Γράφει: Παναγιώτης Σιδηρόπουλος
Ολόκληρο το φωτορεπορτάζ σε άλμπουμ τού Facebook.
Το ρεπορτάζ επιμελήθηκε η Πόπη Ξοφάκη.
Οι εκδόσεις Ψυχογιός και το Public Συντάγματος, παρουσίασαν το βιβλίο "Το τραγούδι της Αννέτας" τής Δήμητρας Ιωάννου, μία αισθηματική αλλά και κοινωνική ιστορία που αγγίζει πλευρές των σχέσεων των δύο φύλων.
Για το βιβλίο μίλησαν ο Φώτης Δημητρακόπουλος, Καθηγητής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών και η συγγραφέας Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη. Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η ηθοποιός Γεωργία Ζώη.
Η κα Ιωάννου ξεκίνησε ευχαριστώντας όλους όσοι παραβρίσκονταν στην αίθουσα. "Είναι γιορτή που είστε όλοι εδώ", είπε χαρακτηριστικά.
Στην συνέχεια έδωσε το λόγο στην κα Ζαΐρη που με τη σειρά της ευχαρίστησε την κα Ιωάννου για την πρόσκληση τής παρουσίασης.
Μίλησε για το βιβλίο αναφέροντας ότι "Οι γυναίκες, αν και υπέροχες, από ανασφάλεια και το φόβο τής μοναξιάς, εγκλωβίζονται σε αδιέξοδες σχέσεις ... Με σύμβουλο το φόβο παίρνουν βιαστικές αποφάσεις ... Ζουν στο σκοτάδι και όχι στον Ήλιο ... Μόνον με την καρδιά βλέπουν καθαρά, όπως λέει και ο Μικρός Πρίγκηπας".
"Η Δήμητρα τραγουδάει τον έρωτα, μαζί με την ηρωίδα της, ανάμεσα στο καλό και στο κακό, στα μυστικά και στη φρίκη που αυτά κρύβουν ... Με γλώσσα που σε ταξιδεύει ... την υπέροχη επτανησιακή διάλεκτο", είπε για τη συγγραφέα.
"Οι γυναίκες είναι συναισθηματικές, παλεύουν, αιμορραγούν. Η ζωή είναι γυναίκα!, δήλωσε κλείνοντας την ομιλία της.
Η Γεωργία Ζώη, διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο, όπως επανέλαβε και αργότερα ενδιάμεσα στις τοποθετήσεις. Αξίζει να σημειώσουμε την έντονη δραματοποίηση τής αφήγησης, κάνοντάς μας κοινωνούς των σκηνών τού βιβλίου, ήμασταν εκεί, μαζί με τους ήρωες.
Ο κος Δημητρακόπουλος αστειεύτηκε για να χαλαρώσει την ατμόσφαιρα, "Οι γυναίκες είναι τόσο ευάλωτες που ο πληθυσμός είναι γεμάτος χήρες", είπε.
"Με εξέπληξε θετικά το πρώτο της βιβλίο, η Κασάνδρα, που είχα τη χαρά να παρουσιάσω πέρυσι. Αυτό, το δεύτερο βιβλίο της, κινείται σε δύο επίπεδα χωροχρόνου, τη σημερινή Αθήνα και τα Βενετοκρατούμενα Επτάνησα - στη Ζάκυνθο του 17ου αιώνα, αν και δεν κατονομάζεται. Δύο παράλληλες ιστορίες με την επίμονη εμφάνιση του παρελθόντος στα όνειρα τού σήμερα", είπε για το έργο τής συγγραφέως.
"Το αναγνωστικό κοινό στη χώρα μας είναι σε συντριπτικό βαθμό γυναίκες. Αυτό το έργο απευθύνεται σε γυναίκες και είναι γεμάτο από αυτές, η συγγραφέας είναι γυναίκα, οι ηρωίδες, στον τίτλο, στο εξώφυλλο, στο αυτί του βιβλίου, υπάρχει μία ωραία γυναίκα. 6.000 αντίτυπα πρώτη έκδοση! Εγώ ούτε μια ζωή δεν θα πουλήσω τόσα!", ήταν μερικές από τις χαρακτηριστικές εκφράσεις του.
"Δεν βρήκα ούτε ένα τυπογραφικό λάθος, εξαιρετική δουλειά επιμέλειας", είπε και συνεχάρη τον εκδοτικό οίκο για την ποιότητα τής έκδοσης.
Συνέχισε με μία ενδιαφέρουσα ανάλυση για τη δομή τού κειμένου από φιλολογική άποψη, μας μίλησε για τη διάλεκτο, τις Σολωμικές λέξεις, την τριτοπρόσωπη αφήγηση, το σημειωτικό τετράγωνο και την τιτλολογία, "Το κλειδί είναι στον τίτλο", είπε κλείνοντας.
Την εκδήλωση ολοκλήρωσε η ίδια η συγγραφέας. "Η αγάπη δεν χάνεται όταν είναι αληθινή ... Το βιβλίο θέλει να ενθαρρύνει τις γυναίκες ... Δεν απευθύνεται μόνον σε γυναίκες, και οι άντρες θα βρουν ενδιαφέρον σε αυτό ... Δεν είναι ιστορικό μυθιστόρημα αν και απαιτήθηκε λαογραφική μελέτη για να αποδοθεί η ατμόσφαιρα τής Επτανήσου και η τοπική διάλεκτος ... Εστιάζει στον άνθρωπο", είπε για το βιβλίο της.
Έκλεισε ευχαριστώντας τις εκδόσεις Ψυχογιός και τους συνεργάτες της, την Αγγέλα, την Κλειώ, την Πόπη, την Αμέρισσα.
Ολόκληρο το φωτορεπορτάζ σε άλμπουμ τού Facebook.
Το ρεπορτάζ επιμελήθηκε η Πόπη Ξοφάκη.