Γράφει: Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη
Το φωτογραφικό άλμπουμ.
Φωτογραφίες Στέλλα Τζιτζιλή.
Το Σάββατο 8 Απριλίου βρέθηκα στο Βόλο προκειμένου να παρευρεθώ στο 2ο Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου που διοργάνωσε η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Βόλου.
Στον πολύ όμορφο καταπράσινο χώρο που βρίσκεται το Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Ν. Ιωνίας, που πραγματικά το ζήλεψα, έγιναν τόσες όμορφες εκδηλώσεις που δεν προλάβαινε κάποιος επισκέπτης να τις παρακολουθήσει όλες αν ήθελε να τις ακούσει όλες μέχρι τέλους.
Ένα πλούσιο τετραήμερο γνώσης, παιχνιδιών και εργαστηρίων που στήριξαν συγγραφείς και εκδότες, μα και χορηγοί που χωρίς αυτούς πλέον δεν μπορεί να γίνει πράξη η όποια ιδέα. Ο δήμος Βόλου επίσης ήταν χορηγός ο οποίος διέθεσε το κτίριο μα και τον δημοτικό ξενώνα για να φιλοξενηθούν οι συγγραφείς που διανυκτέρευσαν στην πόλη. Επίσης τρία από τα βιβλιοπωλεία της πόλης έδωσαν το παρών προκειμένου να αποκτήσουν οι μικροί και μεγάλοι αναγνώστες το αγαπημένο τους βιβλίο με την υπογραφή του συγγραφέα ως ενθύμιο για τη συμμετοχή τους στις δράσεις.
Από μια γιορτή βιβλίου δεν μπορούσε να απουσιάζει το Bookia και ο συγγραφέας Διονύσης Λειμονής που κάλυπτε ραδιοφωνικά το φεστιβάλ μέσω του καναλιού 1 του Magnisia news με συνεντεύξεις από συγγραφείς, αναγνώστες και διοργανωτές. Δεν είναι καθόλου εύκολο να οργανώνεται ένα ολόκληρο φεστιβάλ σε μια πόλη της περιφέρειας σε μια δύσκολη εποχή για τη χώρα μα αποδείχτηκε πώς αν το θέλεις πραγματικά το πετυχαίνεις.
Οι εθελοντές το κατάφεραν πολύ καλά. Τις ημέρες της κρίσης που διανύουμε, ο εθελοντισμός είναι ο μόνος που μπορεί να πετύχει τόσο μεγάλα πράγματα όσο κι ας είναι δύσκολα. Η μεγάλη ιστορία του Πολιτισμού που κουβαλούν στις πλάτες τους οι πρόσφυγες της Νέας Ιωνίας από γενιά σε γενιά αποδεικνύουν κάθε φορά σε όποια εκδήλωση αναλάβουν ή διοργανώνουν ότι είναι άξιοι να το πετυχαίνουν.
Δεν πρόλαβα να παρακολουθήσω όλα τα εργαστήρια όσο κι αν ήταν ξεχωριστά το καθένα από αυτά. Μερικοί από τους συγγραφείς που παρέλασαν από τα εργαστήρια ήταν η Δήμητρα Σωκράτους, «Η Μαίρη και το Λευκό Μπιζέλι», η Γιώτα Αλεξάνδρου με τη «Φένια η αγαπημένη των ήχων», η Ιωάννα Μπακιρτζή-Μπαμπέτα, «Λέξη σαν μύγα», ο Λάμπρος Παρασκευάς, η Αθηνά Ανεστοπούλου και η Σοφία Χαμονικολάου με το «Μάγνητες Τυφλοί», η Τασούλα Τσιλιμένη & Βασίλης Παπαθεοδώρου με τις «Κοινές ιστορίες», η Μαρία Αγγελίδου, «Το Βυζάντιο σε έξι χρώματα », ο Ζήσης Παπαϊωάννου, «ΕΛΠΙΝΙΚΗ- Φωνές και Ψίθυροι στο Μουσείο της Ακρόπολης», Μαρία Καλύβα, «Ένα ξεχωριστό πλάσμα», Βασίλης Παπαθεοδώρου: «Το Ημερολόγιο ενός δειλού», ο Μερκούριος Αυτζής με το βιωματικό εργαστήρι φιλαναγνωσίας για νηπιαγωγούς, δασκάλους, βιβλιοθηκονόμους, Γιώργος Μπουμπούσης, «Παππούς για Υιοθεσία», Νίκος Γιαννόπουλος: «Στη χώρα των… θαυμάτων», Έλενα Αρτζανίδου, «Πιάσε το τιμόνι γίγαντα», η Ελένη Σβορώνου, «Σκοράροντας στον Σκορπιό», Τούλα Τίγκα, «Τα πουλιά στο χιόνι», και η αγαπημένη συγγραφέας των παιδικών χρόνων κ. Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου που μίλησε για την φιλαναγνωσία.
