Γράφει: Παναγιώτης Σιδηρόπουλος
Ολόκληρο το φωτορεπορτάζ σε άλμπουμ τού Facebook.
Σχετικά με τον ποιητή Γιάννη Κοντό.
ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΜΕ! Ήταν πιστεύω το σύνθημα τής βραδιάς, "Όλοι μαζί να σταματήσουμε τις απώλειες, όχι τάφοι, όχι άλλοι τάφοι", είπε ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος όταν αργότερα ανέβηκε στο βήμα για να απαγγείλει ένα ποίημα τού Γιάνη Κοντού, που διάλεξε για αυτή τη βραδιά. "Μετά την κηδεία τού Μένη Κουμανταρέα, πήγα σε άλλες έξι κηδείες", είπε δείχνοντας τις απώλειες που είχαν τα ελληνικά γράμματα και οι τέχνες, η ελληνική διανόηση.
Η βραδιά ήταν αφιερωμένη στον ποιητή Γιάννη Κοντό, έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής ποίησης της γενιάς του ’70 και την οργάνωσαν οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και ΤΟΠΟΣ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, Το Bookia στήριξε έμπρακτα την εκδήλωση με δημοσιογραφική και τηλεοπτική κάλυψη από το BookiaTV!, ώστε να την απολαύσουν και όσοι βρίσκονταν στην Αθήνα και δεν μπορούσαν να παραβρεθούν αλλά το σημαντικότερο, όλοι οι Έλληνες τής επαρχίας που δεν έχουν αντικειμενικά την ευκαιρία να συμμετέχουν συχνά σε τέτοιες σημαντικές εκδηλώσεις.
H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ιπποκράτους 118, Αθήνα) και τη συντόνισε η για χρόνια συνεργάτιδα τού ποιητή, Ελένη Μπούρα. Για τον ποιητή μίλησαν αλλά και διάβασαν ποιήματά του, πολλοί φίλοι, συνεργάτες και συνάδελφοί του.
Ο εκδότης τού ΜΕΤΑΙΧΜΙΟΥ Νώντας Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στην ηχηρή απουσία, "ήταν εδώ ο Γιάννης, στη θέση τής Ελένης, συντόνιζε, διέκοπτε και στο τέλος έλεγε, του χρόνου πάλι εγώ, μην πάρετε κάποιον άλλο!", είπε ενθυμούμενος τον ποιητή όταν τις προηγούμενες χρονιές συντόνιζε ο ίδιος τις βραδιές αφιερωμένες στην ποίηση.
Σημείωσε την παρουσία των πολλών φίλων και συνεργατών του που ήταν εκεί για να τον τιμήσουν. Έδωσε το λόγο στον Άρη Μαραγκόπουλο των εκδόσεων Τόπος, συνδιοργανωτή τής εκδήλωσης.
Ο κος Άρης Μαραγκόπουλος εξέφρασε τη συγκίνησή του, "Όλοι είχαμε κάποια σχέση με το Γιάννη. Λίγο πριν, στους διαδρόμους, φέραμε στο νου αναμνήσεις από το Γιάννη, θυμηθήκαμε λεπτομέρειες, μικρά περιστατικά που τον χαρακτήριζαν. Η παρουσία του είναι έντονη και συνεχής. Δεν λέω τίποτα άλλο, θα μιλήσει η βραδιά", είπε και έδωσε το λόγο στη συντονίστρια κα Ελένη Μπούρα.
"Με ξέρετε, ήμουν πάντα δίπλα από το Γιάννη", είπε συγκινημένη η κα Μπούρα, "Μέσω τού Γιάννη γνώρισα όλους εσάς. Τώρα, θα με βλέπει και θα γελάει, 'να σε δω πως θα τα καταφέρεις' θα λέει σίγουρα". Ενημέρωσε το κοινό για το πρόγραμμα και άρχισαν οι απαγγελίες.
