Γράφει: Παναγιώτης Σιδηρόπουλος
Ολόκληρο το φωτορεπορτάζ σε άλμπουμ τού Facebook.
Το Studio aMid.
Οι εκδόσεις, ή μάλλον, το Studio aMid, πραγματοποίησε εκδήλωση γνωριμίας με τα «Ακουστικά Βιβλία» (audio books), στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, ένα νέο μέσο διακίνησης λογοτεχνικών έργων, όχι σε εκτυπωμένη μορφή αλλά ως audio cd με τα οποία ο αναγνώστης γίνεται... ακροατής!
Για τα «Ακουστικά Βιβλία» μίλησαν:
- Κώστας Καρούσος, πρ. της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.
- Στράτος Γκοτζαρίδης, πρ. της Ελληνικής Εταιρείας Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς.
- Γιώργος Καπράνος, συγγραφέας.
- Πέτρος Αργυρίου, συγγραφέας.
- Ευδοκία Κιμωλιάτη, συγγραφέας,
Το συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η δημοσιογράφος και σχεδιάστρια των Ακουστικών Βιβλίων, Νατάσα Μποζίνη.
Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στη σημασία των «Ακουστικών Βιβλίων» και με την ευκαιρία τής εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τέσσερα καινούργια τέτοια βιβλία των εκδόσεων Studio aMID, πολύ διαφορετικά το ένα από το άλλο:
- «Νιοράντες», του Γιώργου Καπράνου.
- «Παράλληλοι Κόσμοι», της Ευδοκίας Κιμωλιάτη.
- «Πρόσωπα Ζώα Πράματα», του Πέτρου Αργυρίου.
- «Mea Culpa», του Κωνσταντίνου Ρόδη.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο κος Κώστας Καρούσος, πρ. της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών σημειώνοντας την τιμή της Εταιρείας να φιλοξενεί εκλεκτούς καλλιτέχνες. Αναφέρθηκε στη συνέχεια στη βιογραφία τού Γιώργου Καπράνου και τη δουλειά που απαιτεί η προετοιμασία ενός ιστορικού μυθιστορήματος.
Η κα Νατάσα Μποζίνη αναφέρθηκε αρχικά στο χώρο όπου έγινε η εκδήλωση, «Ένας χώρος που σημαίνει κάτι, με τις φωνές των προτομών των λογοτεχνών που την κοσμούν», είπε και πίστωσε αυτή την ιδέα επιλογής του χώρου στον κο Γιώργο Καπράνο.
Συνέχισε αναφερόμενη στην αξία των Ακουστικών Βιβλίων σημειώνοντας την προσβασιμότητα σε αυτά από το σύνολο των πολιτών, όσων έχουν κινητικές δυσκολίες αλλά και των αρτιμελών. «Είναι το πείραμα μίας παρέας» είπε και αναφέρθηκε σε σημεία που διαφοροποιούν ένα τέτοιο βιβλίο, π.χ. στην ακρόαση αυθεντικών ηχητικών ντοκουμέντων κατά την ακρόαση ή τη δυνατότητα δραματοποίησης.
Ο κος Στράτος Γκοτζαρίδης αναφέρθηκε σε μία άλλη αντίληψη για την εταιρική ευθύνη των γιατρών, με την έναρξη διάθεσης Ηχητικών Βιβλίων στους ασθενείς τους. Μίλησε για την εμπειρία του στο εξωτερικό όπου τα αντίστοιχα Talking Books και τα εδικά μεγεθυντικά γυαλιά είναι διαδεδομένα εδώ και πολλά χρόνια. «Αυτά δεν τα βρήκα στην Ελλάδα όταν επέστρεψα, ώσπου γνώρισα ως ασθενή αρχικά το Γιώργο Καπράνο, ακολούθησε η γνωριμία με τη Νατάσα Μποζίνη». Ιδιαίτερη αξία έχει η πρόθεση της Ελληνικής Εταιρείας Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς να συγκεντρώσει χρήματα για τη στήριξη δανειστικών βιβλιοθηκών Ακουστικών Βιβλίων στους ασθενείς, απευθείας από τους χώρους των σχετικών ιατρείων.
Ο κος Γιώργος Καπράνος ευχαρίστησε τη Νατάσα Μποζίνη, την «πολυπράγμων και φανταστική, την καιόμενη βάτο», όπως τη αποκάλεσε. Απαντώντας σε προηγούμενο σχόλιο της κας Μποζίνη για την υποκριτική του δεινότητα με τις πολλές φωνές στην ηχογράφηση των βιβλίων, ανέφερε αστειευόμενος την πορεία του στον πολιτικό στίβο η οποία των βοήθησε σε αυτό.
Συνέχισε μιλώντας για το έργο του, «Νιοράντες», το οποίο έχει ηχογραφηθεί και διατίθεται ήδη ως Ακουστικό Βιβλίο. «Νιοράντες στα ιταλικά σημαίνει "άχρηστος" αλλά στα Ιόνια νησιά έχει την έννοια του εξωστρεφούς, θορυβώδους τύπου. Την εποχή που την υπόλοιπη Ελλάδα σκίαζε η σκλαβιά, η ίδια σκλαβιά σκίαζε και τα Ιόνια νησιά αλλά από τους Φράγκους. Όμως οι ντόπιοι γαλουχήθηκαν με τις τέχνες τους».
Ο κος Πέτρος Αργυρίου σημείωσε το πόσο τυχερός ένιωθε από τη γνωριμία του με το δημιουργικό δίδυμο Νατάσα (Μποζίνη) - Μιχάλη (Αβραμίδη) και την άγνοιά του για το θέμα το οποίο βρήκε μία πολύ καλή ιδέα.
Η κα Ευδοκία Κιμωλιάτη σημείωσε την τιμή που ένιωθε για τη διάθεση ως Ακουστικό, του πρώτου της βιβλίου, τη γενέθλια εκείνη ημέρα της ως συγγραφέας. Ζει και εργάζεται το Παρίσι, «Την πρώην πόλη του φωτός όπου διδάσκει στους φοιτητές της να μην βγάζουν τα Καλάσνικοφ», σχολιάζοντας ευθέως τις τελευταίες εξελίξεις στην πόλη.
Όλοι οι συγγραφείς μίλησαν για το αντίστοιχο έργο τους που μετατράπηκε σε Ακουστικό Βιβλίο και ακούστηκαν εκτεταμένα αποσπάσματα από αυτά όπου ξεχώριζε η δραματοποίηση των κειμένων, δεν ήταν μία απλή ανάγνωση από έναν ηθοποιό ή το συγγραφέα τους αλλά θεατροποίηση των κειμένων με ηθοποιούς να ερμηνεύουν χαρακτήρες στους διαλόγους.
Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε η συμπεριφορά του κοινού απέναντι στο νέο αυτό Μέσο, συμπεριφορά που σχετίζεται με «τη συνήθειά μας να βλέπουμε και όχι να ακούμε μόνον» , όπως είπε νωρίτερα και η κα Μποζίνη. Ακούγοντας τα αποσπάσματα, το κοινό προτιμούσε να κοιτάζει στην οθόνη προβολής του σχετικού βίντεο.
Ευχόμαστε επιτυχία στο νέο αυτό εγχείρημα του Studio aMid που δίνει απεριόριστες δυνατότητες σε όλους να απολαμβάνουν λογοτεχνία κάνοντας ταυτόχρονα και κάτι άλλο ή μόνον αυτό ενώ πριν δεν μπορούσαν λόγω κινητικών δυσκολιών.