Γράφει: Πόπη Ξοφάκη
Το πλήρες φωτορεπορτάζ.
Το βιβλίο «Η γριά βαλίτσα».
Ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Ιωακειμίδης.
Οι εκδόσεις Πνοή.
Οι εκδόσεις Πνοή συμπλήρωσαν ένα χρόνο λειτουργίας και το γιόρτασαν παρουσιάζοντας στο Europe Direct Δήμος Αθηναίων, την 28η έκδοση, το μυθιστόρημα του Κωνσταντίνου Ιωακειμίδη, «Η γριά βαλίτσα».
Ένας χρόνος πραγματικού εκδοτικού πυρετού με μεγάλο αριθμό βιβλίων (2 βιβλία το μήνα!) και μία αξιοσημείωτη ποικιλία μορφών λογοτεχνίας και θεματολογίας.
Η εκδήλωση χωρίστηκε σε δύο μέρη, στην παρουσίαση του βιβλίου του Κωνσταντίνου Ιωακειμίδη και στον απολογισμό όσων έγιναν αυτόν τον τελευταίο χρόνο.
Για το μυθιστόρημα του Κωνσταντίνου Ιωακειμίδη αλλά και για τον εκδοτικό οίκο μίλησαν:
- Πένυ Παπαδάκη, συγγραφέας
- Τζένη Κουκίδου, δημοσιογράφος, koukidaki.blogspot.gr
- Ελεάννα Σταθοπούλου, ηθοποιός
- Δημήτρης Καραναστάσης, ο εκδότης της Πνοής
Πρώτα όμως, η κα Κάκια Ξύδη καλωσόρισε το κοινό στην αίθουσα του Europe Direct και ευχαρίστησε για την παρουσία σε αυτή τη σημαντική για τον οίκο βραδιά. Έδωσε το λόγο στην Τζένη Κουκίδου η οποία μίλησε για το έργο εναλλάξ με την ηθοποιό Ελεάνα Σταθοπούλου η οποία διάβαζε ενδιάμεσα αποσπάσματα από την αφήγηση της βαλίτσας, μέσα από τις αναμνήσεις της οποίας ο συγγραφέας μιλάει για τους ανθρώπους και τον κόσμο τους.
«Ο Κωνσταντίνος γράφει από προσωπική ανάγκη και για αυτό τα κείμενά του βγάζουν μία αλήθεια και αυθεντικότητα, αποφεύγοντας το μελλοδραματισμό», είπε η κα Κουκίδου και σχολίασε τα πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία στην ιστορία, καθ' ομολογία και του ίδιου του συγγραφέα, «21 αφηγήσεις μίας βαλίτσας η οποία βλέπει ιστορικές στιγμές, κατοχή, πόλεμο, ειρήνη, δικτατορία, δημοκρατία, ολυμπιάδες, σεισμούς, γιορτές, αρραβώνες, γάμους, γεννήσεις, θανάτους, δάκρυα από χαρές και λύπες, αποφάσεις, επιτυχίες, αποτυχίες, σχέσεις, ζωή. Μια βαλίτσα που έχει ζωή», συμπλήρωσε.
Για το μυθιστόρημα μίλησε και η συγγραφέας Πένυ Παπαδάκη την ευχαρίστησε η κα Κάκια Ξύδη για τη στήριξή της από την αρχή του εγχειρήματος. Η κα Παπαδάκη εξέφρασε τον ενθουσιασμό της για τη «διπλή γιορτή», όπως είπε, τα γενέθλια της Πνοής και την έκδοση του βιβλίου του Κωνσταντίνου Ιωακειμίδη.
Στη γριά βαλίτσα βλέπει η κα Παπαδάκη εμάς, τους ανθρώπους, «Η γριά βαλίτσα μας θυμίζει τον ίδιο μας τον εαυτό», είπε και σχολίασε το χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό που διαπίστωσε έντονα στο κείμενο αλλά και τις αξίες ή μαθήματα που προκύπτουν από αυτό. Σημείωσε επίσης την έντονη αίσθηση της παρουσίας του ίδιου του συγγραφέα σε κάθε σελίδα του βιβλίου. «Ξεκινάς το βιβλίο με ένα χαμόγελο και το τελειώνεις με χαμόγελο πάλι αλλά και έναν κόμπο συγκίνησης στο λαιμό», συμπλήρωσε και ευχήθηκε στο συγγραφέα για την επιτυχία του έργου του και την προσωπική του εξέλιξη.