Αυτούς που μπόρεσα να δω και απόλαυσα κάνοντας την αρχή της παρακολούθησης του φεστιβάλ ήταν ο συντοπίτης, φίλος και συνδημιουργός Θάνος Κόσυβας με το βιβλίο του «Βούλα, η μικρή καμηλοπάρδαλη που δεν είχε βούλες» από τις εκδόσεις Αλέξανδρος που συμπαρουσίασε με την ηθοποιό Άννα Γκούντα που το δραματοποίησε και την μουσικοπαιδαγωγό Νατάσα Ιωαννίδου που το μελοποίησε.
Το έχω ακούσει τόσες πολλές φορές αυτό το παραμύθι μα πάντα είναι σαν να το ακούω για πρώτη φορά. Μ’ αυτό τον τρόπο πρώτη φορά το είδα και το άκουσα. Πραγματικά υπέροχο! Και δεν το ένιωσα μόνο εγώ μα και οι λιλιπούτειοι αναγνώστες που είχαν κρεμαστεί κυριολεκτικά από τα χείλη τους. Είχαν μάθει τις ατάκες, τα λόγια τους και συμμετείχαν στο μικρό θεατράκι που στήθηκε. Οι τρεις τους προσκάλεσαν τους μικρούς μας φίλους να γνωρίσουν τη Βούλα, τη μικρή καμηλοπάρδαλη που δεν είχε βούλες, τη Ρούλα, τη μικρή ζεβρούλα, που είχε ροζ ρίγες αντί για μαύρες και το σοφό μπούφο για να ακούσουν τα σοφά του λόγια. Τα παιδιά συμμετείχαν στα όμορφα τραγούδια που συνέθεσε η Νατάσα Ιωαννίδου μα περισσότερη εντύπωση τους έκαναν τα μουσικά όργανα που έπαιζαν για να ζωντανέψουν το παραμύθι καθώς και η εκπληκτική δραματοποιημένη απόδοση της Άννας Γκούντα που κατάφερε να κερδίσει και την αφοσίωση των γονιών, «Αυτό που αξίζει είναι να μας αγαπάνε γι’ αυτό που είμαστε, για τη διαφορετικότητά μας. Αρκεί να το πιστέψουμε κι εμείς. Αρκεί να πιστέψουμε στον εαυτό μας…». Ο Θάνος Κόσυβας παρουσίασε ακόμη μια φορά το παραμύθι του αφού μια τάξη σχολείου προσήλθε λίγο καθυστερημένα και ήθελαν να το ξαναδούν.