Το βίντεο θα μας δώσει έως ένα βαθμό τον τόνο και την ατμόσφαιρα τής βραδιάς. Απήγγειλαν οι:
- Γιάννης Τζανετάκης,
- Κώστας Καναβούρης,
- Δημήτρης Χαλαζωνίτης,
- Αθηνά Χατζή,
- Δημήτρης Καλοκύρης,
- Θωμάς Τσαλαπάτης,
- Βάσω Παπαγεωργίου,
- Ντίνος Σιώτης,
- Θάλεια Οικονόμου,
- Μαριάννα Κουμαριανού,
- Τίτος Πατρίκιος,
- Άννα Ηλιάδου,
- Σταμάτης Πολενάκης,
- Μάρω Δούκα,
- Σοφία Μαντουβάλου,
- Κωστής Γκιμοσούλης,
- Μανόλης Πρατικάκης,
- Μαρλένα Πολιτοπούλου,
- Διονύσης Καραβασίλης,
- Ζέτα Κουντούρη,
- Γιώργος Συμπάρδης,
- Έλενα Χουζούρη,
- Ελένη Μπούρα,
- Θάνος Φουσκαρίνης,
- Ανδρέας Μήτσου,
- Μάνος Γκατζογιάννης,
- Γιώργος Μανιώτης,
- Στάθης Κουτσούνης,
- Σοφία Δημοπούλου,
- Τατιάνα Αβέρωφ,
- Γιώργος Δουατζής,
- Τηλέμαχος Χυτήρης,
- Νίκος Δαββέτας,
- Άλκη Ζέη,
- Ελιάνα Χουρμουζιάδου
- Άρης Μαραγκόπουλος,
- Μαρίζα Ντεκάστρο,
- Μαριγώ Αλεξοπούλου,
- Πασχαλία Τραυλού,
- Νώντας Παπαγεωργίου,
Κάποιοι είπαν και μία κουβέντα παραπάνω, κάτι που κατά τη γνώμη τους έκανε τον ποιητή να ξεχωρίζει.
"Δεν ήμασταν κολλητοί, περισσότερο φίλοι, μαλώναμε, φιλιώναμε, γελούσαμε", είπε η κα Δούκα.
"Είναι απίστευτο που λείπει ο Γιάννης. Συνήθως με εκνεύριζε και του έκλεινα το τηλέφωνο. Κάποια φορά που συνέβη αυτό, με ξανακάλεσε και μου είπε, 'κάποτε δεν θα υπάρχω για να σε εκνευρίζω'. Είναι παρήγορο το πόσοι ποιητές είναι εδώ σήμερα. Χρειάζονται οι ποιητές, ιδιαίτερα σε χαλεπούς καιρούς", είπε ο κος Πρατικάκης.
"Ήταν πιστός στα βιβλία, στους φίλους, στους συνεργάτες του. Αγαπούσε ότι έκανε και τους ανθρώπους δίπλα του", είπε η κα Πολυτοπούλου.
"Δεν ήξερε ξένες γλώσσες αλλά έγραφε ποίηση οικουμενική", είπε ο κος Χιώτης.
"Θυμάμαι το '74 με το Βασιλικό σε ένα βιβλιοπωλείο στη Σόλωνος να συναντάω το Γιάννη. Από τότε γίναμε φίλοι. Η γενιά τού '70 σήμερα είναι 70 ετών", είπε ο κος Χυτήρης.
"Ο Γιάννης προγραμμάτιζε τα πάντα, τι θα εκδοθεί και από ποιον. Έλαχε σε εμάς να εκδώσουμε την τελευταία του συλλογή, κάτι που θα γίνει σύντομα αφού ολοκληρωθεί η αποκρυπτογράφηση του γραφικού του χαρακτήρα", είπε ο κος Παπαγεωργίου κλείνοντας τη φορτισμένη συναισθηματικά, κατανυκτική θα έλεγα, βραδιά.