Ο ίδιος ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Ιωακειμίδης, φανερά συγκινημένος ευχαρίστησε όλους όσοι ήταν εκεί και ειδικά τον νέο του εκδοτικό οίκο για το καλωσόρισμα. Αρνήθηκε αστειευόμενος να μιλήσει για το βιβλίο προτρέποντας τους αναγνώστες να το αγοράσουν και να το διαβάσουν. Κλείνοντας, προσέφερε σε όλες τις κυρίες του πάνελ από μία ανθοδέσμη.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τον απολογισμό του ενός έτους λειτουργίας του οίκου Πνοή. Η εκδότρια της Πνοής κα Κάκια Ξύδη ευχαρίστησε και πάλι τους παρευρισκόμενους συγγραφείς και αναγνώστες για την τιμή αλλά και για τη στήριξή τους από την αρχή της προσπάθειας, μιας προσπάθειας ενάντια στους καιρούς κατά κοινή ομολογία όλων των ομιλητών.
«Έγιναν τόσα πολλά σε τόσο μικρό διάστημα», είπε η κα Ξύδη και αναφέρθηκε σε αριθμούς, «43 συγγραφείς έχουν υπογράψει με την Πνοή, 25 βιβλία στα βιβλιοπωλεία και 10 υπό έκδοση, πάνω από 50 παρουσιάσεις σε όλη τη χώρα, 150 συνεργαζόμενα βιβλιοπωλεία, φίλοι περισσότερο και μετά συνεργάτες, συμμετοχή σε όλες τις εκθέσεις βιβλίου σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη και φέτος η Πνοή θα έχει το δικό της περίπτερο στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης». Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το ότι το σήμα της Πνοής είναι πλέον αναγνωρίσιμο και οι αναγνώστες επιλέγουν τον εκδοτικό οίκο, «Αναγνώστες της Πνοής», τους χαρακτήρισε.
Η συγγραφέας κα Πένυ Παπαδάκη αναφερόμενη στον εκδοτικό οίκο ομολόγησε το σκεπτικισμό της όταν έμαθε την απόφαση της εκδότριας για την έναρξη του Οίκου, και τη διάψευσή της από την έκβαση της προσπάθειας με πανηγυρική δικαίωση όσων συνέβαλαν στην προσπάθεια, «Δεν είναι τυχαία η επιτυχία αλλά αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς», συμπλήρωσε. Βασικό συστατικό της επιτυχίας θεωρεί το ότι η εκδότρια είναι και η ίδια συγγραφέας οπότε μπορεί να κατανοήσει την ψυχολογία των συνεργαζόμενων συγγραφέων.
Κλείνοντας, ευχήθηκε «η Πνοή να έχει πνοή, γερά πνευμόνια και γερό στομάχι να αντέξει τον ανταγωνισμό».
Η κα Δέσποινα Μπλαστροπούλου, με χιούμορ και ποιητικό σχεδόν λόγο, μίλησε για την πορεία του εκδοτικού οίκου, το ρόλο και τη συμβολή των ανθρώπων του, της κας Κάκιας Ξύδη και του κου Δημήτρη Καραναστάση, της οικογένειας Καραναστάση συνολικά.
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο εκδότης της Πνοής, κος Δημήτρης Καραναστάσης, ο άνθρωπος που έχει την ευθύνη και που σηκώνει το βάρος του ποιοτικού ελέγχου των εκδόσεων. Σχολίασε την αναφορά στοιχείων της κας Κάκιας Ξύδη, «Οι αριθμοί δεν λένε όλη την αλήθεια», εννοώντας τον κόπο που κρύβεται πίσω από αυτούς.
Αναφέρθηκε στην ιδέα εμπλοκής τους στον εκδοτικό χώρο, ιδέα που υπέβοσκε αρκετό καιρό πριν και έγινε πραγματικότητα όταν απέκτησε την εμπειρία και τις γνώσεις για αυτό. Ως διαφοροποίηση επιλέχτηκε ο εξαντλητικός ποιοτικός έλεγχος των κειμένων, «Κάθε κείμενο ελέγχεται 4-7 φορές», είπε αργότερα.