Ακολούθησε ο συγγραφέας Βαγγέλης Ντελής που παρουσίασε το βιβλίο του «Ο καλλιτέχνης», από τις εκδόσεις Κέδρος. Είχα γράψει παλιότερα κριτική και πάρει συνέντευξη από τον συγγραφέα για το Bookia. Ο Καλλιτέχνης είναι ένα μυθιστόρημα με ιστορικά στοιχεία, το οποίο απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου και αναφέρεται στον Κυκλαδικό και τον Μινωικό Πολιτισμό. Ενώ το έχω διαβάσει η παρουσίαση ήταν ενδιαφέρουσα και ανακάλυψα στοιχεία που δεν γνώριζα. Στις αποσκευές του είχε φέρει αντίγραφα από εκείνη την εποχή, συλλέκτης ο ίδιος, ενώ στον προντζέκτορα παρουσίασε διαφάνειες από τον αρχαιολογικό χώρο της Σαντορίνης και της Κνωσού, για την εποχή που διαδραματίζεται το βιβλίο. Έχει διακριθεί στα 8 καλύτερα μυθιστορήματα πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα από την Εταιρεία Συγγραφέων. Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση για εκείνη την εποχή μα και για την αρχαιοκαπηλία που δυστυχώς ότι έφυγε από τη χώρα μας δεν είναι καθόλου εύκολο να επιστρέψει πίσω.
Μετά το μεσημεριανό διάλειμμα που είχα τη χαρά να συναντήσω την αγαπημένη Λότη Πέτροβιτς –Ανδρουτσοπούλου μα και άλλους συγγραφείς, παρακολούθησα το εργαστήρι της Εύης Μάμαλη που παρουσίασε το βιβλίο της «Το Ασυναίσθημα», από τις εκδόσεις Βακχικόν. Ήταν μια δράση για εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που ενδιαφέρονται για το συναισθηματικό εγγραματισμό των μαθητών, που αναζητούν ιδέες εφαρμογών σε Προγράμματα Πολιτισμού, Αγωγής Υγείας και Καλλιέργειας της Συναισθηματικής Νοημοσύνης. Στο εργαστήρι συζητήθηκαν με αφορμή το περιεχόμενο του βιβλίου καίρια ζητήματα που αναδύονται από αυτό σχετικά με τη συναισθηματική νοημοσύνη των σύγχρονων παιδιών. Η συγγραφέας με τη συνδρομή απλών θεατρικών τεχνικών πρότεινε ιδέες ενδεικτικές για εφαρμογή στα πλαίσια της τάξης. Συζήτησα μαζί της και θα έχετε σύντομα τη συνέντευξη που μου παραχώρησε στο Bookia.
Ο αγαπημένος εικονογράφος Νίκος Γιαννόπουλος που εκπληκτικές δουλειές του έχουμε δει σε πολλά παιδικά βιβλία παρουσίασε στους μικρούς αναγνώστες «Στη χώρα των… θαυμάτων», από τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη. Τα παιδιά ανακάλυψαν τα μυστικά της ιστορίας μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, αναλαμβάνοντας τα ίδια τους ρόλους των πρωταγωνιστών. Στο τέλος της παρουσίασης τα παιδιά ζωγράφισαν παρέα με τον εικονογράφο τη δική τους «χώρα των θαυμάτων».
Τελευταία παρουσίαση βιβλίου που είδα ήταν του Μάνου Κοντολέων, η «Αμαρτωλή πόλη», από τις εκδόσεις Πατάκης. Μια δράση για εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές του Λυκείου. Ο συγγραφέας συζήτησε με τους συμμετέχοντες στο πως έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση τόσο τη συμπεριφορά των νέων, όσο και των ενηλίκων, όπως βέβαια και τις διαπροσωπικές σχέσεις. Με αφορμή το βιβλίο, που είναι μια ιστορία διάλυσης μιας οικογένειας, αναζητήθηκαν τα αίτια που μετατρέπουν τους ανθρώπους σε δυστυχισμένα άτομα, αναζητήθηκαν πιθανές λύσεις και διατυπώθηκαν κάποιες σκέψεις μετά από ανάγνωση αποσπασμάτων από τον ίδιο τον συγγραφέα.
Μια όμορφη εμπειρία που έλαβε τέλος την Κυριακή 9 Απριλίου. Ευχή όλων να συνεχιστεί η προσπάθεια και του χρόνου με περισσότερους επισκέπτες και συγγραφείς ώστε να γίνει θεσμός και η Νέα Ιωνία να καθιερωθεί ως πόλη του παιδικού και εφηβικού βιβλίου.