Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Τα Παρθενώνεια γλυπτά
Το ζήτημα κυριότητας και η ηθική διάσταση
Βιβλίο Νεοελληνικό δοκίμιο >> Παρθενώνας >> Γλυπτική >> Κυκλοφορεί

Συγγραφέας: Αλέξανδρος Πιτσινός ()
Εκδότης: Οσελότος
ISBN Εκδότης Έτος έκδοσης
978-618-205-542-7 Οσελότος 2024
Σχήμα Τόμοι Σελίδες
23x16 - 172
Το παρόν βιβλίο αποτελεί το απόσταγμα διετούς συστηματικής ενασχόλησης του συγγραφέα με τα Παρθενώνεια Γλυπτά, στο οποίο αποτυπώνεται με επιστημονική τεκμηρίωση, μια αντικειμενική και ταυτόχρονα σφαιρική παρουσίαση του ζητήματος νομιμότητας της αφαίρεσης του γλυπτού διακόσμου του Παρθενώνα από τον Λόρδο Έλγιν. Με την παρούσα ανάλυση επιχειρείται να αναδειχθούν οι επιμέρους πτυχές του εν λόγω ζητήματος.
Στο βιβλίο παρουσιάζεται αναλυτικά για πρώτη φορά το ακριβές χρονολόγιο του παρασκηνίου και των δραστηριοτήτων της αφαίρεσης, της μεταφοράς, της έκθεσης και της αγοράς των Παρθενώνειων Γλυπτών. Ακολουθεί σχοινοτενής ανάλυση σχετικά με το επονομαζόμενο «φιρμάνι» και το περιεχόμενό του, ενώ για πρώτη ίσως φορά επιχειρείται να παρουσιαστεί σε μετάφραση στα ελληνικά από το ιταλικό πρωτότυπο, και όχι από την αποκλίνουσα αγγλική μετάφραση του 1816. Έπεται η ανάλυση της στάσης που τήρησε η βρετανική κυβέρνηση, ενώ παρουσιάζεται με ενάργεια η ευθύνη που φέρει η Ειδική Εξεταστική Επιτροπή που συστάθηκε κατ’ εντολή της Βρετανικής Βουλής το 1816 με την προσχηματική πρόθεση διερεύνησης του ζητήματος νομιμότητας της αφαίρεσης των Γλυπτών.
Στα τελευταία κεφάλαια ο συγγραφέας αποπειράται να σκιαγραφήσει το ευρύτερο γεωπολιτικό και ιστορικό πλαίσιο της εποχής, καθώς και την επίδραση που είχε η απόκτηση των Παρθενώνειων Γλυπτών στο κοινωνικό φαντασιακό και στη δημιουργία της προσλαμβάνουσας υπεροχής και ανωτερότητας του αγγλικού έθνους. Καταδεικνύεται η επίδραση των Γλυπτών στη λεγόμενη «Ελληνική Αναβίωση», που αποτέλεσε το πλέον δημοφιλές αρχιτεκτονικό κίνημα του 19ου αιώνα τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην υπόλοιπη Δυτική Ευρώπη. Στον Επίλογο, τέλος, αναλύεται βήμα προς βήμα η βρετανική επιχειρηματολογία, ενώ επιχειρείται να παρουσιαστεί για την ελληνική πλευρά μια ρεαλιστική προσέγγιση για την επανένωση των Γλυπτών.

Συζήτηση γενικά για το βιβλίο
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
0
Το έχουν
0
Το θέλουν
0
Αγαπημένο τους
0
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
0
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίων



Χορηγοί επικοινωνίας






Κοινωνικά δίκτυα