«Δουλέψαμε σκληρά, μάθαμε όσα δεν ξέραμε, βρήκαμε τους κατάλληλους συνεργάτες και τα υπόλοιπα είναι ιστορία», είναι για τον ίδιο η συμπύκνωση αυτού του πρώτου έτους λειτουργίας του οίκου. Στην καθημερινότητα όμως αυτό μεταφράζεται σε πολύ δουλειά, νυχθημερόν, αργίες, σαββατοκύριακα... με έλεγχο των κειμένων, σχεδιασμό εξώφυλλων, παρουσιάσεις, επισκέψεις σε βιβλιοπωλεία και πολύ δρόμος...
Στην εύλογη ερώτηση, «Γιατί το κάνετε όλο αυτό αφού είναι τόσο δύσκολο», απάντησε ο ίδιος αστειευόμενος, «Είναι πιο εύκολο να μπλέξεις παρά να ξεμπλέξεις και διότι είναι μία υπέροχη δουλειά».
«Έχουμε καταφέρει πολλά και τίποτα μαζί», είπε ο κος Καραναστάσης βάζοντας ακόμη ψηλότερα τον πήχη για το μέλλον του εκδοτικού οίκου.
Μίλησαν και συγγραφείς που παρευρίσκονταν, Μαρία Πρινάρη - Καρκαβιτσάκη, Γαβριήλ Αλεξάνδρου, Δημήτρης Γεωργάς, αλλά και η κα Γιούλη Τσακάλου της βιβλιοφιλικής ομάδας «Βιβλιοπαρουσιάσεις-Κριτικές» και ο κος Θεοδόσης Γεωργίου, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για την Ευρωπαϊκή και Ατλαντική Συμμαχία. Κοινός παρονομαστής όλων ήταν είναι η τύχη να συνεργάζονται ή συνεργάστηκαν με την Πνοή και τους ανθρώπους της, ανθρώπους που κατανοούν το συγγραφέα και σέβονται απόλυτα το έργο τους, εκφράζοντας επίσης τη σιγουριά τους για το μέλλον.
Η βραδιά έκλεισε με ευχαριστίες προς όλους, ονομαστική αναφορά όλων των συγγραφέων της Πνοής και άλλων εκδοτικών οίκων που παραβρέθηκαν, κρασί και το σβήσιμο του κεριού...
Στο φωτογραφικό και ηχητικό υλικό μπορείτε να ζήσετε ή να ξαναζήσετε αυτή τη βραδιά!
Ευχόμαστε να συνεχιστεί αυτή η πορεία, με τον ίδιο ρυθμό και ενθουσιασμό!
Λίτσα, άκου "Λίτσα" ήρθε κι η δική σου η σειρά να γίνεις πρωταγωνίστρια σκεφτόμουν καθώς κοιτούσα το είδωλό μου στον ολόσωμο καθρέφτη της ντουλάπας. Αναρωτιόμουν αν το "Λίτσα" βγαίνει απ' το "βαλίτσα" ή από το "Ευαγγελία". Το "Λίλιαν" δεν είναι πιο αριστοκρατικό; Γιατί λοιπόν δεν με φώναζαν Λίλιαν; Ή έστω Λία; Το Λίτσα πώς να το πω είναι πολύ λαϊκό. Από την άλλη, μήπως μεγάλωσα μέσα σε σαλόνια; Όχι, βέβαια! Τέλος πάντων. Ας με φωνάζουν όπως θέλουνε αρκεί να μη με αφήνουν μόνη.
Το λοιπόν: Εγώ είμαι η Λίτσα. Είμαι φτιαγμένη θεά! Είμαι η Λίτσα, το είπα αυτό αν θυμάμαι καλά, μια δερμάτινη παχουλή βαλίτσα. Είμαι μιας πρώτης τάξεως κυρία, πολυτελείας παρακαλώ και παρόλα τα χρόνια που έχουν περάσει από πάνω μου (τα οποία είναι πάρα πολλά) δεν έχω πάθει απολύτως τίποτα. Την ομορφιά τη δική μου δεν την αγγίζει ο χρόνος, ούτε η σκόνη, ούτε οι κατσαρίδες, κανείς. Κι αν έχασα λιγάκι τη λάμψη μου; Ε, δεν χάλασε κι ο κόσμος...