικασία; Τους πολλούς και μικρούς εκδοτικούς οίκους που επενδύουν σε νέους δημιουργούς και στηρίζουν έργα ποιότητας που φαίνεται ότι θα νικήσουν το χρόνο, θα αφήσουν το στίγμα τους στα ελληνικά γράμματα.
Ραντεβού σε ένα χρόνο!